Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu. Vyhrávat prachy je lepší než je vydělávat... Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson už dávno vzdal svou hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednoho dne však narazí na talentovaného mladíka Vincenta, jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu přesvědčit Vincenta a jeho dívku Carmen, aby spolu začali vydělávat peníze v hazardní hře v maloměstských hernách. Cynický Eddie zároveň učí Vincenta, jak se ve hře zdokonalit a hlavně jak klamat tělem. Vincent je nucen učit se i pokoře, protože kvůli sázení je v jejich zájmu hru někdy prohrát. Vztah učitele a žáka nakonec přeroste v konkurenční boj dvou kulečníkových mistrů a především dvou svérázných osobností... Drama režiséra Martina Scorseseho je volným pokračováním snímku Hazardní hráč (The Hustler) z roku 1961. K postavě "Rychlého" Eddieho Felsona se po letech opět vrátil jeho původní představitel Paul Newman. Za tuto roli byl Newman v obou případech nominován na Oscara, avšak až ve Scorseseho filmu se mu podařilo nominaci proměnit. Druhou hlavní roli svěřil režisér Tomu Cruiseovi, jehož v témže roce vyneslo na vrchol popularity drama Top Gun. (Česká televize)

(více)

Recenze (264)

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh o šikovném mladíkovi a jeho starším mentorovi z neokoukaného prostředí. Precizně zrežírováno, nicméně jde o odpočinkový film nedávající žádný důvod o něm po skončení přemýšlet. Hvězda navíc za Newmana. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Kvalitná komercia od Scorseseho. Šťavnatý rozprávačský štýl, šikovná kamera a najväčší frajer - dôchodca pod Slnkom (Paul Newman)! 8/10 ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Překoná žák učitele? to je otázka, která mi od poslední scény vrtá hlavou. Paul Newman si držel svůj standart - byl excelentní, velká škoda, že už nic nenatočí. I Scorsese je dobrý jako obvykle, ve filmu není nudná pasáž a scény se stále rycleji létajícemi koulemi byly vskutku zajímavé. ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl nedávno, že tuto bombu budou dávat na ČT1, tak jsem byl velmi natěšený a velmi zvědavý na dvě postavy. Zmínka je o Martinu Scorsesem a Tomu Cruisovi. Řekl jsem si, jestli tito dva se dají dohromady, bude to neuvěřitelné a nezapomenutelné Snookerové dílo. A nemílil jsem se. Navíc se do toho přimíchal jedinečný Paul Newman no a co myslíte? Jak to asi dopadlo? Snooker, biliard nebo kulečník, to jsou jedny z mých nejoblíbenějších her, na které rád koukám. V těchto hrách jde hlavně o psychyku a o psychycké rozpoložení v těle. Myslím si, že tady to bylo výborně vystiženo. Super scéna byla, jak Cruise rozmlátil to dřevěné zábradlí. Velice profesionální, dějově to bylo také poměrně dobré a hlavně nejdúležitější byla ta přesnost strefování koulí a výborné tempování. Také výborně načasované, kdy ten kulečník tam přijít má a kdy nemá. Prostě Snooker bomb. CZ dabing ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Scorsese mě dál utvrzuje v tom, že jeho veškerá tvorba před rokem 2005 není nic, co by stálo za přílišnou pozornost. Prostě mi nesedí ty jeho civilní příběhy o nějakých lidech, kteří jsou mi vlastně u prdele. Cruise s Newmanem sice fajn, ale tak nějak jsem celou dobu čekal, co se stane a nestalo se dohromady nic. 55% ()

Phos4rus 

všechny recenze uživatele

Kdo po tomto filmu nechtel umet kulecnik a mit svoji "Balabusku"? Ja ano, je to skvely film. Paul Newman je proste kabrnak a Tom ho doplnuje na jednicku. Ja kulecnik rad, Scorseseho taky, tak proc ne 5*? ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise ako mlade biliardove ucho sa napodiv pri skvelom Paulovi Newmanovi vobec nestraca.Naopak,jeho exibicionisticke vystupy nie su trapne,ale postave Vincenta su uplne prirodzene.Scorsese boj ziaka a ucitela natocil tak, ako sme na nho zvyknuti. Na plny pocet to vsak nie je! ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

44. Zlatý Glóbus za rok 1986 - nominace (2) - Nejlepší herec (drama) - Paul Newman, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Mary Elizabeth Mastrantonio ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pro me celkem zklamani, zvlast, kdyz clovek zna "prvni dil" z roku 1961. Krome v obou filmech vyborneho Paula Newmana se oba filmy kvalitativne nedaji v nicem srovnavat. Barva penez postrada atmosferu a divaka neuspokoji ani biliar samotny. Muj desaty film od Scorseseho, zadny nebyl propadak, na druhou stranu me ale zadny jeho film vyrazne nezaujal, u me je to reziser bez poradnych kouli, bohuzel... ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Famózní Newman a Cruise se teprve "oťukává" , ale i tak rovnocenný parták. Učitel-žák, kde je pokora? Otázka, kdo koho vlastně víc potřebuje? Rivalita a souboj na turnaji snu... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Naléhavé, výstižné - a především přínosné vyprávění ... přitom záleží jenom na vás, jaké ponaučení si z něho odvodíte, neboť priority bývají rozličné, všechno souvisí se vším a stezky osudu jsou nevyzpytatelné. ----- !!!!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Přesně takhle (popřípadě DALEKO hůř) to obyčejně dopadá, když někomu ukážete, že v životě i ve hře jsou prachy VŽDYCKY až na prvním místě ... a to bez ohledu na jejich barvu. Tak si potom nestěžujte. Nicméně na jazyku mi zůstává nahořklá pachuť porážky a v srdci neurčitý smutek ... jako po flámu. S takovými výslednými emocemi snímek evidentně až tak nepočítá - navenek pro ně není důvod, nicméně vzhledem k nevratné proměně čirého nadšení v chladný kalkul se jim nedokážu ubránit. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je krásne natočený a režisér Martin Scorcese je veľmi talentovaný z priemerného scenára vytvoril dokonalé dielo. Film ukazuje, že nikdy nie je neskoro ísť si za svojimi snami. 10/10 ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracované dram o poolu. Výborný výkon předvedený Paulem Newmanem byl zaslouženě oceněn oscarem. Tomův výkon byl na jeho vkus trochu strohý. ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Filmů o poolu neni moc, což tomuhle dává samo o sobě u mě malý plus. Navíc je povedenej, zdařilá kombinace žánrů Drama/Sportovní ho myslim plně vystihuje. Uvidíte opravdu mladého a naivního Toma Cruise, jehož se ujme kulečníkový matador Paul Newman, aby ho naučil, jak si v hernách vydělat slušný prachy. Místy se mu to daří více, místy méně a jestli nakonec ukrotí mladický elán svého svěřence, to už vám neprozradím. Podívejte se sami. 80 % Oblíbená část- rozhovor v motorestu ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Opět další film, který je pro celkovou Scorseseho poměrně netypický. A nevím, osobně mám pocit, že mu spíš jdou gangsterky, příběhy o zločincích a různé thrillery, než příběhy z jiného soudku. Zde máme příběh dvou mužů, Paula Newmana jako starého profesionálního hráče kulečníku a mladého Toma Cruise, talentovaného mladého zobáka, co je možná trochu namyšlený a myslí si, že mu patří celý svět. Newman dává Cruisovi rady jak být dobrým hráčem, a že občas prostě musí schválně prohrát, aby v něm lidé viděli slabocha, na kterého se nevyplatí vsadit a pak jim v závěru vytře zrak. Celý film se tak věnuje hlavně jejich vztahu, který je místy jakousi divokou Itálií a jindy působí jako vyprávění hodného dědečka vnukovi, který mu dává cenné rady do života a vzpomíná na své mládí, když byl legendou kulečníku. Žádné zásadní dějové zvraty neočekávejte, příběh plyne pomalinku dál v důchodcovském tempu. Závěr je sice trochu zajímavější, ale trochu jsem doufal, že bude lépe vygradovaný a neskončí tak otevřeně. V podstatě přímo vybízí k nějakému dalšímu pokračování, kterého se ale s největší pravděpodobností nedočkáme. Na druhou stranu atmosféra zakouřených barů, kde vedle hudby Philla Collinse slyšíte jen narážení kulečníkových koulí vás nutí přímo k tomu, abyste do nějakého podobného baru vyrazili, objednali si burbon a dali si s někým zápas v kulečníku. Na závěr nesmím opomenout skvělý herecký výkon Paula Newmana, jehož postava nebyla přímo dobrákem od kosti, ale mě osobně daleko sympatičtější, než Cruisova postava. Celkově jde o celkem slušný film, který se vám určitě vryje do paměti, pokud máte rádi kulečník a nevadí vám filmy s pomalejším tempem. 65% ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé.Skoro v každom Scorseseho filme je nejaký herec nominovaný na OSCARa.Letec,Gangy New Yorku,Mafiáni,Na druhej strane,Zúriaci býk,Farba peňazí.No i skvelý Newmanov vykon nedokáže zachrániť tak trochu deravý scenár.Možno keby Paul nezomrel, dal by som nižšie hodnotenie.No keby sa to nestalo tento film by som si ani nepozrel... ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jsem nevěděl, že to je volné pokračování nějakého předchozího filmu (Hazardní hráč). Což je škoda - pak bych ho skoukl dřív než tohle. Ale to je už jedno. Paul Newman je tady totiž vynikající (prostě klasa) a Cruise v rámci možností jakž takž taky - akorát ta jeho namachrovaná nátura a úsměvy do všech stran, to na mě bylo trochu moc. O kulečníku moc filmů asi není. Tohle jo. Skoro nic jiného se tam neřeší. V žánru to má sportovní film, ale zas tak moc sportovní to není... spíš se tady řeší, jak na tom vydělat, než něco vyhrát. Co se moc nepovedlo, tak co ta hudba? Od té doby, co tam zazněl Phil Collins, tam byly samý horší písně (zaznělo to skoro na začátku). Potěšila mini role Iggyho Popa a Foresta Whitakera. Chvíli jsem musel přemejšlet, proč to ke konci vlastně tak dopadlo, no fakt jsem se musel zamyslet, aby mi to tak nějak docvaklo, což bylo fajn. Jinak ale docela průměrnej film. ()

Reklama

Reklama