Reklama

Reklama

Cheza je jen jedna

  • USA Factory On Ice
Trailer 1

Obsahy(1)

Litvínov a hokej. Spojení, které k sobě neodmyslitelně patří. Nejvyšší domácí soutěž se v malém městě pod Krušnými horami hraje nepřetržitě od roku 1959. Od zisku mistrovského titulu v roce 2015 se ale nedaří, ani sezona 2019/20 nebyla jiná. Přestože klub uspořádal v Německu zápas pod širým nebem se Spartou a vytvořil nový divácký rekord extraligy, průšvih v podobě sestupu musel odvracet až v posledním kole. Unikátní celovečerní dokument Bez frází zavede diváka do života a rutiny profesionálních hokejistů i srdcí jejich fanoušků na místě, kde se hokej stal doslova životním stylem. Zákulisím jednoho z nejtradičnějších klubů v Česku provází Martin Hofmann. (ČSFD)

(více)

Recenze (29)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Zmínky o outsider-dokumentech Netflixu (Sunderland, Cheer, Last Chance U) nejsou mimo mísu kvůli budgetu. Samozřejmě, tohle je důstojné poloamatérské dílo, u kterého je rušivý hlavně hodně "syrový" zvuk a občas průměrné ilustráky. Ale ten hlavní problém tkví v perspektivě. Dokusérie Netflixu jsou pozorovatelské, obraz týmu a fanoušků skládají z distance a autenticity. Chezu sráží pekelný chlapácký agro voice over (Hoffmanova macha týpka ze třetí cenový se ohrála rychle), který všemu dodává proletářsko-romantický punc, i tomu, že Cheza vedle skvělých tradic a úžasných výsledků taky funguje jako devadesátkový mentální skanzen (epizoda se švédským hráčem tmavé pleti, který se automaticky a s asistencí týmového marketingu stane dalším "mirečkem"). Na jinak sympatickém dokumentu je patrná i dramaturgická nahodilost - že původně šlo o zaznamenání open air zápasu, které se posléze stalo propagačním videem o málem sestupové sezóně, se úplně zamaskovat nepodaří. Je to prostě ultimátně opatrný fan service. Zatímco Sunderland může místní fandy naštvat, když je občas demaskuje jako agresivní křupany, tohle je takové pohlazení po srsti, které si skalní budou pouštět místo večerníčku. Český hokej by si určitě zasloužil tvrdší ruku, ale o to tady zjevně nešlo. Totáln! sezóna za mě v disciplíně týmového PR odvedla lepší (koncepčnější) práci. Jo a jen tak na okraj, Litvínovu držím palce roky, finále 2014/2015 bylo jedním z nejlepších hokejových zážitků mýho života. Takže nic proti severu... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdo někdy miloval hokej, hokejové prostředí, hokejové tradice, ten prostě musí nejpozději po zhlédnutí tohoto dokumentu Litvínovu držet palce. 100% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekná sonda nielen do klubu, ale v podstate do celého mesta, o ktorom, nebyť hokeja, by možno ani nikto nevedel. Celé mesto žije len hokejom, rozhovory s divákmi, zamestnancami klubu aj hráčmi. Pre nezaiteresovaného mnoho nových informácií, pre znalého však v podstate dokument nič neprináša a pre toho, koho to nezaujíma, už teda vôbec nič. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je vidět zákulisí, hráče, vedení, fanoušky , lidi v pozadí. Neznámé příběhy sportovců. Klub je symbolem našeho hokeje a v tomto maloměstě jím žije většina obyvatel. Pro mě jako fanouška Kladna, měl dokument hořkou tečku, protože se s Litvínovem utkalo Kladno přímý zápas o sestup v 52.kole. s Jaromírem Jágrem. Na zápas nebylo možno sehnat vstupenky. Naopak rok předtím při postupu do Extraligy , kde jsem byl na zápase v Chomutově to bylo opačně. Takový je sport - chvíli jsi nahoře a chvíli dole. Proto je takto dlouhá historie týmu bez sestupu od roku 1959 obdivuhodná. Tento snímek měl vzniknout ku příležitosti unikátního zápasu pod otevřeným nebem v Drážďanech. Litvínov ho odehrál v lednu proti Spartě s rekordní extraligovou návštěvou. Dokument se mu věnuje hodně, ale podstatný je jiný motiv. Film bohužel kvůli nouzovému stavu a zavřeným kinům se promítal za vstupenky jen na internetovém streamu. Dokument kromě záběrů z kabiny zařazuje dynamické obrázky ze zápasů. A také mikropříběhy a originální historky členů mužstva (tu rakovinu dostal hráč mutací buněk ze špatného životního prostředí?). Kdyby nakonec Litvínov sestoupil, sebralo by to pointu dokumentu. Průvodce filmu a litvínovský fanoušek Martin Hofmann, který je známý český herec a představitel Luďana ze seriálu Most! je perfektní. . ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Taková malá náhražka za neuskutečněné extraligové play-off 2020, které by v čase premiéry snímku vrcholilo. Hokejoví nadšenci si přijdou na své. Netradiční pohled do zákulisí litvínovského klubu. Hokej se v Litvínově dělá především srdcem. Z hráčů, trenérů, manažerů, fanoušků, stánkařů s občerstvením či pracovníků marketingového oddělení (tištění a úprava zápasových programů Brejk) je cítit nadšení a zápal pro klub. Mým snem je jednou navštívit Zimní stadion Ivana Hlinky a ochutnat pověstnou litvínovskou klobásu. Škoda, že je to ze Zlína do Litvínova tak daleko... ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek 3nce dokument chválím. Litvínov beru určitě jako hokejové město (vyrostlo zde tolik kvalitních hokejistů - Hlinka, Reichel, Ručinský, Šlégr, Lang, Škoula,...) a jsem rád, že se tehdá v posledním kole sezóny 2019/2020 proti Kladnu podařilo vyhrát a tím i zachránit extraligovou příslušnost pro další hokejový ročník. Bylo vidět i fajn pozadí open air zápasu, to jak fanoušci milují svůj klub a pozorovat to, jak byly všichni nadšení z prvního titulu, či jak Vopat svého času dělal pořádek na ledě svými pěstmi. Určitě přeji tomuto klubu lepší výsledky a ať se tam konečně dočkají lepších sezón ..7/10 ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Bez frází! Do prdele to tak málo věříte výjimečnosti toho, co dokumentujete, že tomu musíte uměle přidávat "grády" v podobě rádoby chlapáckýho voiceoveru Hoffmana? Nemám nic proti Hoffmanovi, je to fajn herec...tohle bylo zadání tvůrců! Nechápu, proč nezvolili klasickej neutrální pozorovací přístup i voiceover, při kterém o dost víc a hl. přirozeněji vyniknou postavy činovníků klubu, hráčů, fandů atd. Ale to by Sušovský a spol. museli projektu opravdu věřit. Věřit, že to co natáčí je obsahově a vizuálně natolik atraktivní, že to nepotřebuje "dodávat šťávu" Luďanem z Mostu. Škoda. Celé to kvůli tomu působí nedůvěryhodně a estrádně, což je přesně to, co od dokumentu fakt nechcete:-) Škoda. Mohla to být pěkná česká verze Road to the Winter Classic a podobných konceptů. ()

JasonCZ 

všechny recenze uživatele

Litvinov je asi nejhnusnejsi město, co sem kdy videl, a to mám kus světa procestovany.. Ale tento dokument je naprosto perfektní! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze Litvinov prave diky tomu, kolik talentu z neho vzeslo a z jak maleho mesta vychazi ma jen velmi malo antifanousku. Mam to podobne, nedi duvod jim neprat. Mozna ne uplne komfortni zazemi nahrazuji zamestnanci svym srdcem a zapalem. Radeji bych uvital dokument o cele historii klubu, ale pohled na letosni sezonu, kdy Litvinov jako jeden z mala si letosni rocnik cely dohral je taky dobry. Na komentar Hofmanna jsem si musel chvili zvykat. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že se tým kolem Bez Frází pustil i do takového počinu, protože u nás tolik podobných věcí úplně nevzniká. Dala by se tomu vyčíst určitá zkratkovitost protože se pokusili vměstnat většinu sezony do méně než hodiny a půl a je vidět, že původně byl plánován dokument hlavně o utkání pod širým nebem a zbytek je k tomu tak nějak naroubovaný. Technicky je to jinak poměrně povedené a i na toho Hofmanna se dá po chvilce zvyknout. Hlavně přibližuje tradiční hokejový klub pro širší publikum. Ve městě, kde prakticky nic jiného není. Na druhou stranu za klubem stojí obrovské národní firmy, které do tohoto týmu pumpují obrovské peníze. Bohužel klub i tak hraje tužku a nemůžu se ubránit tomu, že prezentuje letošní litvínovskou sezonu jako úspěšnou. Pokud by se chtěli tvůrci podívat, kde se to dělá ještě více na koleni, tak ať se vypraví do Kladna nebo do Olomouce. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Takhle ne vole borci, to bysme nebyli kamarádi...🤣😂🤣... Až budete hrát jak já jezdit, tak budete v NHL...😂🤣😂 ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

S hokejovými dokumenty se nyní dost roztrhl pytel. A asi za to můžeme být jenom rádi. V posledních dnech potřebujeme vidět hokej i z trochu jiné perspektivy, který obnáší i život lidí kolem týmu, klubu a i fanoušků. A to je vždy příjemné zpestření. Pro mě náhled do ne nijak extra oblíbeného týmu vítaný. Dokument, který je jednoduše dobře natočený, dobře odvyprávěný dokázal ve mně i vzbudit sympatie k týmu, který jsem měl doteď v celku u zadku. A to je nádherné plus. Jen ať to dál šlape! ()

fisus 

všechny recenze uživatele

Jsem fanda plzeňského hokeje, ale určitě ne nenávistný fanoušek vůči ostatním klubům. Proto mi tenhle dokument udělal radost a rád jsem nahlédl do zákulisí slavného litvínovského zimáku. A hlas Luďana z Mostu byl dobrá volba. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Hokej je mým koníčkem, dycky jsem se o něj zajímal a je fajn se dozvědět něco o českém týmu i když mne extraliga nezajímá. Jinak dokument je prostě poloamatérský, ale je fajn vidět záběry z kabin a zákulisí. Ale pro ty koho hokej nezajímá to fakt není, dokument víc nenabízí. Ale ani jsem netušil jak moc Litvínov tím hokejem žije. Ale už vícekrát to vidět nemusím, pro zajímavost to stačilo. ()

Alan_Shearer 

všechny recenze uživatele

Sportovní žánr zažívá boom inside dokumentů. A v českých poměrech je Litvínov naprosto vhodným prostředím. Stejně jako v English game nebo Sunderland till i die, i tady je klíčovým aspektem fanoušek. Fanoušek, jehož identita je spojena se sportovním klubem. Fanoušek, jenž má akorát práci a sportovní klub, který mu přináší jedinoj radost. Litvínov je pojem, kterého bychom si všichni měli vážit. Říká se, že jsme hokejový národ, a právě Cheza zapříčinila mnoho našich hokejových úspěchů. Však Nagano, což bylo zdaleka více než jen sportovní úspěch, mělo velkou část základních kamenů právě v oblasti chemičky. A co ten stadion? Vždyť to je naprostá párada, moderní arény jsou jedna jako druhá, člověk si připadá jak v obýváku a to často doprovází umělá atmoféra. V Litvínově chodí na hokej více lidí než v několikanásobně větších městech, to je prostě super sportovní úkaz. Čeho si dál velmi vážím je existence kluků jako Trávníček, Hubl, Lukeš ale i trenérů a managmentu. Jeden srdcař vedle druhého, neuvěřitelný. Rodinný klub s příchutí tvrdosti a nostalgie. Trošku mě mrzí, že se nevyužilo více materiálu a neudělaly se třeba dva díly. No a Martin Hoffmann taky super, za mě pět hvězd jako vyšitejch a ano, berme v potaz že tvůrci nemají takové možnosti jako Netflix. ()

TornadoETA 

všechny recenze uživatele

Pro Litvínovské boží nutnost!! Nejsem zrovna fanda extraligového hokeje, ale hokej miluju všeobecně, takže jen víc podobných dokumentů! ()

Reklama

Reklama