Reklama

Reklama

Stárnoucí pistolník John Bernard Books přijíždí do malého města, aby se ukryl před zvědavci a vybojoval nejtěžší zápas, souboj se zákeřnou chorobou. Bohužel, jeho po léta "pěstovaná" sláva - nikdy nepřekonaného střelce - jej neúprosně pronásleduje... (Česká televize)

Recenze (51)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Spíš nežli klasický western klasické drama ... drama vzpomínkové, bilanční - a rozlučkové, přičemž zaznamenává nejen konec životní pouti jednoho postaršího pistolníka, ale i zavedených pořádků Divokého západu. K akci se odhodlává jen tehdy, když už není zbytí ... nicméně i tak mu to sluší, když maličko stydlivě postává na place, oděné ve westernových kulisách - a image mu kazí jen přílišná dávka patosu ... byť o ní v žádném případě nelze říct, že by nebyla na místě. Solidní 3*, které stojí oběma nohama pevně na zemi. P.S.: Netušila jsem, že John Wayne měl se svou poslední filmovou postavou TOLIK společného ... z úcty k němu přihazuju čtvrtou * ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Zajímavý a dobrý western a zároveň poslední filmová role Johna Wayna - postarší pistolník Books umírá na rakovinu a loučí se den po dni co nejdůstojněji se životem, zatímco si téměř všichni v městečku Carson City přejí jeho smrt, s výjimkou Booksovy bytné (Lauren Bacall) a jejího syna (mladičký budoucí slavný režisér Ron Howard). John Wayne odešel zanedlouho na stejnou nemoc jako jeho pistolník a s ním i největší představitel kladných hrdinů v historii westernů. Trailer: http://www.sms.cz/film/ostrostrelec_strelec/ukazka ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Dalsi netypicky ale pro Wayna typicky klabosivy western, kde uz je sice v druhe scene jasne jak dopadne, ale je nastesti nacpany tolika dobrymi hlaskami a zivotnimi postrehy, co maji myslenku a vahu. Stret stateho pistolnika - v prvnich nekolika minutach jsem nemohl vubec poznat ;]] - s moderni dobou 20 stoleti na to se jen tak nezapomina. Tady neni pro senilni vzpominky mista. Vyborny konec kariery velke westernove legendy - tedy pomerne netypicky, ale mozna i pravdivy - minimalne ze strany Wayna, ktery o dva roky pozdejs umira na rakovinu. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

John Wayne v poslední roli umírajícího pistolníka.Asi to mělo být i jeho osobní rozloučení,které je v úvodu filmu obohaceno o záběry z jeho starších filmů.Bohužel toto rozloučení je spíš dojemné než klasicky westernové a krom finální přestřelky se toho moc nedočkáme.Opravdu nechutným pak byl výstup Harryho Morgana v roli šerifa,který přeje Wayneovi brzkou smrt. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Strelec je z viacerých hľadísk akousi viditeľnou ozdobou epitafu najväčšej ikony žánru a pozorný divák v ňom môže badať hneď niekoľko očividných paradoxov, ktoré tento klasický western vedome či nevedome zobrazuje. Dejová línia sa datuje "až" do roku 1901 (čím sa vtedajšie lokácie viacej približovali mestským pomerom než čarokrásne priestranné pláne a ranče) a taktiež rok vzniku tohto filmu už dávno v úvodzovkách prekračoval tie časy, kedy westernové čaro nadobúdalo svoj zlatý vek (polodokumentárny look). Potešia cameá Jamesa Stewarta, návrat Lauren Bacall ako i chémia medzi ostrieľaným a rakovinou zvierajúcim pištoľníkom a jej synom, ktorého stvárnil neskôr úspešný režisér Ron Howard. Samozrejme, je to "len" ďalšia legenda, ale jej pozeranie vám prebehne existenčne rýchlejšie ako záblesky spomienok tohoto charizmatického a pre western najprínosnejšieho veterána. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Při interview byl Ron Howard dotázán, zda-li mu John Wayne dal během natáčení nějaké rady. Howard na to odpověděl, že si ho během natáčení závěrečné přestřelky vzal Wayne skutečně stranou. Howard prý poté netrpělivě očekával nějakou užitečnou radu a Wayne mu prý pověděl jen: "Rone, jestliže chceš vypadat hrozivě, tak zavři pusu." (Mol)
  • National Board of Review zařadil snímek mezi nejlepších deset filmů roku 1976. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Carson City v Nevadě a v kalifornském studiu Burbank. (Terva)

Reklama

Reklama