Reklama

Reklama

Nadaný žák

  • USA Apt Pupil (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sir Ian McKellen a Brad Renfro se představují v hlavních rolích tohoto znepokojivého psychologického thrilleru, natočeného na motivy románu Stephena Kinga. Todd Bowden (Renfro) je nadaný šestnáctiletý středoškolák, jehož začnou zvráceným způsobem fascinovat zvěrstva nacistického Německa poté, co tuto látku začnou probírat v hodinách dějepisu. Jeho záliba se však nebezpečně zvrhne, když odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera (McKellen). Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku. Todd však své závažné odhalení neohlásí a výměnou za to přinutí Dussandera, aby odhalil temná tajemství, která jsou už celá desetiletí pohřbena v hlubinách zapomnění. Mezi mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto, jehož důsledky budou strašlivé... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

dO_od 

všechny recenze uživatele

#72 Proboha, do jakého podivného alternativního vesmíru jsem se to dostal ! Proč má Gandalf německý přízvuk a co tu dělá Paul Rudd o 20 let mladší ? No a Ross s knírkem ? Bleh...no ale až na tyhle zvláštnosti musím říct, že tohle bylo dobré. Moc dobré. Upozornění pro všechny, s vlastním dědou radši nezkoušet. Singer tenhle thriller zmáknul na jedničku, ke konci mi název "Apt Pupil" konečně začal dávat smysl a film se dostal zase někam kvalitativně jinam. Herecké výkony ani netřeba komentovat, jednoduše skvělé. Po všech stránkách výborný film, nicméně slouží jako taková jednorázová záležitost, znovu už se na něj nejspíš nepodívám a proto nemůžu jít na plný počet. Ale kvalitních 8/10 si rozhodně zaslouží ! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejsem vylozene zklamanej, ale cekal jsem drobet vic. Hlavni problem je v pribehu, to mi bylo jasny uz par minut po zacatku filmu. On tady totiz zadnej vyraznejsi pribeh neni, proste skolak a bejvalej nacista a vyvoj jejich vztahu. To bohuzel neni tak vyzivny, aby to dokazalo udrzet napeti tech 110 minut. Proto tu jsou nekdy hluchy mista a konec je lehce protahovanej. Bohate to ale vyvazuje solidni atmosfera, par skvele mrazivejch az horororvejch momentu a spickovej McKellen v hlavni roli nacka. Renfro je sice v jeho stinu, ale rozhodne nehraje spatne a misty docela slusne drzi krok. Celkove zajimavej thriller a bejt tu trochu slozitejsi pribeh, mozna bych tu hvezdicku prihodil, takle jen 4. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $8,863,193Tržby Celosvetovo $-"Dokonalé !" Režisér Bryan Singer ma naplno presvedčil že je špičkový majster vo svojom remesle, doteraz som videl od neho len výborne spracované comicsovky Supermana a X-menov ale po tejto bravúrnej dráme ma presvedčil že má talent len ako málokto v jeho branži. Ian McKellen a Brad Renfro v strhujúcom príbehu bez najmenšieho náznaku slabšej chvíľky. Prvotriedna práca bola aj od hudobného skladateľa ako John Ottman a kameramana Newton Thomas Siegela, v podstate od jeho dlhoročných stálic. /100%/ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nadaný žák (Apt Pupil, 1982) patří k nejatraktivnějším námětům, které Stephen King zpracoval. U nás má speciální místo v srdci jeho fanoušků taky proto, že to byla první kniha, která tady česky vyšla v roce 1991 (společně s povídkou Tělo, dnes vychází komplet Čtyři roční doby společně s povídkami Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank a Dýchací metoda). Nicméně studie dětské fascinace nacizmem a obecně zla v jednotlivcích je skutečně hraniční. King se orientuje na uvěřitelnost, k tomu mu slouží jako vždycky kulisa amerického předměstí, metodicky sleduje příběh proměny obyčejného kluka ve zrůdu během několika let. Kniha se odehrává v 70. letech, kdy ještě bylo reálné najít nějakého bývalého nacistu kdesi pod inkognitem a v dobrém zdravotním stavu, jakýkoli posun dál ve filmu k současnosti není rozhodně plus. To bych považovala za první problém adaptace. Druhý problém filmu je zkrácení hlavní zápletky z několika let na necelý rok, protože v knize je srozumitelně popsán rozdíl ve fascinaci nacismem před Toddovou pubertou a během ní. Primárně (mi) ale ve filmu chybí proměna znuděného kluka v kluka zaujatého pro cokoli, přičemž bohužel pro něj se mu stává osudným právě fascinace detaily holocaustu. Jistě, je možné se obdivovat hereckému výkonu Iana McKellena, účasti Jana Třísky v malé roli, ale neměli bychom se spokojit s tím, že Todd byl prostě zlý kluk na začátku a zlým klukem zůstal i na konci filmu. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tyhle psychologický duely jsem měl vždycky a když to celé natočí Singer, který tak dobře umí budovat postavy i atmosféru, tak je to pomalu sázka na jistotu. A taky je a všeho zmiňovaného se tu dočkáme. A ještě také navíc vynikajících hereckých výkonů. McKellen je nepřekvapivě famózní a chvilkama jsem z něj měl husí kůži. Překvapil mě ale Brad Renfro a teď už konečně vím, proč v něm všichni viděli tak velký herecký talent. Singer prostě nezklamal a nabízí nám další velmi mrazivý film. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (26)

  • McKellen přiznal, že byl překvapen z toho, že mu byla nabídnuta role 75-letého Kurta Dussandera, když mu bylo jen 57. (novoten)
  • Adaptace Nadaného žáka se dlouho zdála být prokletá. Začalo se o ní mluvit už v roce 1984, kdy měl Dussandera hrát James Mason, ale než stačilo natáčení začít, zemřel na infarkt. Jako jeho náhrada byl zvažován Richard Burton, ale i ten zemřel ještě než vůbec mohl roli přijmout. K natáčení nakonec došlo v roce 1987, ale byl překročen rozpočet a proces byl po šesti týdnech zastaven, když zbývalo už jen deset dní natáčení. Stephen King tehdy viděl zhruba tři čtvrtiny plánovaného hrubého sestřihu filmu a posoudil ho jako "opravdu dobrý". V hlavních rolích se tehdy představili Rick Schroder a Nicol Williamson, režíroval Alan Bridges. (novoten)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Reklama

Reklama