Reklama

Reklama

Kulový blesk

TV spot

Obsahy(1)

„Máňa říkala, že to není směroplatný..." „Kulový blesk" je největší akce v dějinách stěhování. Bytová dvanáctisměna, orgranizovaná JUDr. Radostou, vyžaduje dokonalou koordinaci. Tu však narušuje celá řada komplikací. Neustálé váhání báby Jechové, svatba postarších snoubenců Fliegera a Opatrné a nakonec i opilecké řádění skupiny pod vedením doktora Knotka. To vše a další problémy doženou ustaraného Radostu k ďábelské improvizaci až za hranicí zákona... (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (639)

Pierre 

všechny recenze uživatele

POZOR U DRUHÉ KOLEJE, OPAKUJI, POZOR U DRUHÉ KOLEJE No, začněme asi postupně. Úvodní zasedání s představovačkou plánu akce v podaní Rudolfa Hrušínského se nese až v Cimrmannovském duchu s různými srandičkami jako s předloženou svatbou, neustálými nabídkami brazilské kavy od mistra bydlícího v bytu či Svěrákovým svěřením, že rád sbírá staré šroty. Veselá zábava nadále pokračuje prohlídkou pana Knotka (Abrhám) bytu pana ing.Severína (Smoljak), kdy mě ze všech jeho vynálezů určitě nejvíce zaujal exkluzivní vláček se slivocící. Další hodně zábavná scéna je i kuriózně vedená svatba, kde jde pan Knotek nakonec za svědka apod. Určitě je zde několik dalších dobrých vtipů,hlášek napadů i skvělých hereckých výkonů. Kdy asi v popředí by měl být Josef Abrhám se svými vnitřními mology. Ale i když pro něj mám jistou slabost, tak jeho brumlavá postava mě nezaujala natolik jako postava organizátora akce pana Radosty - velkého nadšence, který si nenechal nic zkazit v podání skvělého Rudolfa Hrušínského. Potěší i profesionální neherečka Milada Ježková se svou přírozenosti apod. A celkově je to další dobrá komedie z té doby od slavného dua. Byť tentokrát malinko slabší. Celkovou náladou mi to po bláznivém Jáchymovi, veselém Marečkovi a poetické Samotě od dua na S+S příjde jako trochu vážnější podívaná, ze které na mě jako na mladšího diváka zajímavě dýchala kuriózní šedivá doba socialismu a jeho těžkostí. Což ale i tak nebylo nezajímavé. Je to zkrátka takový mix mix převážně veselého ale i trochu vážného pohledu na život ve své době.   Možná se duo S+S u prvního filmu režírovaného čistě Smoljakem (pod dohledem Podskalského) trochu hledalo, což je vidět i na některých dlouhých sekvencích, často třeba i dost zahalených do tmy. Předchozí trio komedíí Jáchym-Mareček-Samota bych dal určitě před Kulovým bleskem výš, ale na druhou stranu jsem s Bleskem  při  opětovném sledování po dlouhé době jsem strávil příjemný čas. A stačí vzpomenout na ten veselý vláček se slivovicí a další srandičky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Guľový blesk nie je ani zďaleka tak frekventovanou komédiou, ako iné Smoljakove komédie a je otázka, či je to dôsledkom jej neveľkej obľúbenosti u masového diváka. Pri pohľade na tunajšie hodnotenia má človek pocit, že by sa malo jednať o jednu z divácky najobľúbenejších. Možno je téma komediálne trochu mimo masový obzor, ale urobiť si na tento film objektívnejší názor v zrelšom veku by som si mohol iba vtedy, ak by ho v tej televízii niekedy aj uviedli. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nezlobte se, že vás zase vobtěžuju, ale já jsem si jen vzpomněla, že jsem se vás chtěla zeptat, jestli máte sklep.. Máte sklep ??" ;) Několik velmi podobných replik jasně dokazuje, že skvělá Milada Ježková, byť se zde lišácky vydává za babku Jechovou, je ve skutečnosti paní Columbová, jedna z nejzáhadnějších žen filmové historie !! ;) Ačkoliv se z mého pohledu jedná o jeden z poněkud slabších snímků dua Svěrák, Smoljak, stále lze obecně Kulový blesk považovat za - scénáristicky především - nadprůměrný kus, ať už pro bezvýhradně parádní herecké výkony všech zúčastněných či jeho nadčasovost, byť velkým kouzlem snímku paradoxně bezesporu je nostalgie.. Nakonec tak Kulový blesk také ukazuje několik velikých pravd, totiž že je lepší vyhořet než se stěhovat a že někteří lidé by prostě raději neměli pít !! Viďte, pane Abrhám !! Vlastně pane Knotek !! ;) Učebnicový případ hořkosladké komedie plné hořkosladkých pravd, lepší těžko najdete.. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Další parádička dvojice Smoljak/Svěrák,která dokládá jejich komediální genialitu,smršť nápadů a nezapomenutelných hlášek.Až mi nejde do hlavy,že se pod pojem komedie vejde Kulový blesk i paskvily,které plodí snad nejproduktivnější český režisér mistr Troška.Kulový blesk se chová přesně podle svého jména,nezadržitelně se valí a srší humorem.Pevně věřím tomu,že se film může někomu nelíbit,ale to neznamená,že to dokážu pochopit.:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Úplne podmanivá komédia, s čoraz pamätnejšími scénami, ktoré čím ďalej budú chápať len 'barákoví' obyvatelia. Dôvtip primitívneho scenára smoljakovsko-svěrákovskej spolupráce opäť na výbornú. A keď budú v našej rodine sťahovacie manévre, určite dám našim pozrieť tento dokonalú, detailne-bezchybnú operáciu. 80%. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (42)

  • Pri natáčaní sa improvizovalo. Napríklad vtedy, keď Knotek (Josef Abrhám) prichádza k Severínovmu (Ladislav Smoljak) domu a po zaznení klaksónu skočí z chodníka na cestu, pôvodne mal predpísaný opačný pohyb. (Raccoon.city)
  • „Když jsem Kulový blesk viděl asi po třech letech na jednom festivalu, tak jsem se u toho pořád musel smát. Vedle mě seděl filmový kritik a hrozně se pohoršoval nad tím, že se směju sám sobě,“ uvedl Ladislav Smoljak. (SONY_)
  • Dům na Masarykově nábřeží, v němž bydlí a z něhož se stěhuje operní pěvec mistr Bílek (Karel Kalaš), nechal vystavět Spolek českých pěvců Hlahol. Je to napsáno na mozaice a na pamětních deskách na průčelí, čímž vzniká zajímavá souvislost. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama