Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Obával som sa typickej sverákovsko-smojlakovskej zahľadenosti do seba a vlastných postáv a tunajšie vysoké hodnotenia ich vzájomných spoluprácí beriem trochu ako povinné. Lenže Rozpustený a vypustený ide po príbehu, kde skvele načasované fóry vychádzajú práve z neho a najmä sú vtipné. Samozrejme sa nejedná o žiadnu komediálnu pecku (veď je pomerne neznáma), lenže napísať vtipnú komédiu je ťažšie, ako napísať citovo vydierajúcu drámu, takže ja som vďačný za každý môj úprimný smiech pred obrazovkou. Sverákove najlepšie vtípky prichádzajú vždy po určitých hluchších pasážach a na mňa to takto funguje asi najlepšie. 70% pre trochu nedocenené dielko. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejujetější komedie dua Smoljak - Svěrák. Prakticky se jedná o přepis Cimrmanovské "Vraždy v salónním kupé", ovšem plno věcí je zde nových. A humoru je víc. Ve společnosti dvou nesourodých detektivů - zkušeného Trachty a mladého Hlaváčka, umělého Vaška, kachny, která ukazuje cestu, otce co dokáže puškou zasáhnout řadicí páku, očíslovaných podezřelých či úžasného blázince profesora Abrháma se prostě nelze nudit a nebavit. Jiří Zahajský je v roli inspektora Trachty skvělý, tuto postavu opatřil i mírnou sentimentalitou. Marek Brodský je toporně úžasný, přesně podle Cimrmanovských představ. Mnozí si stěžují na pomalé tempo, je to pravda, i sám režisér to říká. Mě to ale nevadí, protože z filmu čiší srdce a dobrá nálada. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Svěrák, Smoljak, Cimrman - tato tři jména zůstanou zapsána zlatým písmem v dějinách českého humoru. Tento film, natočený volně podle divadelní hry Vražda v salonním kupé, patří mezi nejlepší české komedie 80. let, ale vlastně nejen 80. let. Dodnes si tento styl inteligentního (a to slovíčko je tady velmi na místě) humoru nachází nové a nové příznivce i mezi mladou generací a i diváci, kteří už "Cimrmanovo" dílo znají, se s chutí znovu a znovu smějí nezapomenutelným scénkám, byť už je mnohdy znají nazpaměť. Svěrák se Smoljakem by si zasloužili nějaké čestné místo v Síni slávy české komedie, a to nejen za tento počin. A mimochodem - Marek Brodský je sice toporný, ale přesně ve stylu cimrmanovských divadelních her, kde jsou toporní všichni herci. To je taky neoddělitelnou součástí stylu jejich humoru. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Ano ano, svatá pravda, jedni sejou a vláčej a druzí sklízej. A pánové Svěrák a Smolijak by měli dokonce života už jenom sklízet, protože to co vytvořili, nemá v dějinách humoru obdoby. Filmový přepis Vraždy v salóním kupě je určitě mnohem lepší než tato nejslabší cimrmanovská hra. Kachny, kachny i Václav se povedli na jedničku, ale k dokonalosti Jáchynme, hoď ho do stroje! přecejen trocha chybí. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Zásada č. 1: udělat si mezi podezřelými pořádek. Zásada č. 2: vnést mezi podezřelé zmatek. Zásada č. 3: je-li na místě činu univerzální dědic, vyšetřování prakticky skončilo. Zásada č. 4: nesnažit se být chytřejší, než inspektor Trachta. Zásada č. 5: k závažnějším případům policista zásadně nepřibírá rodiče. Zásada č. 6: i nesprávný příkaz je příkazem. Zásada č. 7: vyžaduje-li to situace, neplatí zásada č. 5 Zásada č. 8 (která neplatí jenom u policie): na světě je to tak, že jedni orají a vláčejí a druzí sklízejí. Vražda v salónním coupé je fakt dobrá, ale tohle, to je prostě parádní. Základní myšlenka je tady rozvinuta do skvělého detektivního příběhu a legendární inspektor Trachta tu má dostatek prostoru ukázat, jakej je to borec. Jeho metody jsou vskutku geniální. A nemusí ho hrát ani žádnej typickej vtipálek - Jiří Zahajský se do role perfektně hodí a nemusí se pitvořit a dělat fyzické gagy, aby byl vtipný. A vtipnej a originální je už název filmu - Rozpuštěný a vypuštěný, to prostě normální člověk nevymyslí. Hodně jsem slyšel, že si lidi stěžujou na obsazení Marka Brodského do role Hlaváčka, ale podle mě to je nesmysl. Já si v žádné roli nedokážu představit nikoho jiného (a to není nedostatkem představivosti), protože mi to přišlo dokonalé. Marek Brodský tu nesmělost snad ani nehrál (no, on ji doopravdy asi nehrál, chch). A těch hlášek, situací a dialogů, které jsou pro mě kultovní, je opravdu spousta. Jedna lepší než druhá. Jen zmíním pár: • "Držím ti palec." "Tenhle?" "Můžeš si vybrat." • Ječný, Ziegler, jak se drží za ručičky, chchch. • "Obavy, nervozita. Marné bušení na dveře koupelny. A potom kdosi navrhl - tuším, že jsem to byl já - aby se vylomily dveře." • "Teď mám, pane inspektore, pocit, že mi teče do bot." • Hodnocení Hlaváčka před rodiči jak při třídních schůzkách: "Taky pendrek mu moc nejde." • "Pán nemá cukr, Ferdo. Pozor, ať vás nekopne, přece jenom vás nezná." • "Bedříšku, proveď pány." "Kachny." • "Vy jste si teda vybral den. Zrovna když je tady zájezd. Eskymáci, za čepice už ne." • "Poznáte ho snadno, pánové. Nosí čepici tak na stranu, že jsem to v životě neviděl." Nejspíš nejznámější role Zdeňka Srstky je známá hlavně tím, že říká jen "Kachny", ale ve skutečnosti má ještě jakousi průpovídku na konci. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Původní název filmu byl „Sedm zásad inspektora Trachty“ a režisérem měl být Jiří Menzel. (raininface)
  • Zdeněk Svěrák původně počítal s tím, že hlavní roli inspektora Trachty dostane on, i proto, že tuto roli hrál ve hře "Vražda v salónním coupé" v divadle. Ladislav Smoljak ale chtěl obsadit profesionálního herce, takže ji nabídl Jiřímu Zahajskému. Poté měl tedy hrát hajného Hlaváčka, ale toho zase Smoljak nabídl Rudolfu Hrušínskému. Nakonec získal pouze malou roli průmyslového básníka Jelínka. Svěrák byl tímto podle vlastních slov dožrán a aby dokázal, že umí opravdu hrát, dal se dohromady s Vítem Olmerem a natočili spolu film Co je vám, doktore?. (#47)
  • Vlastimil Brodský (kloboučník Alois Oulík) původně chtěl natáčení odmítnout. Zúčastnil se ho jen kvůli svému synovi Markovi, jenž si ve snímku zahrál policejního praktikanta Hlaváčka. (Duoscop)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama