Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svobodník Milan Kouba (J. Langmajer) je nejlepším členem elitní vojenské průzkumné roty. Svou reputaci u velitele kapitána Tůmy (K. Roden) si však kazí svými četnými zálety. Tůma je starý mládenec a vztahy se ženami považuje za překážku ve vojenské disciplíně. Milanovy pozdní příchody a jiné průšvihy ho v tom jen utvrzují. Avšak je to právě Kouba, kdo dokáže uspět jako jediný během náročného cvičení v terénu. Třicetikilometrový přesun průzkumníků po vlastní ose s vojenskými a policejními jednotkami v patách je tou nejtěžší prověrkou bojových schopností Tůmových svěřenců. Jenže během plnění úkolu pozná Milan dívku Vlastu (V. Gajerová), do které se na rozdíl od svých předchozích milenek skutečně zamiluje. To se ovšem kapitánu Tůmovi těžko vysvětluje… (Česká televize)

(více)

Recenze (554)

Marigold 

všechny recenze uživatele

"Ještě nikdy jsem nepocítil tak silnou chuť vstoupit mezi soudruhy do naší lidově-demokratické armády, jako právě při sledování tohoto filmu. Vždyť, co takovému soudruhovi ve zbrani chybí? Má dobrodružství, kamarády, ženy i slepice! A čerstvý vzduch! A slouží vlasti! A nikde žádná faleš, buzerace, ponižování. Ano, to je naše lidově-demokratická armáda!" ... Slušná normalizační komedie s dobrými herci a trochu zatuchlým agitačním podtextem, ale naštěstí smrad není odpuzující, spíše lehce úsměvný ve vší naivitě a bukolické stylizaci. Mimochodem, soundtrack Petra Hapky je opravdu příšerný, tak příšerný, že utkví. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

U nás zapřisáhlých pacifistů, pro které je v ruce odpornější samopal vzor 61 než úd předsedy uličního výboru, může mít příběh z časů, kdy se holky tam dole neholily a chrabří rošťáci v zeleném nesnesli pravičácké tendence, těžko valnou šanci na znatelný úspěch. Pravda, některé fórky jsou celkem zdařilé a dostatečně dětinské, aby vykouzlily na mé tváři mírný úsměv. Nicméně na výslednou Tučkovu taškařici s notnou dávkou sentimentu zavzpomíná snad jedině Jirka Langmajer, který po závěrečných titulcích roztřesenými prsty vytočí číslo Karla Rodena a nesmělým hlasem špitne do sluchátka: Dobrou noc, ty starý bobře. ()

Reklama

Karlas 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší novodobý film z vojenského prostředí socialistické éry. Vtipnou formou ukazuje výcvik průzkumných výsadkových jednotek a poodhaluje život řadových vojáků v kasárnách 80. let, i když řádně zidealizovaný. Nebál bych se dokonce říci, že je takovou encyklopedii techniky, výzbroje a výstroje Československé lidové armády. Kupodivu není zasažen stranickou propagandou a v mezičasech se věnuje spíše milostným avantýrám mladičkého Jiřího Langmajera než politickým agitkám. Báječný výkon jedinečného Vítězslava Jandáka, Karla Rodena, ale i třeba Bronislava Poloczka, skvěle vyzdvihují tuto filmovou komedii, která za mých časů oslovila spoustu dobrodružství chtivých chlapců. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejklasičtějších českých komedií, v jehož obsazení vévodí silný ústřední herecký trojlístek v sestavě: Langmajer, Roden, Jandák. Vedlejší postavy si vedou stejně skvěle. Daniel Landa se na vojnu prostě hodí:) Skvělé, přirozené, vtipné, nezapomenutelné. "Jo, a dávali něco s Travoltou." - "Jé, Vy jste tam byl taky? Tak vidíte, že nelžu." ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Společně s Barony je tohle nejlepší komedie u nás v Čechách. Ze začátku perfektní hra, ke konci sice trošku ztrácí, ale i tak perfektní. Hlášky typu: "když vona má bráchu strašnýho vola." a mohl bych jich jmenovat z fleku hned několik, jsou dokonalý. A protože Kouba v podání Langmajera a Roden v roli kapitána se o ně starají s největší grácií, tak mají můj největší obdiv. Jedna z mála českých komedií na kterou se vždy rád podívám. Nechápu proč v tom všichni vidí pouhou "náborovou atrakci", asi se holt nechtějí bavit a je to jen jejich smůla ()

Galerie (13)

Zajímavosti (31)

  • „Byl jsem pozvaný do kavárny někde na Vinohradech, kde seděl režisér Petr Tuček. Asi jsem nějak blbě koukal, protože se na mě podíval, ukázal prstem a řekl: ‚Ty to budeš‘,“ zavzpomínal Jiří Langmajer (Kouba) na moment, ve kterém přišel ke své první hlavní filmové roli. (SONY_)
  • "Kečupové" byl slangový výraz mírně pejorativního charakteru pro průzkumáky (dnes paragáni). Nosili totiž červené barety. Mezi klasickými útvary a paragány byla určitá řevnivost, kdy se běžné jednotky snažily ukrást paragánům jejich barety. "Vrtule" byl také slangový název pro paragány. Ve filmu ho použije Daniel Landa (desátník). (grovik.net)
  • Natáčelo se v Mníšku pod Brdy, Zadní Třebáni, Klatovech, Lysé nad Labem, Ondřejovicích a Karlštejně, kde byl filmován most přes Berounku. (M.B)

Reklama

Reklama