Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Antropolog Ethan Powell byl váženým vědcem a uznávaným odborníkem patřícím k nejlepším ve svém oboru. Dlouhou dobu žil v džungli mezi horskými gorilami. Při jejich obraně před lovci dva z nich zabil a tři další zranil. Od té doby je Powell ve vězení a nemluví. Jeho případ zaujme ambiciózního psychiatra Thea Cauldera. Ten zpočátku bere Powellovu záležitost jako příležitost upozornit na sebe v profesních kruzích, ale složitost případu a jeho lidské aspekty nakonec učiní i pro Thea z případu osobní záležitost. Pomáhá Powellovi najít cestu zpět do normálního života a najít jeho smysl v rodině. Antropolog zase otevírá Caulderovi oči zaslepené blahobytem civilizace a po čase ho ve vyprávění zavede do afrického horského pralesa mezi gorily, s nimiž dva roky žil. (TV Nova)

(více)

Recenze (117)

kingik 

všechny recenze uživatele

Za přísných bezpečnostních opatření je z Afriky do USA dopraven vědec, který strávil dva roky mezi horskými gorilami a stal se členem jejich skupiny. Při jejich obraně zabil dva lovce a tři zranil. Od té doby nepromluvil ani slovo.Jeho případem se začne zabývat mladý psychiatr, který se snaží podivínského muže se zvířecími instinkty vpravit zpět do normálního života. To nejslabší na thrilleru podle románu slavného Michaela Crichtona jsou herecké výkony. Anthony Hopkins svého "divocha" nezahrál nijak působivě, ani excelentně a Cuba Gooding se svým psychiatrem nepřešel svůj obvyklý standard. Film však stojí za pozornost svým námětem, který je originální. Při menších diváckých nárocích by mohl uspokojit. 60% ()

Miller 

všechny recenze uživatele

Tak nízké hodnocení ? Film jako Avatar, Piráti z Karibiku či Titanik jsu v červených, a toto drama s Anthony Hopkinsem, má 61% ?! To nechápu. Každopádně, jen herecký výkon, a pointa jsou 70% plus další herecké výkony, hudba a kamera jsou dalších 15%, tudíž dávám 85% (pět hvězd). Rotten Tomatoes: 67% | FDb.cz: 71% | kfilmu.net: 83% | IMDb: 65% | Kinobox: 62% | průměr: 70% ()

Reklama

vanadium 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek. Film o dvou mužích uvězněných v klecích civilizace, jen každý z nich musí nosit jiný vězeňský úbor: jeden špinavé vězeňské hadry a pouta na rukou, druhý drahý oblek a kravatu na krku. V důsledku této rozdílnosti mezi nimi vzniká tenze a nepochopení, výborně psychologicky ztvárněné v průběhu jejich konfrontací. Člověk si to maximálně vychutná, když je schopný vcítit se jak do vnímání postavy Hopkinse, tak Goodinga. Oba byli excelentní, stejně tak ostatní herci. Celkově ucelené, příjemné. Zarazilo mě to zdejší nízké hodnocení. Že má Instinkt relativně snadno odhalitelnou hloubku i jednoduchý děj, to mi vůbec nepřišlo jako negativum. Mi bylo od začátku jasné, co se stalo, a ani mě nenapadlo, že bych snad kvůli tomu měl snižovat své hodnocení - vždyť je to psychologické drama, místo na děj jsem se zaměřil na psychologii, skryté myšlenky a nesčetné podněty k zamyšlení. Záleží jen na tom, kolik tam toho člověk najde; je tam toho mnohem víc, než se na první pohled zdá. A už vůbec bych nesnižoval hodnocení kvůli gorilám, což je trochu mimo. Podle mě dosti nedoceněný film. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Toto nie je obvyklé terapeutické prostredie.“ – „Tak nebuď obvyklý terapeut.“ Fúha, toto bol zlý vtip alebo čo. Horské gorily ma fascinujú, viem, kto bola Dian Fosseyová, čítal som jej knihu „Gorily v hmle“ a ak ten krásny film nevidím aspoň dva razy do roka, nie je to dobrý rok. Ale INŠTINKT babráckeho režiséra Turteltauba (pre istotu krytého bezmocným Wolfgangom Petersenom ako producentom!) je mierne povedané... rozpačitý. Od strašných hereckých výkonov cez afektovane sa správajúce postavy cez nezaujímavý príbeh až po prehnane dobre odvedenú trikovú prácu Stana Winstona („umelé“ gorily sú také dokonalé, až vyzerajú ako skutočné, čo je paradoxne mínus!). Vrcholom je odporne rutinérsky Hopkins alias 174 centimetrový tučný starý chlap, vymlátiaci sám polovicu letiska, vrátane ozbrojenej a špičkovo vycvičenej ochranky. Hollywood by mal robiť menej ekologických agitiek. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když si vedle sebe postavím ty archetypy postav (nespokojený obhájce, zlí bachaři, mírní pacienti), vychází mi jedno velké klišé. Jenže v této kombinaci mě výsledek nadchnul natolik, že tento nedoceněný snímek musím poslat i na pátou hvězdu. Pravá podstata lidskosti a životních hodnot si ke mně většinou nachází cestu velmi snadno a díky dech beroucím hereckým výkonům a slzopudným pointám to měl Instinkt ještě o něco jednodušší. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • Missy Lantz byla tak rozladěná úpornou intenzitou filmu, že požádala, aby byla vyškrtnuta z produkce. (PußyMagnet)
  • V roce 2000 film vyhrál cenu Genesis Award v kategorii "Hraný film". (PußyMagnet)

Reklama

Reklama