Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
  • USA Maid
Trailer 2
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (11)

Služka (2021) 

Udělal díru do zdi, navíc musela vytahovat rozbité sklo z vlasů téměř tříleté dcery. Trpělivost došla. Noční úprk a zoufale rychle klesající zásoba peněz. Margaret Qualley se sice dokázala (prozatím) napřímit, ale bude to mít sakra těžké. Je patrné, že budeme spíš klesat hlouběji do deprese a komplikovaný americký sociální (i justiční) systém ukážou svoji nekompromisní tvář. Protože jsou sociálně znevýhodnění a sociální znevýhodnění. A když stačí peníze sotva na benzín, školku pro malou nebo ten zpropadený trajekt... Význam a aktualita zvolených témat jsou nezpochybnitelné. Světlem v tunelu má být job v úklidové firmě, kdy u prachatých klientů poznává hlavní hrdinka Alex jejich marnivost. Toalet nakonec vyčistí stovky, vyzkouší sedm typů státní podpory a čeká ji několik stěhování. A bude psát. A možná vyjde i stipendium. Jenže ona „naneštěstí“ neměla modřiny. A to může být problém. Neustálé kupení tragédií může vyznívat účelově, ale ono se to postupně vyváží. Autorka Molly Smith Metzler solidně kloubí množství motivů a vesměs seriálový John Wells už v případě dramatu Blízko od sebe dokonale využil mistrovství svých hereček a nabídl dramaticky i emocionálně rezonující dílo. Nakonec velká spokojenost. ()

Za babku (2021) (E01) 

Udělal díru do zdi, navíc musela kvůli jeho řádění vytahovat rozbité sklo z vlasů téměř tříleté dcery. Trpělivost došla. Noční úprk a zoufale rychle klesající zásoba peněz. Margaret Qualley se sice dokázala (prozatím) napřímit, ale bude to mít sakra těžké. Je patrné, že budeme spíš klesat hlouběji do deprese a komplikovaný americký sociální (i justiční) systém ukážou svou nekompromisní tvář. Protože jsou sociálně znevýhodnění a sociální znevýhodnění. A když stačí peníze sotva na benzín, školku pro malou nebo ten zpropadený trajekt... Význam a aktualita zvolených témat jsou nezpochybnitelné. Vesměs seriálový John Wells už v případě dramatu Blízko od sebe dokonale využil mistrovství svých hereček a nabídl dramaticky i emocionálně rezonující dílo. ()

Poníci (2021) (E02) 

„Jste tu. Můžete dýchat!“ slyší Alex v azylovém domě pro oběti domácího násilí, zatímco předchozí noc strávila s malou dcerou na podlaze přístaviště. Jen drobné záblesky naděje. Třeba v podobě příjemného setkání s bývalým známým Natem či s dívkou, která má podobná trápení. A která vymyslí svérázný plán se psem jedné klientky. Horší už to je právě s první štací na ostrově, „kdy dotyčná přišla na pět minut o psa, ale Alex, kdo ví jak dlouho, o dceru!“ Evidentně špatně nastavený systém a hrdinka, která zastupuje spoustu trpících žen. A která slyší, že oběti domácího násilí často tíhnou k návratu k agresorům. Uvidíme, kolik pokusů bude mít právě zatím (zdá se) nezlomná Alex. ()

Mořské sklo (2021) (E03) 

Zastupuje spoustu trpících žen. Hořké chvíle pokračují, Alex nestojí o střídavou péči, chce mít u sebe Maddy napořád. Jenže odvézt ji v noci a bez souhlasu otce Seana nebyl nejlepší nápad. Navíc emoční násilí je podle právníka zrádné. Podlitiny prostě chybí. Tak či onak, soud o opatrovnictví se blíží. Zároveň naší hrdince podráží nohy komplikovaný a evidentně špatně nastavený systém sociální podpory. Světlem v tunelu má být job v úklidové firmě (kde dostává pouze vysavač, zbytek si musí obstarat za vlastní), kdy u prachatých klientů poznává jejich marnivost. Margaret Qualley je skvělá. A ač její počáteční dílčí tragédie mohou vyznívat účelově, myslím, že se to tak nějak „uvěřitelně“ vyrovná. Význam a aktualita zvolených témat jsou nezpochybnitelné. ()

Kašmír (2021) (E04) 

„Asi se zorientuješ. Tohle je kuchyň!“ – „Jo, čistá.“ – „Máme fakt dobrou hospodyni!“ Alex si na chvíli zkusila roli zazobané paničky, aby se mohla na čas vymanit ze začarovaného kruhu, kdy jen s nákupním košíkem přepočítává zbývající dolary a dílčích „úspěchů“ zažívá pramálo. Čtyřiadvacetihodinová starost o malou dcerku navíc komplikuje nespolehlivá matka, jinak výstřední kočovná umělkyně (hraje ji skutečná matka hlavní hrdinky Andie MacDowell), i napjatý vztah s otcem, s nímž se kdysi dávno odcizila. Psychologové mají hody. Mísení motivů také potěší, myslím, že právě zejména psychické násilí v rodině a jeho nesmazatelný otisk ještě neřekly své poslední slovo. ()

Zloděj (2021) (E05) 

Ač je nadále takřka na pokraji nervového zhroucení, Alex šlape dál. Plísni v bytě mají pomoct sluneční paprsky, ale do té doby je zaděláno tak akorát na „slušný“ zdravotní problém. Další úklidový job představuje dům, který jde do dražby a ve kterém žil místní zlodějíček. Sice to nejprve vypadá jako dějový úkrok stranou, nakonec ale mnohé v hlavní hrdince vyvolá vzpomínky na dětství, kdy její matka zakoušela toxické manželství s alkoholikem. A právě kostlivci z dětství můžou znesnadnit cestu k úspěšné budoucnosti. Ostatně i Sean je evidentní obětí mizerné výchovy bez příkladné autority. Holt tvůrkyně Molly Smith Metzler solidně kloubí množství motivů. ()

M (2021) (E06) 

Alex se hodně vrací do vzpomínek a představ „coby kdyby“. Každopádně stále chce pro svou dceru to nejlepší, a to platí i v případě mateřinky. Jenže potřebuje mít trvalý pobyt na ostrově. Nakonec to vyjde. Jenže ošemetné problémy s bydlením stejně pokračují a za ty aktuální si Alex může zatraceně sama. První selhání odolné a nezlomné samoživitelky? Nedůslednost při oslavě třetích narozenin Maddy ji bude sakra mrzet. Samozřejmě by to bylo celé sakra jednoduché, kdyby podlehla vábení dobrosrdečného Natea, ve kterém nachází oporu. Tvůrci holt chtějí dál přesvědčivě tepat do americké ekonomické nerovnováhy. A předkládat další psychicky vyčerpávající vršení trablů. Psychologové mají pré. ()

Malý koník (2021) (E07) 

Sean, který se účastní sezení anonymních alkoholiků, se snaží. Samozřejmě i on je svým způsobem obětí, výchovy především. I jeho postava má jistý vývoj. A Alexina matka si spletla banku, ve které má hypotéku. Jenže v průběhu sedmé epizody se to s její současnou situací „vysvětlí“. Možné SPOILERY. To znamená, že nemá žádné úspory, nemá žádnou práci, žádný důchod, žádnou pojistku. A nově nemá ani dům, který byl v posledních letech jediným zdrojem jejího příjmu a který sotva dokáže refinancovat. A nově i přeříznutou šlachu. „Najednou se z ní stal můj problém,“ uvědomuje si zoufalá dcera. Jak tenhle díl, když celou tuhle patálii absolvuje s otcem svého dítěte, asi dopadne. Divák samozřejmě nemusí být vědma. ()

Lov na medvěda (2021) (E08) 

Možné SPOILERY. Spala „doma“, ve své posteli. Matka sice prodělala manickou epizodu, Alex ale řekne celou pravdu. Ostatně tak jsme na to u ní už zvyklí. Jenže Nate nehodlá dělat chůvu. A Sean zase nechce dál nalejvat panáky a plánuje zkusit tesařinu. A Alex je raději přes noc na gauči. Zamotává se to solidně, navíc se na scénu znovu vrací prachatá a ze začátku arogantní klientka Regina, která je mimochodem právničkou a která už má mimochodem doma vysněné mimino. A vlastně začne jinak vnímat mateřské problémy, stejně tak dosavadní „podržtašku“ Alex. A jelikož ta už nějakou dobu píše o svých klientech, na vysokou školu, která akceptuje novou žádost, stačí zaslat aktuální ukázku textu. Je z čeho vybírat. Rodiny, u kterých uklízí, jsou pestré. A je jedno, kdo je jak prachatý. Závěr krutý, ale očekávatelný. „Už mi bylo zle z cizího auta na mý příjezdový cestě!“ ()

Nebeská modř (2021) (E09) 

Pivo už zase teče proudem. A každý den vypadá jako ten předchozí. MOŽNÉ SPOILERY. A Alex se znovu ocitá uprostřed temné noci na nekonečné silnici, tentokrát s ničím v ruce. Jen s Maddy. A v azylovém domě pro oběti domácího násilí visí ten stejný obrázek. Jelikož si Alex už nějakou dobu zapisuje příběhy svých klientů, Reginu, která je mimochodem právnička (což se bude hodit), zajímá, kterýpak je „dům u krávy“. Dámy začínají být na stejné lodi. Studentská půjčka vyšla, stipendium taktéž. Motivů tvůrci dosud nastřádali opravdu dost: zejména sociálně znevýhodnění, alkoholismus, psychické násilí v rodinách, odvrácená strana mateřství… Margaret Qualley skvělá. ()

Ovace (2021) (E10) 

Vyčistila 338 toalet, vyzkoušela sedm typů státní podpory, devětkrát se přestěhovala. Zažila chvíle milé, ale hlavně zatraceně složité. Alex ale až na výjimky bojovala. A teď? Montana. Stipendium. Tvůrčí psaní. Bydlení v kampusu. Nová školka. Jenže pořád je tady soud, který nakonec může mnohé zhatit. Alex totiž „naneštěstí“ neměla modřiny. A záložní plán nemá. Silné setkání s otcem, milé momenty na sezeních. A nakonec Seanovo finální rozhodnutí, které je v běhu událostí docela dost srozumitelné. ()

Reklama

Reklama