Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Amsterodamu se blíží turistická sezóna a zdejší občané jsou vyděšeni sérií vražd. Pátrání po děsivém vrahovi se ujímá inspektor Eric Visser, ale jeho práce nebude jednoduchá. Obětí přibývá, náhodná svědkyně mluví o vraždící obludě, poblíž typických amsterodamských vodních kanálů je čím dál tím více nebezpečno a starosta chce výsledky. Film, který byl v našich kinech uveden v listopadu 1990, nám mj. předvede i většinu turistických atrakcí nizozemské metropole. (Anthony)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (67)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Druhý horrorový snímek Dicka Maase připomínal častěji standardní krimi thriller, ovšem s výborně zvládnutou temnou atmosférou. Atmosféra i souvislé gradování děje mi tu takřka po celou dobu připadaly mnohem lépe zvládnuty oproti Výtahu (1983) a taktéž Huub Stapel již po 4 letech od své první hlavní role působí jako mnohem schopnější i docela charismatický herec, který coby vyšetřující mladý inspektor dokáže film táhnout, má tu navíc štěstí i na spolehlivou hereckou partnerku v Monique van de Ven a zvykl jsem si brzy i na ostatní nizozemské herce. Po druhém filmu už mi došlo, že Dick Maas zřejmě bude oblibovat lekačky s padající zavěšenou mrtvolou před očima, ale tady výborně zvládl i napínavé a rozsáhlé akční honičky, ať už tradiční auto-moto po ulicích nebo v méně okoukané variaci na motorových člunech napříč amsterdamskými kanály, a skvěle mu vychází též napětí v komorním prostředí (perfektní temná část bloudění vodním kanálem!, následována po zvratu asi nejvíc uzemňující scénou v nemocnici). Na zápletku s podvodním vrahem (tedy vyloženě číhajícího a často i konajícího pod vodou) jsem taky ještě nenarazil, takže v atraktivním prostředí, řemeselně skvělém provedení, i s občasnými vtipnými gagy během akčních scén, mě Fantoma Amsterdamu skutečně i přes lehce béčkovější charakter bavilo sledovat až do závěrečného rozuzlení. [80%] ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Až do vraždy mladé ženy na nafukovačce je to takové vykrádání Čelistí (s odskokem do Dirty Harryho při scéně v pekárně), až se divím, že tvůrce někdo nezažaloval. Celou dobu jsem čekal, až se policista svěří, že nesnáší vodu, nebo prohodí, že budou potřebovat větší loď. Ale navzdory tomu mi snímek přišel zábavný, včetně českého distribučního názvu, který avizuje (dementní) závěrečné rozuzlení (kdo máš rád operu, rozuměj.) ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Holandská detektiva o mstě potápěče, která bodovala před lety, dnes boduje zase jednom u stejné generace diváků, kteří se k ní přiklonili tehdy. Další "fenomén", který mne minul, ale bylo zajímavé dát si další dávku hitů dle jiného vzoru. V 90. roce byl ten film mmj výletem do budoucnosti, která nás brzy doběhla, s veškerými projevy západního konzumu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Holanďani se pokusili o thriller západního střihu a docela se jim to povedlo. Scénář je sice průměr nejprůměrnější a zoufale tomu schází i výraznější režijní rukopis, ale vraždící potapěč řádící v městských kanálech-grachtech je fajn nápad a tři scény utkví spolehlivě - mrtvola zavěšená pod mostem, která vyděsí školní výpravu, nůž prořezávající se dnem nafukovacího člunu k rozkroku nic netušící oběti a solidní závěrečná honička motorových člunů grachty. Koukám, že Maas natočil i další z mála známých nizozemských filmů a sice DE LIFT. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Fantom Amsterdamu" dobu svého vzniku nezapře, ale přes jistou naivitu jak zápletky tak zpracování si tento snímek dodnes uchoval atraktivitu minimálně pro ty, kdo mají rádi Amsterdam jako takový, protože atmosféru tohoto města (které se zas tak moc nezměnilo) vystihuje opravdu výborně (včetně toho obřího flašinetu, který se ve filmu několikrát objeví a jenž je dodnes nedílnou součástí amsterdamského koloritu). A kvalitně natočená honička grachty na motorových člunech má rozhodně také něco do sebe. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Při zátahu policie na údajného "hlavního podezřelého" prchá pryč z hotelu na motocyklu Yamaha XT500. (Max_FX)
  • Drtivá většina filmu vůbec nebyla kvůli provozu turistických atrakcí natáčena v Amsterdamu, nýbrž v Haagu. (Robbi)

Reklama

Reklama