Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

maoc 

všechny recenze uživatele

Fádní, nudné, křečovité, šablonovité, bez emocí, diletantské. Nenašel jsem snad žádnou věc, kterou bych označil kladně, včetně herců. S jedinou výjimkou, a tou je krásná slovenská příroda. Ovšem to není zrovna zásluha autorů, vybrat si hezké exteriéry umí snad kařdý křupan. Vrchol trapnosti byl, když v roli sokola vystupuje celou dobu raroh a jednou v letu jsem pro změnu viděl siluetu káněte. Další tupostí byl útok vlčí smečky na usedlost. V létě. Když už filmaři chtějí natáčet se zvířaty, měli by to udělat pořádně. Dokoukal jsem to někam do poloviny a přepnul. ... Po letech a mnoha pohádkových zklamáních bych k tomuto filmu mohl být shovívavější. Ale nebudu. Snad po dlasim shlédnutí... takže nebudu. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

Ó, tak tohle se povedlo. :-) Krásná dobrodružná pohádka, jejímž hlavním hrdinou není žádný tuctový chrabrý princ, avšak ještě relativně malý kluk, syn koňáka, kterého hned začátkem příběhu roztrhají vlci. Juraj Kukura se zde zhostil role poměrně drsného a obávaného feudála Baladora. Jiří Langmajer zde hraje prvotřídního antagonistu, role mu též sedla. Celý film je zasazený do nádherné přírody, divák se dozví například něco o sokolnictví nebo o tom, jaký asi přibližně byl život kmána ve středověku a že to rozhodně nebylo žádné peříčko, byli schopni za rozbitý džbán o vás na pranýři přerazit hůl. "Dědo? Bolí to když někoho bičují?" - "Bolí" - "A kdyby někdo něco udělal Perunovi, kolik ran by dostal?" - "Ani jednu. Toho Balador uškvaří zaživa". Děj je vesměs akční, nabitý útěky, ukrýváním se před dráby, lumpárnami, ačkoliv najdou se tam i romantické chvilky. Nechybí zde ani humorné scény jako například domino efekt, začínající peříčkem a končící zabláceným Tomášem, který na voze řízeném splašeným koněm doslova vtrhne na narozeniny dcery obávaného pána Baladora. Konec se mi moc líbil, tak to mělo dopadnout. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jediné, o čem bych mohl kladně psát, je hudba Krzesimira Debskiho, která je pěkná, mírná, melodická. Jinak film za moc nestojí. Mladí herci své role nezvládli a působí protivně. Hlavní zápletka "milostného trojúhelníku" je snad špatný vtip, malý sokolník vypadá vedle dcerušky Baladora jako batole! Celkově zklamání... ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli je to vlastně pohádka... Jediné pohádkové je tu to, že hlavní postava nejspíše umí mluvit se zvířaty, ale ani to není vyloženě prokázáno. Jak je tu už zmiňováno, tak příběh je hodně rozvláčný, a po většinu filmu se vlastně nic neděje. Záběry na krásnou krajinu tady nedokážou vyhradit dějovou prázdnotu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která by tuze moc chtěla být výpravná, ale chudý vizuál a naprosto tuctová až nudná režie jí to neumožňují. A cosi budeme nalhávat, on ani scénář či herci ve výsledku nestojí ani za tu pomyslnou zlámanou grešli. Na brzké víkendové pohádkové dopoledne je to ovšem takřka ideální pohádka, není totiž nijak nesnesitelná. Prostě je jen zcela zbytečná. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Film zaznamenal obrovský úspech na Medzinárodnom filmovom festivale pre deti a mládež v Kolumbii (Špeciálna cena poroty). Premietali ho v pôvodnom znení so synchrónnym prekladom do španielčiny v podaní 15 kolumbijských hercov. Pre veľkú popularitu si publikum vynútilo ešte ďalšie projekcie. (krasomama)
  • Po bahenním tanci, když Tomáš (Braňo Holiček) odchází, princezna stále stojí na svém místě a je požádána princem o tanec. Začnou tančit, ale i když správně stojí v bahně, nejsou slyšet čvachtavé zvuky, naopak občas je slyšet klepot po dřevě. V celé scéně bahenního tance se pak mění i „poprskání“ bahnem herců. Například po „žábách“ je zasažen otec prince v obličeji i na červené tunice, když však jdou po tanci před stůl, když král hubuje Tomášovi, není špinavý vůbec. Ostatně ani král a jeho levé rameno. (johnnymay)
  • Braňovi Holíčkovi sa veľmi páčila scéna s bahnom, lebo použili zmes rašeliny a teplej vody. Keď zistil, že je v nej príjemnejšie ako vonku, nemohli ho z nej dostať. (krasomama)

Reklama

Reklama