Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (220)

William_ 

všechny recenze uživatele

Mnoho povyku pro nic. Takto bych shrnul celé to halo okolo tohoto filmu. Jedná se o klasickou rychlokvašku, která nenadchne ale ani ničím nepřekvapí a ani nevyčnívá oproti jiným "Disneym na zakázku vytvořených předělávek do hrané podoby". S hlavní hrdinkou jsem jako s jedinou problém neměl, byla roztomilá a byla paradoxně tím nejlepším na celém filmu. Ale ten zbytek? Bída s nouzí, podmořský svět sice pěkný, ale bytosti žijící v něm už vypadaly naprosto příšerně, CGI odfláknuté a ta závěrečná bitva byla příšerná a vůbec mě to nebavilo. Nízké hodnocení bych dal i kdyby byla Ariel růžová nebo fialová (na barvě mi fakt nesejde), protože to všechno okolo ní už nedostalo takovou péči, jako ona sama. Velké zklamání, které bohužel bude pokračovat, neboť tyto Disney předělávky do hraných filmů jako Aladin, Kráska a zvíře apod. vydělávají překvapivě dost peněz.  3/10. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla, její tragické, protože mimodruhové, zamilování a průšvih, co z toho pro ni a její rodinu vzešel, zejména ve světle toho, že nebylo ani co pohřbít. Takhle to bylo napsáno. Mužem. Poté, co byl ve své lásce odmítnut. Jiným mužem. Malá mořská víla je metafora. Je to metafora zhrzeného chlapa. K čemu už taky připodobnit komicky hubeného nesmělého trochu zapšklého a nijak extra přitažlivého chlapa jinému, než k něžné krásné romanticky idealistické mořské víle, že jo. Byla to dcera vládce moří, což nám logicky celou historku lokalizuje někam na jih, kde asi tak vládce moří bude žít (by natuty nežil ve studených kalných vodách autorovy domoviny). Disneyho pojmenování onoho vládce (a tím defacto nastolení skutečnosti, že Ariel byla příbuznou, konkrétně prasestřenicí jiného Disneyovského hrdiny, Herkula) je vcelku logický krok. Co je jednoznačně dané, že autor o barvě pleti hrdinky nepsal. Psal o mořské víle s krásným hlasem. S ohledem na jeho životní realitu, na to, jak vypadali lidé, které potkával, se dá předpokládat, že si mořskou vílu představoval světlou, nejspíš přímo blond. Že je mořská víla světlá, křehká a něžná nikdy nebylo debaty. Rybí břicho, nevystavené slunci, je taky světlé. Všechno, co žije pod kamenem, je světlé. Inu, tady je malá mořská víla černá, vcelku bytelná (nikoli tlustá, ale třeba proti Mirce Šafránkové ve stejné roli je tohle kus ženský). Navíc má vlasy barvy ... ehm. Vlasy více barev a ta z animované verze ikonická zrzavá se tam najde taky. Malá mořská víla měla především krásný hlas. Originál jsem slyšela v ukázkách a traileru. Tahle Malá mořská víla má krásný hlas a její česká dabérka (ano, ta pro mnohé kontroverzní a vlastně ne vlastní vinou příliš sympatická Natálka Grossová) má hlas krásný neméně. Zpěv mořské víly nejen nerve uši, ale potěší. Trochu jiné texty na známé melodie potěší též a potěší i zcela nové texty na nové melodie, zejm. zpěv prince. Jo, princ. Tak ten je fajn. Je z kategorie pohledných sympaťáků. Žádný prvoplánový krasavec z plakátu. Takovému princi se dá věřit, že by hledal svou zachránkyni spatřenou na zlomek okamžiku zakaleným okem. Jeho zmatení a rozpolcení mezi to, co je správné a to, co by rád, je věrohodné a uvěřitelné. Prostě princ se bez debat povedl. Ano, je bílý a jeho adoptivní matka je pro dorovnání kvót černá, nemůžete za to, komu se narodíte, nemůžete za to, kdo vás adoptuje. Z ostrova neutečete. Uršula je postava natolik nosná, že se to zkazit ani nedalo. A otcovsky královsky vlídný i přísný Chavier Bardem si konečně vyjasnil, jak to má s tím trojzubcem. Jak mě představa Malé mořské víly v černém provedení iritovala, když nastala ta chvíle, neshledávala jsem ji krásnou, protože žádný vizuální zázrak to není, její bradavice nad okem je iritující a účes příšerný (a taky iritující), ale ona ta holka je roztomilá, krásně zpívá a toho hudlana od sympatického prince si přes tu hystericky barevně přebujelou barevnost šupin a původ v obskurně patchworkové rodině zaslouží. ()

Reklama

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Ariel je morská víla, ktorá ignoruje rady svojho otca kráľa a vďaka tomu sa stále aj so svojimi priateľmi dostane do šlamastiky. Najväčšou je záchrana ľudského princa pred utopením. Ten na ňu ale nedokáže zabudnúť a tak sa ich osudy musia znova prepliesť. Herecké obsadenie: Disney si s Halle Bailey odškrtol kolónku rasová diverzita čo je v rámci dnešnej doby v poriadku ale preboha, to nemáme ozaj krajšie herečky tmavej pleti? Veď Ariel bola nádherná a jediný pohľad na ňu stačil aby sa princ zamiloval. No nič pome k pozitívam čo je určite obsadenie Javiera Bardema, ten si to užíval. Aj keď po vynorení z vody vypadal ako bezďák tak jeho výkon bol mega. Prevedenie: Tak v prvom rade musím povedať, že sa mi nepáčila ani kreslená predloha ale deti ma donútili si pustiť túto filmovú. Celý príbeh je nuda a klišé. Pozitívom je krásny podmorský svet a extrémne vtipný Sebastian, ak by bol príbeh iba z jeho pohľadu dám plné hodnotenie. Mínusmi sú obsadenie (čierna kráľovná ktorá by v tom čase maximálne zbierala bavlnu), hudba (absolútne nechytľavá čo sa na disney vôbec nepodobá), zápletka (finálne prepichnutie chobotnice loďou bolo trápne). Pocity: Zostal som sklamaný, znudený a jediný kto sa mi staral o zábavu počas celého príbehu bol Sebastian s jeho kamošmi. Ak by tam oni neboli asi by som išiel do odpadu! Pridaná hodnota: Nechytľavá zhudobnená diseyovka bez príbehu a so zlým obsadením hlavnej hrdinky. 27% ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Tvůrci film totálně zabili výběrem hlavní herečky pro roli Ariel. Ariel opravdu není černoška s dredama... K tomu navíc má ve filmu za ségry asiatku, bělošku a další, což je další přešlap. To už pak černoška jako královna a adoptivní matka prince bělocha je nejmenší problém. No každopádně na filmu se mi líbil akorát princ Eric v podání Jonaha Hauer-Kinga a mořský pták, který byl zábavný. Melissa McCarthy ani Javier Bardem mi do svých rolí neseděli. Co se týče děje filmu, tak nezpívané části byly fajn, ale téměř polovina filmu je dělána jako muzikál, a to mě moc nebavilo. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Ideologicky pojatá adaptace stejnojmenného příběhu dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena, ve které dochází k popírání všech myslitelných evolučních mechanismů a zákonitostí. Pigment melanin, který zabarvuje kůži, se evolučně vyvinul jako obrana proti ultrafialové složce slunečního záření. Kde k němu přišla mořská víla, jež se celý život skrývá pod vodní hladinou? Už samotné obsazení afroamerické herečky do role Ariel by tak postačovalo k udělení odpadu, jelikož tvůrci očividně upřednostnili šíření woke agendy před snahou o vystavení uvěřitelného fikčního světa. Jakožto znalec literární předlohy jsem si však povšiml i značně svévolného zacházení se zdrojovým materiálem, kdy Disney originální melancholicky laděnou a existenciálními motivy protkanou pohádku neskonale zinfantilnil a transformoval do obskurní obludnosti v čele s rapujícími racky. Andersen se musí obracet v hrobě. Odpad! ()

Galerie (49)

Zajímavosti (27)

  • Během natáčení v Pinewood Studios došlo k nehodě, kdy si výtvarnice Christine Overs ošklivě poranila ruku při pádu z kulisy na betonovou zem. Umělkyně specializující se na tvorbu „plážových a sněhových“ scén musela podstoupit operaci – kvůli přetrvávajícím potížím (snížená citlivost) následně výtvarnice studio zažalovala o 190 tisíc amerických dolarů. Produkční společnost spadající pod Disneyho poté přiznala, že natáčecí plac sice nebyl dostatečně zabezpečený, výše odškodného, jež Overs požaduje, však studiu připadala přemrštěná. Jak spor dopadl není známo. (fiLLthe3DD)
  • V auguste 2018 bola údajne hlavná rola ponúknutá Zendayi, ale nakoniec ona sama povedala, že to boli len také "fámy". (Arsenal83)

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama