Reklama

Reklama

Pobřeží moskytů

  • USA The Mosquito Coast (více)
TV spot

Obsahy(1)

Chtěl vytvořit ráj. Stvořil peklo. Svérázný vynálezce a otec čtyř dětí Allie Fox nenávidí civilizaci, protože ta podle něj vede jen k úpadku a zániku. Jeho snem je odjet do džungle a tam žít podle zákonů přírody. Po večírku s námezdními dělníky odkudsi ze Střední Ameriky se Allie rozhodne, že odjede na Pobřeží moskytů v Hondurasu. Tamní džungle je totiž jedním z mála míst, kterých se ještě civilizace nedotkla. Allie přesvědčí svou ženu a všichni se opravdu vydají na dalekou cestu. Ze zchátralé divošské osady udělá Allie během několika měsíců idylické místo, ve kterém je - také díky jeho vynálezům - radost žít. Jednoho dne se tam však objeví tři bělošští ozbrojenci, jejichž úmyslem je vydírat Allieho lidi a žít si v pohodlí. Allie musí ochránit své životní dílo, svou rodinu i svůj sen o jediném správném způsobu života. Není však jisté, zda se přitom sám nezmění... Tak jako většina filmů režiséra Petera Weira, i Pobřeží moskytů je ukázkou dramatického konfliktu několika odlišných kultur. Ta vyspělejší tu však nepředstavuje tu "správnou". V hlavní roli filmu se objeví světoznámý herec Harrison Ford, který krátce předtím hrál ve Weirově kriminálním thrilleru Svědek. Postavu Allieho syna ztvárnila jedna z velkých hereckých nadějí amerického filmu River Phoenix, který však předčasně zemřel. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Peter Weir si nejspíš při natáčení Svědka uvědomil, že možnosti Harrisona Forda jsou větší, než je většina jeho filmů schopna využít a obsadil ho znovu – do role, která je nejzajímavější v celé Fordově filmografii. Postupná přeměna z chytrého ale tvrdohlavého člověka do neústupného a nebezpečného šílence je zajímavá i tím, že ani ke konci nevypadá jako monstrum, které by měl divák nenávidět. Pozornost zasluhuje i River Phoenix a hudba Maurice Jarreho. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ford v roli excentrického vynálezcu, magora až poloblázna je veľmi presvedčivý. Exotické džunglové prostredie ujde, aj keď išlo z neho vyťažiť určite viac. Horšie je to z tempom, ktoré od polovice ide smerom dolu a ani námet nie je úplne to, čo ho dokáže podržať. Dobrodružnú drámu tak zachraňuje aspoň kvalitné spracovanie a v niektorých momentoch aj režijná nápaditosť. ()

Reklama

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Mladý otec a tak trošku šílený vynálezce se jednoho krásného odpoledne rozhodne, že spolu se svojí manželkou a čtyřmi dětmi opustí veškerou civilizaci a konzumní způsob života, který ze srdce nenávidí a společně vyrazí za dobrodružstvím. V džungli pramálo dotčené moderními výdobytky civilizace zakoupí vesnici s pár rozbitými chatrčemi. Společnou prací s místními obyvateli se mu podaří vytvořit příjemné místo k životu. Časem se rozhodne splnit si svůj životní sen a postavit obrovskou továrnu na led. Uprostřed tropické džungle se jeho nápad zdá být nereálný, ale i zde se tvrdou prací promění nakoupené součásti v monstrózní mašinu. Jeho činnost nezůstane dlouho nepovšimnutá a o jeho vynález se začínají zajímat lidé nejen s dobrými úmysly. I k tomuto nelehkému úkolu se ambiciózní vynálezce staví čelem, i když řešení vůbec nemusí být jednoduché. Snímek Pobřeží moskytů zachycuje život jedné ne zcela běžné rodinky. Otec vládne pevnou rukou celému rodinnému klanu a jeho, někdy až despotické rozhodování, nenechává moc prostoru pro názory ostatních členů rodiny. Harrison Ford je v této roli velmi přesvědčivý a spolehlivě ho začnete, především v poslední půlhodině filmu, nenávidět. Snímek, zaměřený na psychologii postav a to především na vztah otce a dvou starších synů, kteři si záhy začínají uvědomovat své vlastní potřeby. Matka v podání Helen Mirren často jen přihlíží a pro domnělé blaho rodiny začíná obětovat čím dál tím víc. Je škoda, že takto zajímavé drama časem začíná být rozplizlé a nudné. Některé scény jsou totiž dle mého názoru zbytečně natahované a podvědomě si začínáte přát, aby při každé další pohromě už byl konec celého filmu. I tím trpí celý snímek, předkládá nám totiž několik fatálních okamžiků, u kterých si divák myslí, že už jsou konečné. Bohužel se film ale dál a dál natahuje. Být celý snímek o půl hodiny kratší, jsem velmi spokojený divák. Takhle mi nezbývá, než hodnotit průměrně. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Mať takého fanatického, psychicky labilného otecka, ktorý sa riadi heslom civilizácia = zánik ľudstva, zrejme by som si hodil slučku. Musím však uznať, že túto herecky náročnú úlohu zanieteného vynálezcu, ktorý sa rozhodne odcestovať s rodinou do džungle a vybudovať si v nej vlastnú "civilizáciu", zvládol Harrison Ford na výbornú. Film oplýva zaujímavým námetom, dobrým obsadením (okrem Forda treba vyzdvihnúť aj mladého Phoenixa), krásnou výpravou no pomalším tempom. 80% ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Tepnami zkornatělými frustrací a vztekem si Allie Fox razí cestu protisměrem do vlastního srdce temnoty a potvrzuje, že absence řádu nejvíc zasáhne ty, kdo v sobě mají chaos. A jen tak mimochodem u toho Harrison Ford odvádí nejlepší hereckou práci, jakou jsem u něj kdy viděla, až mě díky původně zvažovanému obsazení role napadla svatokrádežná myšlenka, zda by v jeho podání nebyl usměvavý všeamerický chlapec Jack Torrance nakonec děsivější... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (8)

  • Natáčelo se v Cartersville a Rome v Georgii, v Baltimoru v Marylandu a v Belize. (michalkubat4)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Paula Therouxe. (Terva)
  • Herci River Phoenix (Charlie) a Harrison Ford (Allie Fox) si byii velmi blízcí. Ford osobně doporučil Rivera do role mladého Indy v Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989) po spolupráci naPobřeží moskytů. Ford později dodal, že River je mu ze všech mladých herců, se kterými měl tu možnost za dobu svého působení na plátně hrát, nejvíce podobný, když byl v jeho věku. (Kacitr)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama