Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do pohádek málokdy pronikala ponurá baladičnost, která neústila do šťastných konců. V tomto případě však černobílý materiál ještě umocnil tragické vyznění příběhu o zrazené lásce. Podle předlohy Jana Drdy natočil režisér Jiří Weiss film o prostém ovčákovi, jenž získá přízeň lesní víly - a od ní dokonce čarovné kapradí. Jenže daru si nerozvážný protagonista neváží, lehkomyslně se nechá naverbovat na vojnu, kde jej okouzlí vypočítavá a sobecká generálova dcera, takže na divoženku zapomene... V hlavní roli se představí někdejší herecký idol Vít Olmer, pozdější režisér. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (41)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Herecká dvojice z Ďáblovy pasti, kameraman Markéty Lazarové, ale Vláčil to není... Režisér Jiří Weiss se zde představuje v podobě, v jaké jsem ho doposud neznal, a zase jednou mě překvapil. Sice pro mě osobně Zlaté kapradí úplně nedosahuje sílu Weissových nejlepších filmů, ale další netradiční žánrový experiment, tentokrát v umělecky osobitém provedení klasické pohádky v drsně ponurém, přímo nepohádkovém stylu pouze pro dospělé, se dle mého názoru Weissovi hodně povedl. Vnímal jsem bez diskuze kvalitní záležitost, které nemám co vytknout, diskutabilní může spíše zůstat, kolik vděčných diváků si podobně nezvyklé dílko najde. Temná atmosféra ponurého lesa, s lehce až magickým nádechem mě od začátku silně pohltila. Weiss zde vypráví a buduje napětí v první řadě obrazem, což krásně vyniká v dlouhých mlčenlivých scénách, třeba ty úvodní a závěrečné mě naprosto fascinovaly. To ale žel úplně nemohu říct o samotném pohádkovém příběhu, v jehož doprovodu se mi film kdesi uprostřed chvílemi až trochu táhl a plný počet se nakonec z mé strany nekoná. Přesto velmi zajímavý, osobitý, magický zážitek. 75% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jiří Weiss si vypůjčuje ústřední dvojici z filmu Ďáblova past a natáčí neméně zdařilý, drsný historický příběh se špetkou pohádkového koření. Fantastická, temná atmosféra do poslední minuty a excelentní herectví ve velmi pestrém obsazení. Pro mě opravdu výjimečný film, na který bych ale nenechal žádné dítě koukat samotné. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Kamera je skutečně skvělá, hudba působivá, poetická atmosféra skvělá. Alespoň v první polovině. Pak byla vojna a dějově i filmařsky to bylo lepší a zajímavější. Herci výteční. Zvuk mizerný. Ve výsledku mě to ale moc nebavilo, navíc se to (alespoň v mých očích) šíleně táhlo, tu délku bych se vůbec nebál snížit - třeba i o půl hodiny. Černobílá kamera tomu dost přidává, v barvě by tenhle film ztratil kouzlo. Já jsem ho ale i přesto úplně nenašel. Nevěděl jsem vůbec, co od toho čekat, takže zklamání se nedostavilo, ale bohužel ani vyložené nadšení. Zlaté kapradí je prostě průměrný film, který nemám potřebu znovu vidět, a kdybych ho neměl do školy, tak ho neuvidím ani poprvé. 65%, takže se jedná o průměr lepší. Co oceňuji, je to, že se nejedná vyloženě o pohádku a ani ten konec není zcela veselý, což je fajn. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Zpočátku poeticky vypadající příběh postupem času svůj počáteční náboj ztratí, ale rozhdoně nelze říct, že by se snad jednalo o špatný film. Jen jsem měl prostě jinou představu, vždyť šlo o zpracování pohádkového námětu a ten se dá natočit i pro dospělé tak, aby ty pohádkové prvky byly více výrazné, než jsou v tomto filmu. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Film byl natočen u příležitosti nedožitých 100. narozenin Jana Drdy. (jecmen2)
  • Juru v podání Víta Olmera nadaboval Jan Tříska a postavu Lesanky, kterou hrála Karla Chadimová, namluvila Alena Kreuzmannová. (rodo)
  • V historii československých pohádek, promítaných v kinech, je tato poslední natočena černobíle a pokud nebudeme považovat za pohádku komediální podobenství Až přijde kocour (1963), tak je také současně první filmovou pohádkou natočenou v širokoúhlém formátu. (charles3)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama