Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejpopulárnějších hororových filmů všech dob. Filmová klasika. V divácky oblíbeném a kritiky ceněném pokračování Frankensteina opět zazářil Boris Karloff v roli nešťastného monstra, které tentokrát zatouží po partnerce. Colin Clive se vrací jako přehnaně ambiciózní Dr. Frankenstein, aby svému dítěti vytvořil podobně prokletou nevěstu (Elsa Lanchesterová). Režisér původního Frankensteina, James Whale, tímto snímkem završil svou skvělou kariéru. Frankensteinova nevěsta je film, jež potěší nejen fanoušky hororu, nýbrž všechny filmové labužníky. Pokračovanie filmu FRANKENSTEIN (1931), nasledované filmom SON OF FRANKENSTEIN (1939). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Druhý díl Nemocnice Frankenstein Hope a strašidelná pohádka pro (tehdejší) dospělé - s fatálním morálním ponaučením, dodnes plně naléhavým - kdo nevěří, na TLC to běží, i novodobí Frankensteinové koketují s výrobou poloumělých bytostí, ve snaze ošálit stáří a možná přelstít i smrt... Na svůj věk nenásilně zhlédnutelné, slušně zahrané a jak bývalo dobrým zvykem - parádně nasvícené :-). Viděno v rámci Season Challenge Tour, týden s oblíbenými filmy POMA... čímž u mě po druhém snímku v pořadí získává nálepku jakési monsterplačky:-), nic proti ničemu, přirozeně. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pravda, pokračování je takřka po všech stránkách o krok před chabým originálem, ale to z něj pořád nedělá dílo hodné učebnicových rozborů a neskonalého obdivu. Některé scény stále postrádají jistou dramaturgickou lehkost, atmosféra není při vší úctě moc hororová a Karloffovo monstrum je široko daleko jedinou postavou, která dokáže evokovat emoce i spoluúčast. Ale přeci jen, jako ohlédnutí za ranou érou zvukového filmu a jinými filmařskými prioritami má Frankensteinova nevěsta stále své nepopiratelné kouzlo a jisté pasáže, například dojemné scény se slepcem nebo romanticko-akční závěr, nemohly být natočeny lépe. A k dobrém dojmu dopomáhá i krátká stopáž, která v podstatě udržuje ambice snímku pouze v mezích klasické, nenáročné a na dnešní poměry i velmi chytré zábavy. Nic víc bych na téhle legendě nehledal.. 80% ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Upřímně, jednička mě bavila více. Nemohu ale neocenit to, jakou profesionalitou Frankensteinova nevěsta dýchá. Je to neskutečně technicky propracovaný film, některé pasáže mi svojí kvalitou vyrážely dech i kamera je vynikající. Některé herecké výkony byly divné, některé skvělé, ale především Boris Karloff je geniální. Pokud od něj uvidím ještě nějaké filmy, kde bud zářit a oslňovat podobně, jsem ochoten zařadit ho do své TOP. I přesto jsem ale se čtyřhvězdičkovým ohodnocením váhal, jelikož příběh z jedničky se mi zdál záživnější a zapamatovatelnější, v Nevěstě se ze začátku z velké části jen honí. Druhá půle je nesporně zajímavější, okořeněná učením monstra umění řeči. Ovšem konec se mi bohužel opět zdál jakýsi divný, ne úplně ideální, a proto na mě Frankensteinova nevěsta ze všech tří režisérových klasik zapůsobila asi nejméně. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jednoho vědce musí nakopnout druhý ještě šílenější, aby mohlo vzniknout monstrum číslo 2, ženského pohlaví... Naštěstí není hlavní náplní ani tak tohle, ale spíše proměna štvaného monstra v lidskou bytost. Scéna s nevidomím osamělým starcem je velice silná, vydá za celou jednu hvězdičku nahoru. HATE THE LIVING, LOVE THE DEAD! ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Minimálne o triedu (ak nie viac) vyššie ako prvý diel - viac ponurosti, gradácie (vychytávková hlavne oživovacia procedúra ženy-priateľky-nevesty) Karloff je ikona - baví a desí zároveň, triky sú výborné, isté scény emocionálne nabité a dojemné (monštrum a slepý starec) ... pričom spracováva nadčasový námet, že primárnou potrebou muža je žena. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (54)

  • Celý film byl natočen za 46 dní. V plánu však bylo o deset dní méně. V důsledku toho se natáčení prodražilo přibližně o sto tisíc dolarů. Původní schválený rozpočet počítal s částkou ve výši 293,750 dolarů. Tedy s částkou takřka na dolar shodnou s rozpočtem první části. (DaViD´82)
  • Lord Byron v prologu rekapituluje události prvního filmu, jako kdyby byly součástí knihy Mary Shelleyové. Ve skutečnosti Mary napsala velmi málo z toho, co bylo zobrazeno ve filmu. (liquido26)
  • Že má Elsa Lanchester ve filmu dvojroli Mary Shelley a Frankensteinovy nevěsty je evidentní. Ovšem není jediná kdo se ve filmu objeví ve dvou rolích. Herečka Una O'Connor, která hraje komornou Minnie, se takřka nepostřehnutelně objeví i v prologu jako služka právě Mary Shelley. Je to ta postava, které vyvádí psy ze salónku. (DaViD´82)

Související novinky

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

James Wan chystá něco monstrózního

James Wan chystá něco monstrózního

08.03.2020

Po úspěchu snímku Neviditelný od studia Universal se zdá, že remaky slavných monstr fláků tímto způsobem budou pokračovat i nadále. Spojený vesmír načrtnutý v nové Mumii letěl už před časem do koše a… (více)

Hororové návraty

Hororové návraty

19.06.2009

Jedna klasika a jeden klasik brzy opět zčeří žánrové vody. Frankenstein a Carpenter. Ví se, že o svém pojetí slavného románu Mary Shelleyové sní Guillermo del Toro, minulý týden dokonce blouznil něco… (více)

Reklama

Reklama