Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Loď s imigranty, která v roce 1899 míří do New Yorku, změní ze záhadných důvodů kurz a zmatení cestující musí řešit velmi neobvyklou záhadu. (Netflix)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (252)

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Je zřejmé, že Baran bo Odar a Jantje Friese stáli před nelehkou volbou. O čem a jak natočit další seriál, který bude stejně dobrý jako Dark. S vědomím, že dost diváků prostě rádo porovnává. I já jsem tedy byla zvědavá, jak to tvůrci zvládnou. Jenže už když jsem viděla první teaser, byla jsem natěšená a 1899 se hned stal mojím nejočekávanějším seriálem roku. A jak se povedlo?  Jsme v roce 1899 na cestě do New Yorku, loď Kerberos zachytí signál lodi Prometheus, která se na moři ztratila před čtyřmi měsíci. Kapitán se tedy rozhodne změnit kurs a prozkoumat loď. Jenže ne všichni pasažéři jsou těmi, kým se první pohled zdají a mají svoje tajemství, proč na lodi jsou. A tak se postupně rozpletá pravda o tom, co se na lodi děje a co se děje s pasažéry. A jak může být už dopředu jisté, všechno bude mnohem komplikovanější. A nic není takové, jak se na první pohled zdá...  Postav je zde vážně hodně a odhalovat jejich tajemství mě bavilo. A vždy, když se přeskočilo do jiné scény, těšila jsem se, co bude dál, až se ke každému z nich zase vrátím. Tempo vyprávění není na začátku nijak zběsilé, to se ale v druhé polovině razantně změní. Stále se něco děje, odhaluje nebo zamotává, opět mizí, a každá minuta zároveň sprintuje zběsilým tempem.  Stejně jako u seriálu Dark, i zde mám problém zadržet myšlenku, abych omylem neřekla víc, než mám a nikomu dalšímu nezkazila zážitek. 1899 totiž patří mezi ty seriály, které si užijete úměrně víc tomu, kolik toho o něm víte. Čím míň tím víc.  Vizuální stránka je dokonalá a společně s hudbou perfektně dokresluje hutnou atmosféru. Score má sílu vtáhnout vás tak moc, až budete na konci trpět, že už toho není víc, protože to tajemství prostě potřebujete znát. A přestože se to tam na první pohled vůbec nehodí, soundtrack je taky geniálně zvolen, protože na ten druhý pohled se tam hodí skvěle. Tímhle způsobem využívaná hudba na konci dílů, která všechno spojí a graduje s doposud viděným a i textem sedí do děje, je můj oblíbený prvek.  1899 je mysteriózní seriál, který možná kvůli svému počátečnímu tempu nesedne každému. Ale skončit dřív, by byla velká chyba. Přesto doporučuji všem, kdo mají rádi záhady. Protože konec první série je tou nejkrásnější záhadou, kterou jsem v poslední době byla svědkem... ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Fuha, to můj mozek zase jednou dostal pořádně zabrat. Ze začátku je to dost kvalitní mysteriózní počin, řekněme první čtyři díly dobře pracují s nic netušícím divákem, přičemž pátý díl vygraduje s několika naprosto na hlavu scénami, které nejsou ani ve finále objasněny. Ve finálních třech dílech už v podstatě víš na čem jsi a upřímně; nápad je to dobrý, ba dokonce jako pro milovníka Inceptionu snad i ten nejlepší možný. Mým problémem je však, že tvůrci nejdou z počátku divákovi moc naproti, tudíž tu první půlku si v hlavně vymotáváš snad všechny možné scénáře - můžou za to mimozemšťané? je to nějaká duchařská storka, nebo snad loď přepadla nějaká oceánská příšera? Když se ti potom vyjeví ta skutečnost, tak můžeš být lehce zklamaný. Opravdu se to v jeden moment zlomí a z poklidného záhadného příběhu je to najednou totální mindfuck, který mě zase tolik neukojil. K tomu dodej, že mě vlastně nechytla ani jediná postava, všichni mi byli ukradení (samozřejmě i gejský trojúhelník, který v seriálu od netflixu prostě nemůže chybět). Finální scéna celou tu bizarnost akorát korunuje a já si po jejím shlédnutí připadal, hrozně kreténsky, fakt to tam je zbytečně forced a když už tak bych tu skutečnost odhalil až v dalších sériích, které určitě přiletí. Celkově průměr. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

První díl byl takový vlažný rozjezd. Ve druhém až pátém díle se mi dostalo neuvěřitelně rozehrané napínavé jízdy se zajímavými nápady a skvělou atmosférou. No a poslední tři díly, kdy se vše začalo splétat dohromady, začaly bohužel být neuvěřitelnou utahanou nudou a rozuzlení mnou jen tak bez zájmu prošlo. Podobně jako Archive 81, dokonalý námět a nijaký závěr. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Námětem mi to trochu připomínalo 10 let starý Alcatraz. Bermudský trojúhelník, neznámá loď, tajemno, vypadalo to slušně. Stejně jak vyšuměl Alcatraz, vyšumělo i 1899. Od nějaké třetího, čtvrtého dílu, kdy se postupně začala odhalovat příčina proč lidé "mizí", kde to vlastně jsou, to šlo do sci-fi paskvilu. To snad ani není možné co tím chtěl básník říct. Snad to nedostane pokračování.  (hodnocení za 1. sérii - konec)  ()

choze 

všechny recenze uživatele

Souhlas s J*A*S*M - i já jsem 100% cílovka pro mysteriózní seroš o lodi duchů, ale i mě to prostě nebaví postavově, dějově ani herecky a i ta atmosféra je taková generická a vizuálně jsem se nemohl ubránit dojmu, že štáb se ke skutečnému oceánu a lodím nepřiblížil ani na sto kilometrů. Odar a Friese prostě vrší očekávatelné záhadné události, postavy, vzkazy a symboly, ale vyprávění chybí drajv. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (25)

  • Natáčanie sa oficiálne začalo 3. mája 2021 v Štúdiu Babelsberg v Postupime, jedinom kreatívnom meste pre film v Nemecku zapísanom na zozname UNESCO. Natáčanie prebiehalo aj v Londýne v Spojenom kráľovstve a Berlíne v Nemecku. Natáčanie sa skončilo v novembri 2021, čo oznámil Baran bo Odar príspevkom na Instagrame. (Arsenal83)
  • Na konci epizódy zaznie skladba "The Wind" od hudobníka Cat Stevensa. (BROKEN_)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama