Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Had Plissken se vrací. Velký divácký úspěch akčního sci-fi thrilleru Útěk z New Yorku z roku 1981 (který se u nás v kinech nehrál, ale záhy po revoluci patřil k oblíbeným videohitům) inspiroval jeho režiséra Johna Carpentera, aby o patnáct let později natočil Útěk z L.A. Použil velmi podobný syžet a pouze se přesunul z východního na západní pobřeží Spojených států. V roce 2013 je po velkém zemětřesení Los Angeles ostrovem, který není součástí nových Spojených států. Slouží jako obrovské vězení pro všechna individua, jež byla vyhoštěna ze země, která se v reakci proti rostoucímu násilí a úpadku morálky stala policejním státem. Jednooký hrdina prvního snímku Had Plissken (Kurt Russell) je tu znovu poslán na téměř beznadějnou misi. Má získat černý kufřík, kontrolující satelitní rozvody elektrické energie, který na ostrov zavlekla rebelantská prezidentova dcera. Jako zvláštní pobídku dostane do krve virus, který jej bez protilátky do deseti hodin zabije… Carpenter dostal k dispozici značný rozpočet 50 milionů dolarů (skoro desetkrát tolik než stál Útěk z New Yorku) a využil ho k pochmurné evokaci zdevastovaného města, v jehož rozpadlých ruinách se pohybují bizarní postavy nejrůznějších zločinců a zkrachovalých existencí. Kurt Russell (který se tentokrát podílel na scénáři i na produkci) hraje Plisskena jako znechuceného cynika, jemuž na budoucnosti nových Spojených států pramálo záleží a hodlá si pouze zachránit vlastní kůži. Zručně natočený snímek plný akčních scén je jen lehce zahalenou parodií na temné postkatastrofické filmy, jež především v devadesátých letech vznikaly jako na běžícím pásu pro potřeby nenasytného videotrhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (295)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Carpenterova neskutečně chutná jednohubka, s černým humorem a jednou dávkou nadhledu na víc. Kurt Russell jako drsný Snake, který mluví jen když má přichystanou nějakou peprnou hlášku. Vize drsné budoucnosti "svobodné Ameriky" je opravdu originální a až na ty prastaré efekty nemohu najít téměř žádnou chybu. Rychlý děj, který se nepozastavuej nudným vysvětlováním ani nejde do hloubky hrdinů. Nikoho totiž nezajímá, jestli Snakea jako malého rodiče týrali nebo jestli byl počat předmanželským sexem. A to jsem se ještě nezmínil ani o ostatních skvěle napsaných a ještě lépe obsazených postavách (Pam je opět skvostná) a ani úžasném hudebním doprovodu, kterému se daří neskutečným způsobem dodávat filmu tu pravou šťávu a eliminovat nudnější chvilky. Jen jedno je mi líto, že se podobné filmy netočí dnes. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Možná méně hutné a sevřené než kultovní "New York", přesto je to pořád skvělá, svižná a po celou dobu zábavná bejkárna plná ujetých nápadů. A hlavně je tu Snake Plissken, jednou provždy největší drsňák mezi drsňáky, vyjadřující se vyhradně smrtícími hláškami, kosící davy statistů ze země i ze vzduchu, surfujcí na tsunami a posílající ve finále lidstvo do hajzlu způsobem, na který se dosud žádný další "klaďas" nezmohl. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Tři roky po ´Jurském parku´ by mě tenhle film po technické stránce skoro až urážel, ale při surfařské scéně jsem pochopil, že to Carpenter nebere vůbec vážně a trochu si z nás střílí. Poeta béčkového žánru, který vyjma ´The Thing´ nikdy triky neuměl a jeho fanouškům to nikdy nevadilo. Scenář samozřejmě hrozná hovězina, ale o to tu nejde. Hlavně že Kurt je jak šmirglpapír a ten konec je tak absurdně anarchistický, že by i Tyler Durden zrudl hanbou. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Viděno asi po padesáté a stále neomrzelo. Dokonce mě to místy překvapilo - co k tomu dodat, Kurt Russell je badass, výborně hláškuje, předvádí solidní kaskadérský kousky, zejména ten koš z dálky mě fakt dostal (není ani střihnutý) a na konci se záporákem má opravdu solidní bitku, která je kontaktní, dynamická, solidně natočená a luxusně zchoreografovaná. Pěkné odzbrojení nože, dobré chvaty. Nechybí ani kultovní scéna, kdy se hlavní postava seznamuje se svojí výbavou a pak se v šatně vyzbrojuje. Nejvíc se mi líbilo, že pro každou tu hračku našel v akci nějaké využití. Hlavní theme je prohnané tuningem a umocňuje epickej feeling. Buscemi si svého zmrda užívá a potěší nespočet WTF postav. Efekty jsou trashové, ale to je účel, zábava je přednější a to si Carpenter uvědomuje. Ten konec skutečně pobaví a nadchne :-) Escape From LA je naprostá srdcovka a kultovní klasika, možná to nejlepší z 90's, co jsem viděl. / Nejlepší scény jsou rozhodně TOP, např ta z basketbalového hřiště a pak surfing s rockovou instrumentálkou! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kurt Russell se po letech vrátil k postavě drsného Pliskera, bývalého vojáka a zločince s páskou přes oko, kterého už ztvárnil v osmdesátých letech ve filmu Útěk z New Yorku. Je zajímavé, jak si tvůrci v roce 1996 představovali rok 2013 a ještě zajímavější je, co tento letopočet představoval pro USA. Podle režiséra a scenáristy Johna Carpentera nevěstil nic dobrého, a tak se rozhodl do něj implantovat apokalyptickou vizi, ve které se vše bude odvíjet na akční vlně a bude se pracovat, pokud možno, s originalitou sobě vlastní. Carpenter svého oblíbence Russella pověřil, aby se tvářil maximálně drsně a dovolil mu ze staré známosti si v průběhu filmu v akčních pasážích zasurfovat anebo si zalétat. Veterán Carpenter je král "béček" a nikdy neusiloval o proniknutí do vyšších pater, protože se ve svojí "mateřské" kategorii cítí dobře a má ji skvěle zvládnutou. Pokárat by ovšem zasloužily triky, anebo častá zadní projekce v některých akčních scénách, ale jinak film od počátku nasadí dobré tempo, které mu vydrží až do konce. A konec je ze všeho nejlepší a hlavně, jak u Carpentera bývá dobrým zvykem, není odhadnutelný. A rozhodně to není žádný povinný "happy end". 80% ()

Galerie (90)

Zajímavosti (13)

  • Podraz s vírusom Plutoxin 7 mal byť súčasťou pôvodného filmu, ale nakoniec nebol použitý. (Abiosis)
  • Film byl ve vývoji přes deset let. Psaním scénáře začal Luck Coleman již v roce 1986. (Terva)
  • V úvode filmu má Kurt Russell oblečený kostým z pôvodného filmu, ktorý mu aj po 15 rokoch dokonale sedí. (Abiosis)

Související novinky

Kdo uteče z New Yorku?

Kdo uteče z New Yorku?

30.08.2014

Hollywood se snaží Snakea Plisskena vzkřísit už nějaký ten pátek. Slavný tvrďák z Útěku z New Yorku a Útěku z L.A. by ale nadále neměl disponovat tváří Kurta Russella. Na scénu nastoupí mladá tvář,… (více)

Návrat Johna Carpentera

Návrat Johna Carpentera

22.01.2008

Seriál Masters of Horror vytáhl z hrobů několik žánrových mistrů a ukázal jim, že fanoušci na ně nejenže nezapomněli, ale pořád stojí i o jejich novou tvorbu. Minulý týden jsme psali, že na vlně… (více)

Reklama

Reklama