Reklama

Reklama

Čtvrtý a podle mnohých také nejlepší díl slavné hororové série. Ke zdařilému pokračování nejvíce přispěli herec Cryspin Glover a tvůrce speciálních efektů Tom Savini (Dawn of the Dead). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Pátek třináctého 4 pěkně navazuje na trojku a jako vždy Jason ožije a vrací se. Zase jsem poprvé tenhle díl viděl na videokazetě od kamaráda táty a tenhle díl už měl rychlodabing a překladatel zněl jak buzna :D Tento díl režíroval Joseph Zito a v podstatě film nepřináší nic novýho. Opět parta mladých u kempu Křišťálové jezero a Jason může začít další jatka. Překvapil mě tady mladej Crispin Glover v roli Jimmyho. Známej hlavně z komedie Návrat do budoucnosti. Nová postava ve filmu a bude i v dalších dílech, se jmenuje Tommy (Corey Feldman). Ve filmu má dobrý masky a na konci filmu rozmrdá Jasona mačetou. Jasona tu hraje Ted White a jeho masku udělali zase trochu jinačí a vypadá dobře - Jason je čím dál tim víc hnusnější a to mě na týhle sérii taky baví. Gore dobrý a podílel se na nich zase vynikající Tom Savini. Dal jsem tři protože jak jsem psal, díl nepřináší nic novýho a furt se ten děj stejně opakuje ale atmosféra pořád v pohodě. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý zářez mi s odstupem času připadá jako jeden z nejlepších, konečný soud si samozřejmě nechám na úplný závěr po zhlédnutí celé série, ale už teď můžu říct, že měl štěstí zejména na herce. Ve srovnání s dvěma předešlými díly, bylo tohle asi nejpohodovější setkání s oběťmi páně Voorheese. Nekoná se totiž žádná přehlídka afektovaných či jinak narušených dementů určených k likvidaci. Poprvé tu na scénu nastupuje malý Tommy Jarvis, s jehož postavou budeme mít co do činění i v dalších pokračováních, a je to právě on a jeho rodina, jenž dávají celému dění téměř punc uvěřitelnosti. Pochopitelně ale nemohou chybět ani obligátní teeni, ti mají opět dokonale šablonovité charaktery – panna a její zkušenější přítel, šašek, tydýt, děvka s děvkařem atd. Můžete hádat, kdo přijde na řadu jako první a kdo poslední. SPOILER: Díky postavě malého Tommyho, dítě nemůže zemřít, to ale nesympatická panna schytá s plnou parádou. Chňá, chňá, potěšilo. Na filmu se opět podepsal zásah MPAA, a tak byly některé scény zkráceny nebo úplně vystřiženy, znát je to zejména při zmizení Tommyho mámy, která odejde ze scény velmi nenápadně a vysvětlení, co se s ní stalo, se nám nedostane. Kdo má zájem, může se na něj podívat tady: https://www.youtube.com/watch?v=eniF9bJ1LN4&t=127s Docela škoda, že to chybí, viďte? Poslední kapitola, která zdaleka nebyla tou poslední, je nejen vynikajícím Pátkem, ale i bez růžových brýlí fanouška brutálního hokejisty si troufám říct, že i velmi dobře zvládnutou žánrovkou jako takovou. Čistých pět. Edit komentáře a hodnocení až po překvapivých 13 letech od posledního zhlédnutí (původní komentář vzal ďas, původní hodnocení - ****) ()

Reklama

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Joseph Zito se hezky zaučil na Vrah z Rosemery a dokáže držet napětí,až do finále.Přesto ten hluk co dělá Jason okolo domu(holku yvhodí z okna,roztříská se o auto a nikdo nic neslyšel?). Jason se tu vyřádil do sytosti. Trošičku mě zklamalo,že Jasona dokáže dostat i malý kluk. Osobně si memyslím,ikdyž Jasona miluju,že se jedná o ten nejlepší díl z celé té série,přece za ty chybičky. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jeden z lepších dílů, naplňující stanovenou kvótu - opět nás čeká bouřlivá noc, přebíhání z baráku do baráku a zpět, nevázaný sex, nevázané vraždění, no však to všichni známe a máme rádi. K tomu nadržený doktor v nemocnici, dětský nerd vyrábějící hororové masky (Corey Feldman), taneček Crispina Glovera, pár pěkných zpomalených stuntů (pád dívky na auto, pád hrdinky z prvního patra na zem) a rozsekání Jasona malým klukem. Po Vrahovi Rosemary druhý a poslední Zitův slasher, po kterém přesedlal na akční béčka (Ztracen v akci, Invaze do USA, Rudý škorpion) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

V porovnání s trojkou teda žádné zlepšení (spíš to kvalitně má sestupnou tendenci), navíc se začíná vkrádat jistý stereotyp, hlavně co se týče závěrečného odhalování, nalézání a přehlídky většiny zabitých a té jedné mrtvoly prohozené oknem. Prakticky to samé jako trojka, jen se dvěma rozdíly, zde už se začínají objevovat prostoduché až blbé dialogy a přeživší je někdo jinej, než jsme zvyklí. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (27)

  • Herečku Kimberly Beck (Trish) během natáčení někdo obtěžoval podivnými telefonáty, a když si šla zaběhat do parku, tak jí sledoval nějaký muž. Po natáčení vše ustalo. (Chatterer)
  • Natáčení probíhalo v Kalifornii od října 1983 do ledna 1984. (Terva)

Reklama

Reklama