Reklama

Reklama

Romy Schneider

Romy Schneider

nar. 23.09.1938
Wien, Rakousko, Německá říše

zem. 29.05.1982 (43 let)
Paříž, Île de France, Francie

Zajímavosti (84)

Sisi a já (2023)

  • První film o císařovně Alžbětě Bavorské (Susanne Wolff), který používá její skutečnou přezdívku „Sisi“ s jedním „S“ v názvu. Ve většině filmových a televizních adaptací se nesprávně píše jako „Sissi“ s dvojitým „S“, a to kvůli trilogii „Sissi“ z 50. let s Romy Schneider v hlavní roli. Sama Alžběta se psala jako „Sisi“. (Johnny.ARN)

3 dny v Quiberonu (2018)

  • Film ostro kritizovala dcéra Romy Schneider, Sarah Biasini. Uviedla, že jej matka bola v Quiberone na thalassoterapii (liečba chorôb studenou alebo zohriatou morskou vodou, morským vzduchom, slnkom, riasami, bahnom a pieskom), ako to často robila predtým, a nie na nejakej detoxikácii. Uviedla, že jej mama nebola alkoholička a zobrazený pobyt mal za cieľ schudnúť a nie zbaviť sa nejakej závislosti. (Arsenal83)

3 dny v Quiberonu (2018)

  • Marie Bäumer už viackrát dostala ponuku hrať filmovú legendu pre určitú vonkajšiu podobnosť s Romy Schneider. Odmietala však, pretože nemala záujem o filmovú biografiu zahŕňajúcu všetky etapy jej života. Na tento film ale kývla, pretože je zameraný čisto na koniec života Romy Schneider a je takým "zoomom, ktorý predstavuje zhustenie a zástupný okamih". (Arsenal83)

Přízrak lásky (1981)

  • V listopadu 1980 se Romy Schneider odebrala do Pavie, aby se připojila k natáčení a jejímu partnerovi Mastroiannimu. V den D, kdy se mělo začít natáčet, nereagovala na výzvu. Nikdo nevěděl, kde ji najít. Vzteklý ředitel produkce zburcoval jejího manžela Biasiniho v Paříži. Ten po dlouhé cestě našel svou ženu v hotelovém pokoji ve stavu, který připomínal noční můru: „Otevřel jsem dveře a ihned jsem trochu ustoupil. Romy se na mě dívala vyvalenýma očima a upřeným pohledem. Měla na sobě župan. Vypadalo to, jako by její pohled zamířil ke mně, ale nezastavil se. Minul mě a ztratil se v neurčitu. Napůl ležela na posteli. Její pohyby byly pomalé, jakoby ve zpomaleném tempu. Zpočátku nebylo vůbec možné s ní mluvit, byla naprosto zoufalá. Trvalo, než jsem z ní trpělivě dostal nějaké vysvětlení. V jejích věcech jsem pak našel několik krabiček optadilonu. Chyběly tři čípky. Přiznala se, že si udělala „koktejl“ ze tří lahví červeného vína. Byla jako ochrnutá.“ (theSaint)

Přízrak lásky (1981)

  • Dino Risi o Romy Schneider, kterou stačil během natáčení lépe poznat: „Ona má ve svém životě něco strašidelného, přízračného, jakoby přišla z jiné planety, je to jedna část jejího půvabu.“ (theSaint)

Bankéřka (1980)

  • Noëlle Châtelet (Camille) označila Romy Schneider jako „ženu na pokraji svých sil“. Řekla: „Byla jednoznačně vyčerpaná prací, životem a pravděpodobně i osobními nezdary. Ta obrovská síla, kterou po ní natáčení vyžadovalo a která vyžadovala zdolávat davy, situace, lidi, musela být nezměrná. Z toho důvodu nebyla příliš milá k ostatním.“ (theSaint)

Bankéřka (1980)

  • Bankéřka se natáčela na několika věhlasných místech Paříže. Jedno z nich, Galerie Vérot-Dodat, je oblíbeným místem Catherine Deneuve, kde její dobrý přítel Robert Capia vlastní obchod se starými panenkami. Capia vzpomíná na extrémně drzou Romy, která už se vůbec necítila dobře. Občas zavrávorala, evidentně špatně zvládala tíhu natáčení. Další svědek, reportér, zaslechne velmi hrubé a šokující výroky, které adresovala některým členům štábu. (theSaint)

Bankéřka (1980)

  • Thierry Lhermitte prohlásil o Romy Schneider: „Uvidíš přicházet malou ženskou, které nechybí moc do pětačtyřiceti a která už má něco za sebou. Vypadá bezvýznamně. Pak se seznámíte a ona ti řekne: ,Dobrý den' a bum, padneš na zadek! Byl jsem v zajetí jejího kouzla. Její osobnost a její herecký talent způsobily, že ji lidé mají rádi a mají chuť vzít ji do náruče a říct jí: ,Neměla jste moc štěstí, ale se mnou už je tomu konec.' Během natáčení filmu Prohnilí jsme o ní mluvili s Noiretem. Cítil to naprosto stejně.“ (theSaint)

Bankéřka (1980)

  • 31.srpna 1998 Daniel Auteuil prohlásil: „Měl jsem trému. Bylo horko. Celý den jsem strávil vedle Romy Schneider. Tolikrát jsem si opakoval text, že jsem si říkal, že určitě budu mít okno. Měl jsem takový strach, že když jsem se večer svlékl, oblečení bylo celé promočené. Romy byla člověk, který se sžíral úzkostí, a veškerá její energie plynula právě přes tuto tíseň. Proto zůstala ve filmech tak zranitelná a tak zajímavá. V tu dobu byla úžasná, neřekl bych veselá, ale zcela zapálená pro věc.“ (theSaint)

Bankéřka (1980)

  • V době natáčení měla Romy Schneider velké problémy zakrýt úzkosti. Během jedné scény, kdy musela nožem rozervat sádru, která svírala její nohu, se dostala do takové transu, že si před zraky ohromených kolegů silně rozedřela ruce. (theSaint)

Smrt v přímém přenosu (1980)

  • Mezi Romy Schneider a Harvey Keitelem při natáčení bujilo skryté nepřátelství, které herečka těžce nesla. Zarytý stoupenec stylu Actor's Studio (podrobně propracované práce postav, pak teprve improvizace) Romy dráždí. Ta je na tento způsob práce alergická, preferuje naopak na začátku odrazit se a proplout k závěrečné klapce. Tehdejší manžel Biasini se je pokoušel usmířit, avšak bez velkého úspěchu. (theSaint)

Související novinky

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

20.09.2018

Be2Can: rekordní počet zapojených kin, Zlatá palma, současný německý film, čínská senzace ve 3D a čerstvá cena Fipresci z Benátek pro maďarský film   Be2Can – přehlídka soutěžních a oceněných filmů… (více)

Herečka

Filmy
1982

Poutnice ze Sans-Souci

1981

Přízrak lásky

 

Svědek

1980

Bankéřka

 

Smrt v přímém přenosu

1979

Pokrevní příbuzní

 

Světlo ženy

1978

Docela obyčejný příběh

1977

Skupinový portrét s dámou

Reklama

Reklama

 

Tisíc písní bez zvuku (TV film)

1976

Mado

 

Žena u okna

1975

Důležité je milovat

 

Nevinní se špinavýma rukama

 

Stará puška

1974

Láska v dešti

 

Vrtohlavá ovce

 

Ďábelská trojice

1973

Ludvík Bavorský

 

Vlak

1972

César a Rosalie

 

Zavraždění Trockého

1971

Max a rváči

1970

Bloomfield

 

Kalifka

 

Kdo?

 

Můj milenec, můj syn

 

Věci života

1969

Bazén

1968

Otley

1966

Je léto, půl jedenácté večer

 

Trojitý kříž

 

Zlodějka

1965

Co je nového, kočičko?

1964

Dobrý soused Sam

 

Láska u moře

 

Peklo

1963

Kardinál

 

Vítězové

1962

Boccaccio '70

 

Boj na ostrově

 

Forever My Love

 

Proces

1961

Poslání Lysistraty (TV film)

1960

V plném slunci

1959

Anděl na zemi

 

Krásná lhářka

 

Káťa

1958

Děvčata v uniformě

 

Kristýna

 

Poloněžná

 

Scampolo

1957

Miláček z Paříže

 

Robinson nesmí zemřít

 

Sissi, císařovnina osudová léta

1956

Kitty a velký svět

 

Sissi, mladá císařovna

1955

Hudba pro císaře

 

Poslední štace

 

Sissi

1954

Mládí královny Viktorie

 

Ohňostroj

1953

Šeříky až bílé začnou kvést

Dokumentární
2022

Romy et Alain, les éternels fiancés (TV film) - a.z.

 

Romy, femme libre - a.z.

2020

Isabelle Huppertová: Soukromý vzkaz (TV film) - a.z.

2019

Die Macht der Medien - Romy Schneiders letztes Interview (TV film) - a.z.

2018

Noční rozhovor s Romy Schneiderovou (TV film) - a.z.

 

Romy - La Rose (TV film) - a.z.

2012

Sisi ... und ich erzähle euch die Wahrheit - a.z.

2009

Clouzot a jeho Peklo - a.z.

 

Láska v Paříži (TV film)

2008

Romy Schneider - Eine Frau in drei Noten (TV film) - a.z.

2007

Die letzten Tage einer Legende - Romy Schneider (TV film)

2005

Filmlegenden. Deutsch (TV film) - a.z.

2004

Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.

 

René Deltgen - Der sanfte Rebell (TV film) - a.z.

 

Tage und Nächte in Paris (TV film) - a.z.

2002

Romy Schneider, étrange étrangère (TV film)

1999

Howard Hughes: The Man and the Madness (TV film) - a.z.

1998

Legenden (seriál)

1996

Rosemarie Magdalena Albach, genannt Romy Schneider (TV film) - a.z.

1992

Ich über mich - Dokumentation über Romy Schneider - a.z.

1970

Treffpunkte (seriál)

1965

Romy. Anatomie eines Gesichts (TV film)

1961

Hinter der Leinwand (seriál)

1957

Making of Sissi - Die junge Kaiserin

Host

Související novinky

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

20.09.2018

Be2Can: rekordní počet zapojených kin, Zlatá palma, současný německý film, čínská senzace ve 3D a čerstvá cena Fipresci z Benátek pro maďarský film   Be2Can – přehlídka soutěžních a oceněných filmů… (více)

Reklama

Reklama