foto

Ray Romano

  • nar. 21.12.1957 (59 let)
    Queens, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ray Romano je americký herec, scénárista a komik, vítěz Emmy, nejlépe známý je díky hlavní roli v sitcomu Raymonda má každý rád a dabingu mamuta Mannyho v animované komedii Doba ledová a jejích pokračováních.

Italoameričan Ray Romano se narodil 21. prosince 1957 v Queensu Lucii, učitelce hry na piáno, a Albertovi, obchodníku s nemovitostmi a inženýrovi, Romanovým. Ve stejném městě také vyrůstal a studoval. Byl na stejné střední škole jako Fran Drescher, se kterou si později zahrál v jejím sitcomu Chůva k pohledání. Před vstupem do showbusinessu chvíli studoval účetnictví na vysoké škole, ale tu opustil. Romano připouští, že odjakživa uměl rozesmát kamarády, ale teprve v roce 1984 v komediálním klubu v New Yorku ho napadlo, že se bude plně věnovat herectví. Téhož roku zvítězil v komediální soutěži.

Následně se Romano pravidelně objevoval v komediálních klubech po celé zemi, pak účinkoval jako host v programu "The Tonight Show Starring Johnny Carson," pak s Jayem Lenoem, a nakonec v programu CBS "Late Show with David Letterman," kde hostitel David Letterman odhadl jeho talent a nabídnul mu spolupráci ve vlastní produkční společnosti, Worldwide Pants Incorporated.

Tak vznikl program RAYMONDA MÁ KAŽDÝ RÁD, který je z velké části založen na jeho rodině a rodině dalších scénáristů. Romano ztvárnil hlavní postavu Raye Baronea, která je založena na něm. Ve stejné roli se objevil i v sitcomech DVA Z QUEENSU a COSBY SHOW.

Od té doby Romano účinkoval ve White House Correspondents Dinner, na Toyota Comedy Festival v New Yorku v Carnegie Hall, jako host působil v programu "Saturday Night Live," (a vyhrál 125.000 USD pro charitu) v pořadu "Chcete být milionářem" a objevil se na udílení cen Grammy. V roce 2001 se stal podle televizní stanice E! jedním z dvaceti bavičů roku. V roce 2004 se stal nejlépe placeným televizním hercem za svou roli v seriálu Raymonda má každý rád.

V roce 2005 propůjčil hlas postavě Raye Maginiho, Předpokládaného imaginárního přítele Homera Simpsona, v epizodě seriálu SIMPSONOVI Kdo se bojí pokrývače. Svůj hlas propůjčil také postavě mamuta Mannyho v sérii animovaných komedií DOBA LEDOVÁ, DOBA LEDOVÁ: OBLEVA a DOBA LEDOVÁ 3. Poslední díl má mít premiéru v roce 2009.

V roce 1987 se Romano oženil s Annou Scarpulla. Společně mají čtyři děti: jednu dceru (Alexandra, nar. 1990) a tři syny (dvojčata Matthew a Gregory, nar. 1993, a Joseph, nar. 1998). Jeho seriálová dcera byla pojmenována podle jeho vlastní dcery, která se také v sitcomu Raymonda má každý rád několikrát objevila. Za svou roli v programu "Raymonda má každý rád," byl nominován na cenu Emmy v roce 1999 za nejlepší herecký výkon v mužské roli v komických seriálech a obdržel Zlatý globus za nejlepšího komika. Dále následovaly další nominace a ocenění. Romano je autor knihy Everything and a Kite.

Martin "masw" Swider

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Irishman
2017 Pěkně blbě
2016 Doba ledová: Mamutí drcnutí
Doba ledová: Velikonoční překvapení (TV film)
2015 Vesmírná Scratastrofa
2014 Rob the Mob
2012 Doba ledová 4: Země v pohybu
Méďa
2011 Doba ledová: Mamutí Vánoce
Sacks West
Scrat's Continental Crack-Up: Part 2
2009 Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů
Komici
2008 The Last Word
2007 Pokerový král
2006 Doba ledová 2: Obleva
Výprodej
2004 Samá chvála
Starosti starosty
2002 Doba ledová
1990 Caesar's Salad
1982 Anima de Sayula, El
1947 Due orfanelli, I
1939 Una moglie in pericolo

TV seriály

2017 Get Shorty (TV seriál)
Blue Pages (E10)
Turnaround (E09)
Shot on Location (E08)
další epizody (10)
2016 Vinyl (TV seriál)
Alibi (E10)
Královna rock'n'rollu (E09)
E. A. B. (E08)
další epizody (10)
2013 Maron (TV seriál)
2010 Famílie (TV seriál)
2009 Men of a Certain Age (TV seriál)
Průměrňákovi (TV seriál)
2007 Zastánci blahobytu (TV seriál)
2005 Kancl (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Kdo se bojí pokrývače? (S16E16)
1998 Dva z Queensu (TV seriál)
1996 Raymonda má každý rád (TV seriál)
1995 Dr. Katz, profesionální terapeut (TV seriál)

Dokumentární

2014 Showrunners: A Documentary Film
2011 Dying to Do Letterman
2005 Everybody Loves Raymond: The Last Laugh (TV film)
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2003 A&E Biography: Peter Boyle (TV film)
2002 Bitter Jester
Comedian
Diet Coke with Lemon Celebrates 40 Years of Laughter: At the Improv (TV film)
2000 Intimate Portrait: Patricia Heaton
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1998 CBS: The First 50 Years (TV film)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
2012 Betty White's 90th Birthday: A Tribute to America's Golden Girl (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Green Room with Paul Provenza, The (TV pořad)
The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 The Tony Danza Show (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
100 Years of Hope and Humor (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1998 Comic Relief VIII (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace