Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

Radko 

všechny recenze uživatele

Snová kompozícia, plno bláznivostí, zvláštne a prekvapivé obrazy. Celok pripomínal akési absurdné, no pritom zúfalo reálne cirkusové panoptikum. Všetko toto popri neustálom striedaní hromového hluku bojov a zemetrasení s tichými scénami mi skôr pripomínalo adaptáciu atmosféricky podobne ladeného románu Jana Weissa Dom o tisísich poschodiach, než stvárnenie rovnomennej verneovky. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Výnimočný český režisér Karel Zeman sa pri tomto svojom sci-fi snímku inšpiroval románom "Hector Servadac" od francúzskeho spisovateľa Julesa Vernea. Avšak fimová verzia je od tej literárnej hodne odlišná. V podstate len preberá hlavnú myšlienku. Čiže odtrhnutie kusa Zeme a niekoľkých pozemšťanou neznámou kométou, ktorá preletela v jej blízkosti. Musím priznať, že oveľa viacej sa mi páčila knižná predloha ako samotný film. Nie som spokojný ani s hereckým obsadením ústrednej dvojice. Emil Hortváth ml. a Magda Vášáryová sa mi nejavili ako sympatický párik. Vôbec to medzi nimi neiskrilo. Mám rád Zemanove filmy, ale v tomto prípade doporučujem radšej siahnúť po Verneho románe. *** ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Pánové, jsme trosečníci vesmíru..."  Futuristická vize Julesa Verneho v artovém zpracování z československé dílny... Je téměř faktem (a hodně smutným), že pokud konec světa nebude prokazatelně reálnou, blížící se udalostí, nikdy nenastane na celém světě trvalý mír a klid. Zatímco jiné Verneovky o ukradené vzducholodi, cestě raketou na měsíc nebo ponorce hluboko pod mořem zpracovávají příběhy, které jsou už dnes díky pokroku vědy a techniky reálné, příběh o srážce Země s jinou planetou zůstává (díky bohu...) stále v rovině sci-fi, stejně jako setkání lidi se zachovalými druhy dinosaurů mimo naší planety. ... ,,Kdeže jste říkal, že se objevil ten váš Skot, pane poručíku? ...  Při mé nedávné reprize komplet šesti hraných filmů Karla Zemana jsem si s odstupem času užil nejvíc právě . "Kometa" obsahuje vše zajímavého a kvalitního z předchozích Zemanových filmů, v jejichž stínu stojí, ale s výjimkou odkazu na Cestu do pravěku při krátkém cestování časem je vyloženě nevykrádá. Kouzelné animanované kulisy, nádherná hra s vizuálem i zvukem, groteskně narežírované akční scény... třeba hrající orchestr na poli po divokém přistání obyvatelů na kometu. ...a ve velkém přítomnost dinosaurů!! ... ,,Planeta má asi předhistorickou faunu. Jste si opravdu jist, že to jsou bylinožravci?" To prosím dinousary v čs. filmu víc než 20 let před Jurským parkem. Ať už šlo v jejich případech o zvětšené postavičky nebo ryze umělé animace, jejich náhlý zjev na mě poprvé zapůsobil taky téměř haluciogénně, jako na filmové hrdiny. Způsob likvidace dinosaurů pomocí bouchání hrnců, protože ,,střelba jim připomíná hřmení a toho se ne nebojí, ale řinčení hrnců ano, neboť to je doba železná a ta je vyděsila...", mě taky dostal!! ,,Není to volovina, co děláme?" / ,,Který rozkaz není volovina?" Skvělá rozlučka mistra Zemana na počátku normalizace s jedinečnou tvorbou, která patří v rámci československé kinematografie k tomu nejoriginálnějšímu. 100% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Karla Zemana obdivuji, za jeho vytvarne citeni a odvahu tvorit, ve sve dobe tolik odvazne filmy. Mam ale radeji jeho animovane filmy. Na komete je pro me trochu zklamani. Na svoji skromnou metraz je dej dosti natahovany, satira na kolonizatory a touhu po moci to vsak vystihlo dobre. Zklamani jsou pro me tez herci, zadne mimoradne vykony. Efekty me bavily a animace take dobra. Zatim ale nejslabsi Zemanuv film, ktery jsem videl. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl poprvé po mnoha a mnoha letech. A vůbec poprvé v životě se mi líbila Magda Vašáryová jako ženská. Tady je fakt krásná. Jinak je film parodií na chování velmocí v severní Africe, ale hlavně se směje lidské blbosti, lidem, kteří až na kometě zjistí, že by si vlastně mohli báječně žít, kdyby nebylo těch....skvělá myšlenka a nápad na film....85% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Aby před normalizátory utajili, že spoluautorem scénáře filmu je tehdy režimem pronásledovaný Jan Procházka, kolonku scénář v titulcích filmu vynechali. (raininface)
  • Ve filmu není vysvětleno, jak se na kometu dostali dinosauři. Možná se kometa přiblížila k Zemi už dříve a nabrala je při prvním doteku. Také je možné, že se dinosauři na kometě vyvinuli evolučně, ale v tom případě by měli mimozemský původ. Ve filmu jsou také nepřímo zmíněni mimozemšťané. Když se totiž kometa přiblíží k Marsu, podívá se Hector Servadac (Emil Horváth ml.) do dalekohledu a říká: „Zdá se, že je tam civilizace vybudovaná rukama rozumných bytostí.“ Dalším filmem Karla Zemana, kde se vyskytují mimozemšťané (tentokrát ovšem ne skuteční), je Baron Prášil (1961), kde právě Baron Prášil a jeho přátelé považují kosmonauta Toníka za Měsíčňana. Zajímavé je, že jedním z možných Toníkových domovů je zmíněn právě Mars. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama