Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Geniálne, ako to vedel len Karel Zeman. Predlohy sa to síce veľmi nedrží, ale o to viac posolstva aj do dnešného sveta prináša. Pôvodný román stavia na postupne odhaľovaných tajomných sci-fi udalostiach, ktoré sú jednými z najviac neuveriteľných zo všetkých verneoviek. Zemanov film je skôr vojnovou komédiou na pozadí sci-fi udalosti, ktorej presnejšie zobrazenie by dalo zabrať aj dnešným počítačovým trikovým géniom Hollywoodu. Zeman sa s tým vysporiadal po svojom, a čo sa inak nedalo, je nakreslené a ja to beriem všetkými desiatimi. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V poslední své velké filmové adaptaci fikčních světů Julese Vernea se český režijní génius Karel Zeman nechal volně inspirovat románem Na kometě, který nadto obohatil o výraznou romantickou dějovou linku a opět postavil na (své stěžejní) myšlence čirého pacifismu a protiválečného vyznění. Vznikl tak zajímavý slepenec naivně fantastického filmu, páně režisérovy někdejší filmové Cesty do pravěku a v jedné chvíli dokonce snad jakési československé nápodoby Godzilly, která tentokráte nepřišla z hlubin oceánu, ale přiletěla na kometě z hlubin vesmíru (její originální způsob zahnání dobře postihuje poetiku Zemanových snímků). Film byl výtvarně opět vystavěn na dobových rytinách k Verneovým románům a jeho právě výtvarné zpracování a atmosféra jsou nejhodnotnějšími devízami celého díla. Samozřejmostí je také skvělé herecké obsazení, v němž zaujme především nádherná Magda Vášáryová. Na kometě je důstojné rozloučení velkého režiséra s velkým spisovatelem... ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Čistě objektivně je to možná slabší film Karla Zemana. Dějově možná trochu vázne. Možná není tak zajímavý. Chvályhodnou protiválečnou myšlenku možná utápí ve zmateném poskakování odtud tam a zase zpět. A Emil Horváth ml. možná vděčí za charizma hlavně dabingu Jana Třísky, protože jinak je docela dřevo. Možná, možná, možná. Co je to ale všechno platné, když je Na kometě pořád tak krásný film a stoprocentní zasněná, až dojemná fantazie. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Trošku moc přefantazírované, hrozně to přeskakovalo v ději (to byl asi nejhorší průser tohohle filmu) a tentokrát mě to i dost nudilo, ale jinak je to klasickej Zeman se všemi jeho klady i zápory. Ale jako respekt. Vyrobit film z takhle ujeté předlohy, to vyžaduje odvahu, um a brambory. Vlastně brambory ani ne. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak prvně musím zdůraznit, že výtvarně to je opět dokonalé a to snad ve všem, kde to šlo a po téhle stránce se ten film dá jen a jen chválit. Na rozdíl od Barona Prášila to mělo nějaký jednotný příběh (a celkem zajímavý, btw), co by nebyl rozdělen na kapitoly, takže mě to i víc bavilo, než právě Baron Prášil. Nudě se to ale bohužel, i přes tu krátkou stopáž, vyhnout nedokázalo, obzvlášť uprostřed filmu a pak v nějakých scénách. On problém některých Zemanových filmů je v tom, že je v nich hodně fantazie, hodně nápadů a hodně efektů, ale dohromady to na mě působí poněkud přehnaně. Ale jinak se mi ten film líbil a ty 4* mu dám rád. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Pre film bola dohodnutá ešte aj medzinárodná spolupráca so zahraničným partnerom pre natáčanie niektorých scén pri mori vo Francúzsku, táto spolupráca však bola vzhľadom k časovej tiesni, do ktorej sa výroba filmu dostala, zrušená. (Raccoon.city)
  • Ve filmu není vysvětleno, jak se na kometu dostali dinosauři. Možná se kometa přiblížila k Zemi už dříve a nabrala je při prvním doteku. Také je možné, že se dinosauři na kometě vyvinuli evolučně, ale v tom případě by měli mimozemský původ. Ve filmu jsou také nepřímo zmíněni mimozemšťané. Když se totiž kometa přiblíží k Marsu, podívá se Hector Servadac (Emil Horváth ml.) do dalekohledu a říká: „Zdá se, že je tam civilizace vybudovaná rukama rozumných bytostí.“ Dalším filmem Karla Zemana, kde se vyskytují mimozemšťané (tentokrát ovšem ne skuteční), je Baron Prášil (1961), kde právě Baron Prášil a jeho přátelé považují kosmonauta Toníka za Měsíčňana. Zajímavé je, že jedním z možných Toníkových domovů je zmíněn právě Mars. (Jan.Kanak)
  • Snímek byl natočen na motivy románu francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu „Podivuhodné cesty“. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama