Doktor z vejminku (TV seriál)
Komedie
Československo, 1982, 7 x 40 min
Zdeněk Podskalský st.Hrají:
Martin Růžek, Jaromír Hanzlík, Daniela Kolářová, Saša Rašilov nejml., Václav Rašilov, Miroslav Středa, Dagmar Veškrnová-Havlová, Jiří Pleskot, Jana Andresíková, Svatopluk Skládal, Eva Vaňátková - Kubíková, Jana Marková, Lenka Termerová, Alena Kreuzmannová, Josef Dvořák, Eva Svobodová, Jana Švandová, Josef Somr, Blažena Holišová, Veronika Žilková, Vladimír Dlouhý, Ferdinand Krůta, Ladislav Potměšil, Míla Myslíková, Jiří Krampol, Věra Kubánková, Antonín Charouzek, Ladislav Goral, Karel Heřmánek, Marie Motlová, Slávka Špánková - Hozová, Gustav Bubník, Jana Preissová, Ladislav Frej st., Martin Kolár, Bohumil Švarc st., Vladimír Brabec, Blanka Bohdanová, Vlasta Žehrová, Josef Vinklář, Ivan Richter, Luba SkořepováObsah
Hlavní postavou je advokát na odpočinku, který ani poté nedokáže sedět s rukama v klíně. Neustále pomáhá z problémů všem okolo. Úvodní melodii nazpíval Waldemar Matuška. (Káčule)
Tosim
Některé případy advokáta na penzi dnešnímu publiku asi nic moc neřeknou, ale stále je to nadprůměrná a zábavná televizní podívaná z pera Jaroslava Dietla.(7.5.2003)
Oskar
Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let se s těmi advokáty v důchodu rozthl pytel: 1979 Causa králík (Miloš Kopecký), 1980 Jak napálit advokáta (Kopecký), televizní cyklus Milana Růžičky, na jehož název si bohužel nevzpomínám (překvapivě opět Kopecký) a ještě tohle nadělení s Růžkem (vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby vyšlo najevo, že to předtím nabízeli Kopeckému). Právě ta kvantita škodí všem jmenovaným a tahle záležitost je, myslím i objektivně nejslabší. Ani bodrá Matuškova píseň mě nenadchla. 50 %(6.5.2003)
EdaS
Hodně dobrý seriál s dobrým obsazením, na který se dá dívat i po několikáté.(21.6.2004)
sportovec
Lahodný cyklus na lahodné téma o lahodných lidech, který plně respektuje souřadnice doby (všemocmý referent místního národního výboru), ve které vznikl. Vesnice, v níž žije podzim života hlavní hrdina, skvěle ztělesněný další velkou osobností z nevšední generace Sováků, Horníčků, Menšíků či Kopeckých, Martinem Růžkem, zná neudržovaná zákoutí, náletový plevel na veřejných prostranstvích, větší či menší nesnáze mezi obyvateli menšího sídla, v němž každý každému dohlédne do talíře, ale i kroky na rozhraní nebo již zcela mimo rámec zákona. Na obou vnoučatech jsou patrny známky sílícího konzumismu. Povrch ale zůstává nezčeřen: družstvo funguje, rodina, svou úrovní ve fesnickém prostředí nadprůměrná, rovněž. Úsměv a nadhled tomu všemu dává pečeť nadčasového přesahu. A - jak dodává nejeden předkomentátor či předkomentátorka - zrcadlo, které toto díla vrhá na současnost, je nelítostné. Protože zobrazuje a odráží nesrovnatelné.(28.11.2011)
gudaulin
Jako vatová výplň vysílajícího času v dopoledních hodinách je pro televizní vysílání tenhle seriál z doby reálného socialismu použitelný, ale jde o nevýrazný a snadno zapomenutelný cyklus. Sympatické je obsazení, Martin Růžek je jako advokát v důchodu důvěryhodný a milý. Celkový dojem: 40 %.(26.10.2008)
NinadeL
Vyložená lahoda. Doktor z vejminku sice patří mezi klasické seriály, které matou tělem, režie "pouze" Podskalský, název neasociuje doktora práv, ale medicíny, znělku opět dostal Matuška... ale to jsou taky jediné výtky, které bych k tomu měla. Během prvních pár minut jsem se stala se seriálem kamarád, měla jsem jasno o povaze hlavních postav, okamžitě jsem si je zamilovala a jednotlivé příběhy jsem přivítala s otevřenou náručí. Tohle je nadčasový kousek z Dietlova pera, o jakém se jiným jeho kasaštikům může jen zdát. A samozřejmě všechny dnešní seriály tomu nesahají ani po kolena.(30.9.2010)
LiVentura
Nezapomenutelný hlas skvělého Waldemara M. :-) nám symbolizuje v ústřední melodii pohodovou podívanou ze socialismu. Ano, je tomu tak, skvělý pan Růžek v akci coby městský advokát na vesnici, kde se usadí na důchod.(12.10.2009)
WANDRWALL
Skvělý Martin Růžek a pěkná seznamka s problémy lidí na venkově.(2.11.2010)
Crocuta
Největší devizou tohoto seriálu je nesporně výborný Martin Růžek v hlavní roli chápavého, lidského, ale i neústupného a když je třeba patřičně tvrdého právníka na penzi. Celkem slušná zábava.(9.8.2007)
sta
Dodnes je asi leckterému US-scénáristovi záhadou, z čeho všeho nedokázal Dietl udělat nejméně desetidílný seriál. Tahle (jistě kultovní) série je stejně stará jako já, proto ( a taky kvůli obdivu k panu Dietlovi) dávám 2* (jinak odpad na entou).(28.5.2003)
wuxia
Když jsou na mužskýho léta a když se tu dlouho sral, aneb Ať to někdo napíše...:-))))(1.3.2004)
6thSun
Nostalgie je svině.(3.6.2010)
pávek
V dětských rolích Saša Rašilov nejml. a Václav Rašilov.(9.8.2008)
Kovaja
Růžek v roli advokáta na odpočinku který nedokáže sedět s rukama v klíně a nečině přihlížet nespravedlnostem které se dějou na malé vesničce.Perfektně se vžil do role advokáta a já mu to skutečně věřil že se tím v minulosti zabíval.Skvělý seriál s pěknou zpěvnou úvodní písničkou od Waldy:-)))(18.3.2009)
Šimpy
"Když jdou na mužskýho léta...."(16.4.2008)
Ripley
Kolísavá kvalita dílů.(23.9.2008)
ondrula
"A pane doktore, co vy děláte? Já vás tipuju na zubaře." "Já jsem právník." "Aha, já myslel, že děláte něco užitečnýho."(16.2.2011)
swiss
I když trochu poplatné, tak se to dá. 50%, ale ten písňový hit zvedá hodnocení nahoru....(6.1.2011)
rakovnik
Několik případů, kdy právník zvítězí nad kličkami obyčejných lidí. Nic více. Ale lepší, než Ally MacBealová a podobná díla. Některé díly opravdu trestuhodně příšerné, jiné trochu lepší, celkově průměrný seriál.(22.7.2011)
radaauer
ve světle současné seriálové tvorby vlastně hodně povedená zapomenutá věc(13.5.2009)