Reklama

Reklama

Epizody(7)

Doktor z vejminku je cyklus volně řazených komedií, které nemají pevně vázanou dějovou konstrukci, ale spojuje je hlavní postava, postava advokáta v penzi, osoba doktora Kostrhúna. Všechny příběhy jsou natočeny podle skutečných událostí, záznamy o nich jsou uloženy v právnických archivech, odkud také scenárista Jaroslav Dietl čerpal. Režisér Zdeněk Podskalský pozval ke spolupráci řadu známých herců - s Martinem Růžkem jako doktorem Kostrhúnem v čele... Doktor Kostrhún se rozhodl trávit léta odpočinku ve vesničce zvané Malovidy, přesněji ve stavení, ve kterém s rodinou žije Kostrhúnova dcera Anna. Brzy se ukáže, že právnická duše doktora Kostrhúna zůstala i ve věku důchodovém ve střehu, že přes všechna rozhodnutí s povoláním skončit, to dědovi Kostrhúnovi nedá, aby nevstupoval znovu a znovu do osudů svých bližních a nepomáhal jim v potížích... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (26)

  • JUDr. Kostrhún (Martin Růžek) postupně v seriálu vystřídá tři auta značky Škoda 120 L. SPZ ACA 57-85 (1.-3. díl), ACK 68-66 (4.-6. díl), ACI 97-93 (7. díl). Je to dáno tím, že se seriál točil postupně několik let. (M.B)
  • Seriál se natáčel mezi lety 1982 a 1985 v obci Krhanice na Benešovsku a v Týnci nad Sázavou a okolí. (M.B)
  • V díle Veřejné osvětlení, kdy se v restauraci domlouvá melouch, je vidět na dveřích velký §. (pávek)

Doktor z vejminku - Boty (1982) (epizoda) (E01)

  • Poupě (Miroslav Středa) se chystá na smyšlenou konferenci do tzv. „pédeáčka“, bývalého Posádkového domu armády, v té době sloužil kulturním účelům Vojenské posádky Lešany, kde je dnes Vojenské muzeum. (sator)

Doktor z vejminku - Veřejné osvětlení (1982) (epizoda) (E04)

  • Kostrhun (Martin Růžek) se ptá, zda má placen i ten šnyt. Jedná se o neurčitou objemovou míru piva, vzniklou jediným načepováním piva do půllitru. Šnyt je z německého „schnitt“ a znamená střih či řez. Český ekvivalent by mohl znít: „jedním řezem“. (sator)

Doktor z vejminku - Půjčka (1985) (epizoda) (E07)

  • Úvodní scéna při cestě ze samoobsluhy se natáčela na návsi v Krhanicích, výlov rybníka pak na Plivátku u Týnce nad Sázavou. (Cheeter)
  • Seriál sa nakrúcal v rokoch 1982–1985 predovšetkým v obci Krhanice, ale jeden diel z roku 1985 aj v Kozloviciach pri rybníku, ktorý v súčasnosti patrí miestnej rybárskej organizácii v Týnci nad Sázavou. (vox_populi)

Reklama

Reklama