Reklama

Reklama

Král Šumavy: Fantom temného kraje

(seriál)
  • Česko Král Šumavy (pracovní název) (více)
Trailer

VOD (1)

Série(3) / Epizody(9)

Obsahy(1)

Je jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. Oba světy od sebe oddělují hluboké lesy Šumavy. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil. Divoký kluk. Stihl už zažít válku v německém pracovním lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě, dobrodružství, volnosti. To poslední, o co se zajímá, je politika. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mě to celé přišlo jako předehra.  Pokud by měl seriál deset dílů, tak by to bylo v pořádku, ale vzhledem k tomu, že se jedná o minisérii, jsem trochu na rozpacích. Nicméně Ondříčkovi musím přiznat skvělou režii, pochvalu zaslouží i casting na čele s neokoukaným a výborným Hesem a konečně se podařilo se vystihnout i dobovou atmosféru, kdy už to tady sice bylo v p*deli, ale ještě ne v té úplně nejhlubší. Jenže ve chvíli, kdy přišla vlasstně nejdramatičtější část celé minisérie, to tvůrci utnuli a za to by si zasloužili přes držku. A neomlouvá je ani to, že se počítá s pokračováním, protože takovéhle ukončení je krásná demonstrace toho, jak se to nemá dělat. Takže si vy jelita z Novy koukejte s druhou řadou pohnout. 75% ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Minisérie je hodně dobře zpracovaná a to po všech stránkách. Bavilo mě všechno. Jak frajeřinky mladého Hasila, tak napětí v šumavské krajině, i socializace ochránců hranic po únoru 1948. Konec mě úplně pokazil dojem z filmu, protože takové zakončení bych nečekal nejen od Ondříčka. Musel jsem si "vyguglit", že se Hasil dožil 95-ti let v Chicagu. Pokud to měl být konec, stačilo napsat do závěrečných titulků pár informací o jeho dalším osudu. A pokud se plánuje další (mini) série, měli to naznačit nebo to rovnou nazvat první řadou. ()

Reklama

petrsv 

všechny recenze uživatele

Výborný rozjezd, skvěle odvedená práce herců, až na výjimky kamery, občas není srovnán zvuk. Dějově myslím, že hodnověrné, až na drobnosti (proč vlastně začal převádět, že ho ten dědek na konci vlastně udal atd.), které měly být vysvětleny. Ovšem...kde je zbytek příběhu Josefa Hasila? 3 díly jsou přece jen začátek. ()

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

S01: Nemůžu si pomoct, ale s tímhle formátem mám trochu problém. Nepopírám, že v rámci tvorby Voyo Originals je nový Král Šumavy rozhodně nejlepší, nicméně by tomu, i vzhledem k délce pouhých tří dílů, mnohem více seděl formát celovečerního filmu. Navzdory tomuto drobnému neduhu se však jedná o velmi povedenou dobovku plnou výborných herců, která umí být ve správných chvílích i hodně atmosférická. Příběh se však evidentně teprve rozjíždí a to nejzajímavější ze života Josefa Hasila nás teprve čeká, jak naznačuje i samotné finále. Já u pokračování určitě budu. 7/10 ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příslušník SNB Josef Hasil tuze rád převáděl lidi přes hranice, souložil a socialistické vlasti vlastně moc svědomitě nesloužil. Narušit socialistické zřízení v roce 1948 chtěl v příběhu skoro každý. A Hasilovi byly politické rozepře zcela u zadnice. Rozjezd minisérie byl velmi pozvolný. Určitě nikterak strhující. A vlastně nebylo tak docela cílem dostat diváka do nervózního okusování nehtů. Hlavní prioritou bylo postupné seznamování se s postavami, kterých není zrovna málo. Na scéně se zjeví nevrlý převaděč Petra Formana, kulhající a nohy roztahující Kristýna Ryška, zástup mladých esenbáků, ze kterých vyniká Vojtěch Vodochodský, nadřízený velitel Kryštof Mucha a  do hry vstupuje také sympatická agentka Judit Bárdos. A právě na jednotlivých postavách a jejich různorodých charakterech je děj ponejvíce vystavěn. Akce se nekoná žádná. Tedy jsou zde akční momenty, ovšem není to zrovna akční smršť. David Ondříček si do hlavní role vybral Oskara Hese. Předvádí docela solidní výkon. Scenérie šumavských hvozdů mají svoji působivost. První epizoda vlastně slouží jen jako jakýsi rozjezd pro následující sled událostí, které předpokládám naberou na hutnosti a i větší kompaktnosti. Trochu jsem postrádal i větší režijní jistotu. Některé scény byly zbytečně urychlené, některé by si naopak zasloužily větší rozvinutí. Doladit by také potřebovalo ozvučení, hercům občasně nebylo dostatečně rozumět. Je zázrak, že to má v produkci Novy přijatelnou formu a drží si to úroveň, tedy nejedná se vyloženě o blábol. A na případné zlepšení to má ještě dvě epizody. 6/10 ()

Galerie (133)

Zajímavosti (9)

  • Ve 35. minutě je vidět hraniční kámen s českou korunou a písmeny DB (Deutschland Bayern). Existují i další s tímto označením: DS - Deutschland Sachsen nebo C – České království. Tyto kameny pocházejí z roku 1844. Jedná se o vyznačení Trojmezí historických zemí, Čech, Bavorska a Saska, místa, kde se před dávnými lety, v dobách tří království, Českého, Bavorského a Saského, hovořilo jedním jazykem. Kameny mají památkovou ochranu. (sator)
  • V čase 14:14 dostává Hasil (Oskar Hes) od velitele ve Volarech spis rady Brodského (Jiří Zeman). Při zastavení je zřetelně vidět datum 6. 4. 1992, tedy 44 let po ději seriálu... (stepanmasek)
  • Pracovalo se celkem 7 nocí z celkových 25 natáčecích dní – v Brdech, v Plzeňském a Středočeském kraji, v Jižních Čechách a na Šumavě. Natáčení bylo dokončeno v květnu 2022. (rakovnik)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama