Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Guy Hamilton sa par rokov po legendarnom Goldfingerovi rozhodol sfilmovat aj Bitku o Britaniu, ktora prebiehala od jula do oktobra 1940. A zhostil sa tohoto filmu bravurne. Vsetky zalezitost v tomto filme slapu naplno : dialogy su maximalne dokonale, zabery na bojove lietadla, samotne boje tiez. Suboje vo vzduchu su natocene bravurne, tam niet co vytknut. Plus ucast hereckych velikanov ako Michael Caine /The Italian Job 1969/ maximalne potesi oko divaka. Curd Jurgens /Cesta pod Hladinou s Robertom Mitchumom/ bol tiez na urovni. Genialny vojnovy film. 100 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Nejsme připraveni, jsme sami, hrajeme o čas - a ten ubývá." ----- Bitva o Británii v kostce. V instantní kostce ... bohužel. Její emoce byly dokonale zakonzervovány, aby si uchovaly neomezenou trvanlivost - jenomže tím pádem je nelze jen tak beze všeho vzít a vyslat do prostoru, kde by mohly najít a oslovit případného diváka. Na druhou stranu vás čeká bezpočet opravdu skvěle natočených válečných leteckých scén, což určitou odtažitost a nezúčastněnost snímku trochu odbourává. Sečteno a podtrženo: 3,5*, přičemž na čisté 4* zaokrouhluju z úcty ke všem příslušníkům RAF, kteří bojovali ve druhé světové válce. ()

Reklama

Davej 

všechny recenze uživatele

Po hodině neustálých leteckých soubojů už jsem se nudil a stále víc jsem cítil únavu. U jiného filmu by to byl negativní prvek a odrazilo by se to záporně na mém hodnocení. Zde je to ale zcela obáceně. Bez ohledu na to, zda to tak tvůrci zamýšleli nebo ne, podařilo se jim přenést na plátno atmosféru této letecké bitvy, která pro piloty nebyla ani zdaleka nějakým dobrodružstvím, jak by se mohlo zdát, ale těžkou, vysilující a velice nebezpečnou prací. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne sú tu letecké akcie prvotriedne, nie je im čo vytknúť, ale ľudské osudy mi boli bližšie v Tmavomodrom svete. Okrem pár vzťahov a ženskej emancipácie v armáde s neistým výsledkom sa všetko sústredilo na vojenské akcie, a tvorcovia neurobili chybu. Ale žiadna akcia sa nevyrovná zimomriavkovému pocitu z čistého modrého neba v závere. Film je aj poctou letcom všetkých národností zúčastnených na obrane Británie, pričom Poľskí a Československí sú podľa titulkov v počte na druhom a treťom mieste hneď za Britmi. –––– Nikdy v historii lidských konfliktů nedlužilo tolik lidí takové hrstce. (Winston Spencer Churchil) ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných snímků, téměř dokumentárním způsobem ukazuje nejkritičtější období začátku druhé sv. války pro Británii. Po porážce spojenců na kontinentu se Němci připravují na vylodění v Anglii, ale kvůli silnému britskému válečnému loďstvu, musí získat jednoznačnou převahu ve vzduchu. Velkohubý maršál Göring se chvástá, že za dva týdny vymaže britské letectvo z oblohy. Nepovedlo se. Zásluhu na tom mají mimochodem i čsl. letci, kteří sloužili v britském královském letectvu. Snímek to ukazuje velmi věrohodně se skvělými hereckými výkony hlavních protagonistů. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Ve scéně s T5 - Polská výcviková peruť je záběr na letku 6 Hawker Hurricane. Ovšem první tři letadla jsou skutečně Hurricany, ale vzdálenější tři jsou Me 109. Odlišnost lze najít v rozdílném tvaru trupu a hlavně chybějícím chladiči pod trupem. (Jirka_Globus)
  • Namísto skutečných Messerschmittů Bf 109 bylo použito 27 letadel Hispano Aviación HA-1112-M1L, což je po válce ve Španělsku licenčně vyráběná Bf 109G (s několika modifikacemi, zejména použití motoru Merlin 500-45 namísto Daimler-Benz řady 600). Pro potřeby Bitvy o Británii bylo nutno je upravit, aby vypadaly co nejvíc jako Bf 109E, což kromě odpovídajícího zbarvení znamenalo například doplnit vzpěry pod vodorovné ocasní plochy, odstranit 20mm kanony Hispano HS-404 či "zhranatit" zaoblené konce křídel. (ryba443)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama