Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Prognóza vývoje obliby Mazaného Filipa. 2003: MF jde do kin. Kritika se lačně chytá dílčích nedostatků, diváci srovnávají s klasikou. Všichni lamentují. "Pcha! Barevná parodie na film noir?" "To mají být herecké výkony? Hanák není žádný herec!" "Achich ouvej, kdeže jsou časy Limonádového Joa nebo Adély..." 2013: V biografii některého z herců je MF opatrně zmíněn jako "ve své době možná trochu nedoceněný". 2023: Reedice na DVD. MF šokovaně objevuje násleující generace a stává se pro ni malým kultem. 2033: V Premiere/Cinemě v rubrice Retro/Legenda vychází článek o MF. Dramaticky líčí jeho vznik navzdory protivenstvím, vyzdvihuje originalitu v šedi okolo a "odvahu" natočit parodii na film noir v barvě. Pranýřuje slepotu tehdejší kritiky. 2043: Všichni herci, nyní nazývaní "starou gardou", jsou buď v Národním nebo po smrti, MF je součástí Zlatého fondu a každoročně se objevuje ve vánočním tv programu. 2053: Do kin přichází nová česká parodie. Všichni lamentují. "Achich ouvej, kdeže jsou časy Limonádového Joa a Mazaného Filipa..." 70% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, mám pocit, že naposledy se u Mazaného Filipa větší skupina lidí bavila při jeho natáčení. Pronásleduje mě myšlenka, že někdo se snažil využít doménu Červeného Trpaslíka - šílená, nelogická a především vtipná přirovnání a spojit to s "drsnou školou". A neuspěl. Humor je sušší než ono příslovečné martini a jaksi se z něj vypařila i ona sklepácká vtipnost. Jediná šance na jakési nadšení z mé strany je u stylizace postav - Tomášem Hanákem počínaje a Bohumilem Kleplem konče. Poměr cena-výkon opravdu nic moc...Limonádový Joe lepší Mazaného Filipa. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Český pokus o vtipnou noir detektivku naprosto dokonale minul můj vkus, můj zrak a sluch bohužel nikoliv. Ach, ta lidská zvědavost, ta může být mimořádně zhoubná! Jsem se u toho měla smát, jo? No tak teda dodatečně ha-ha... ha. Nevím, jestli bych podobné znechucení a trapnost vnímala i při sledování divadelní hry, ale nebudu to testovat ani za zlatou svini. Doma mám přece jen kouzelný čudlík, co mě podobných hovadin zbaví v okamžiku. Kdyby to tak snadno šlo vymazat i z paměti. Tfujtajxl, never more! 25% ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Hrozivý debakl po všech stránkách. Režijně i herecky nevzvládnutý převod divadla do filmu - nehledě na sklepácká specifika. Hard-boiled detektivky a filmy noir bývají velmi svižné a atmosféra je až výsledkem rychle navazující akce. Mazaný Filip je ovšem uondaný a vaří atmosféru z řídce rozhozených žánrových ingrediencí. Na celovečerní film je tam toho velmi málo, každá situace i pointa se neúměrně natahují. Hudba tu většinou absentuje zřejmě nikoli ze stylotvorných důvodů, ale prostě proto, že ji nikdo nenapsal, nebo ji režisér neuměl zapojit do stavby vyprávění a dynamizace montáže. Vůbec statičnost celého dílka je velmi nesmírně protivná. Není to jemný a rafinovaný, ale velmi primitivní pokus o parodii. Nevěřím tomu, že Marhoul rozumí žánru, poněvadž tam kromě citací nových - notabene ne-noirových - filmů nemá nic, co by prozrazovalo jeho poučenost. Genialitě Pytlákovy schovanky nebo Limonádového Joea Mazaný Filip nesahá ani po kotníky. O tom, že Hanák vypadá dobře, ale neumí hrát, se všeobecně ví. Rád bych celé partičce okolo tohoto filmu fandil za jejich odvahu a jistou nepopiratelnou výtvarnou pečlivost, ale nemůžu si pomoct, hanba z koukání na tento nepodarek mě fackovala celou dobu. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Hyper trapárna, u který mi vadilo snad skoro všechno - kulisy, u kterých jsem nevěděl, jestli jsou tak sociální naschvál nebo z nedostatku prachů a hlavně ty trapný herecký výkony. Tomáše Hanáka celkem můžu, ale tady ten jeho výkon posraly dementní monology. Vilma Cibulková tu hraje sexy kočku a přitom je to koště, tak nevim, proč zrovna ona. Vážně hyper trapnej film. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Do českých kin na film přišlo 145,9 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 13,4 milionu Kč. (NIRO)
  • Natáčení trvalo od 12. května do 19. června 2003. (hippyman)
  • Režisér Václav Marhoul prý musel jen dvakrát zvýšit hlas, z toho jednou kvůli 56°C v ateliéru a jednou kvůli hlučné kameře. (hippyman)

Reklama

Reklama