Reklama

Reklama

Slovácko sa nesúdí

(seriál)
Československo, (1975–1984), 7 h 9 min (Minutáž: 31–43 min)

Režie:

Petr Tuček

Předloha:

Zdeněk Galuška (kniha)

Hrají:

Jozef Kroner, Oldřich Velen, Stanislav Hájek, Ilja Prachař, Oldřich Vykypěl, Jiří Lábus, Vlasta Peterková, Pavla Severinová, Josef Somr, Zdeněk Kryzánek (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Museli by ste hľadať poriadne dlho a prejsť nejednu dedinu, či mestečko, aby ste našli takých, ktorí by sa im aspoň trochu mohli rovnať. Pagáč a Klásek sú jednoducho príliš svojrázni muži na to, aby ste ich stretli iba tak. Týchto dvoch už sotva môže niečo prekvapiť. Azda len strata zmyslu pre humor, ktorým vyriešia každý problém. Bez akéhokoľvek zaváhania... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (178)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dva postarší slováčtí kamarádi strkají za Rakouska-Uherska nos všude možně a dělají si šoufky z ostatních. Takoví dva zastydlí srandisté. Posouvání děje pomocí živých obrazů, v každé epizodě československý herecký all stars team, někdy až bizarní, avšak skvěle vypointované zápletky, atmosféra slovácké vesnice i padnoucí cimbálová hudba (kterou jinak opravdu nemusím), mě nutí po letech a další repríze přihodit pátou hvězdu. A dávám ji rád. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Excelentní nálož čistého, nezkaženého lidového humoru a hlavně lidové moudrosti. Plno nářečové frazeologie, nádherných písniček a melodií. Druhá řada se oproti veskrze půvabné a veselé první, nevyhýbá ani smutným a špatnosti ukazujícím tématům. Přesto ale vždy vítězí laskavý, rozverný humor a spravedlnost. Kde jinde lze tohle vidět? ()

Reklama

Ukko 

všechny recenze uživatele

Jako malému se mi tento seriál opravdu nelíbil. Nicméně postupem času jsem si ho prostě zamiloval. Rozhodně dělá dobré jméno tehdejší české kinematografii. Uřímné a uvěřitelné herecké výkony, Slovácko, smysluplný scénář a i fakt, že né všechny díly dopadnou happyendem a spravedlivě. Řekněme si na rovinu, kdo nemá rád stařečka Pagáče a Juru Kláska je opravdový škarohlíd a pražáček. ()

waxtrax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pozornost na tomto seriálu si zaslouží šestý díl s názvem Medicína. Zde totiž jednu z hlavních rolí, roli zlé a pomlouvačné tetky Peléščeny, ztvárnila neblaze proslulá Světla Amortová. Symbiózu povah této herečky a její postavy dokázali tvůrcové nejen ztvárnit v ději samotném, ale i v závěrečném monologu Jozefa Kronera: "Těžko sa léčí ludé, kteří pro zlé řeči žijů. Protože zlá povaha obyčajně roste ze závisti. A zlostné srdce sa daleko hůře léčí, než nemocný břuch." Lépe snad osobní profil a osud Světly Amortové vystihnout nelze. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem měl rád už do puberty. Kroje, dialekt a velmi zajímavé charaktery jednotlivých postav, které souvisí i s probléme, jež Pagáč a Klásek řeší. Mnohdy velmi svérázně. Jako by na slováckou vesnici ani nedorazila moderní doba. V seriálu si zahrálo i mnoho známých herců. A aby té atmosféry nebylo málo, tak je vše ještě doplněno studiovými prostřihy s orámovaným zdobením. V naší historii je tento seriál velmi ojedinělý úkaz dodnes. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (14)

  • Oldřich Velen v jednom rozhovoru tvrdí, že celý štáb v důsledku natáčení zemřel na cirhózu jater. (sator)
  • Autorem scénáře je ve skutečnosti Jaroslav Dietl, ale z důvodů jeho nesouhlasu s tím, aby seriál režíroval Petr Tuček, odmítl uvedení svého jména. (sator)
  • V závěru poslední epizody se objevuje autor seriálu Zdeněk Galuška. (M.B)

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama