Reklama

Reklama

Slovácko sa nesúdí

(seriál)
Československo, (1975–1984), 7 h 9 min (Minutáž: 31–43 min)

Režie:

Petr Tuček

Předloha:

Zdeněk Galuška (kniha)

Hrají:

Jozef Kroner, Oldřich Velen, Stanislav Hájek, Ilja Prachař, Oldřich Vykypěl, Jiří Lábus, Vlasta Peterková, Pavla Severinová, Josef Somr, Zdeněk Kryzánek (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Museli by ste hľadať poriadne dlho a prejsť nejednu dedinu, či mestečko, aby ste našli takých, ktorí by sa im aspoň trochu mohli rovnať. Pagáč a Klásek sú jednoducho príliš svojrázni muži na to, aby ste ich stretli iba tak. Týchto dvoch už sotva môže niečo prekvapiť. Azda len strata zmyslu pre humor, ktorým vyriešia každý problém. Bez akéhokoľvek zaváhania... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (178)

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Možná vás to překvapí, ale my z tohoto prostředí pocházíme. Jasně, my víme, že to s naším hodnocením nejde do hromady, ale nás tento seriál nijak zvlášť nezaujal. Prostředí je krásné a my ho známe dobře (musíme uznat, že ho dovedli ukázat dokonale, to ne že ne), ale nepříjde nám to vůbec vtipné. Takže průměr :( 50% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

To já si zase tuhle folklórní klasiku užíval kdykoliv k tomu byla díky milosti naší veřejnoprávní televize příležitost. Naprosto kouzelný dialekt jazyka, který bych za svou rodnou řeč označil jen v pokročilém stádiu občerstvování se plody vinic slunné Moravy nebo koštování něčeho ostřejšího. Čí só hode? Naše!!!:) ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Kožuchy a pohodička na pomezí momentky z moravského života a divadelní stylizace s půvabnou ♫ hudbou a barvotiskovými stylizacemi předělů. Z mého pohledu vysoko převyšuje myjavského příbuzného Sváko Ragana s týmž Kronerem. Silný komediální standard 70.let (1. 6-dílná řada za účasti J.Dietla) a jeden z vrcholů P.Tučka. Kamera: Jiří Kolín ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Zdeňka Galušku mám moc rád a to zejména jeho lidová vyprávění ze Slovácka, která se dochovala v podobě různých zvukových záznamů. Jeho přednes vtipných historek mě dokáže vždy spolehlivě vyvolat úsměv na tváři. Jeho vyprávění se stala předlohou právě pro tento seriál. Ten se sice povedl, ale už to postrádá jiskru, kterou tomu dával osobně sám Galuška. Na tvorbě seriálu se přímo podílel, nicméně kouzlo se úplně přenést nepodařilo. Možná je to tím, že jednotlivé díly jsou zbytečně natahované a pětiminutová historka se do třiceti minut jednoho dílu natáhnout dá jen obtížně. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

"Tož takto má vypádat klasická komédia o ludech z Jižní Moravy, o slivovici a o pravdě v tem našém moravském víně. Není to o tem, že ti komedianti od filma zhazujů nás Moraváky, ale o životě tých pracovitých, ale ondy aj furiantských a trucovitých dědků a robek z našéj dědiny aj dědiny našich súsedů". ... (zdravím Tosima – viz jeho komentář) :-) .... Komentovat něco tak nádherného jako je "Slovácko sa nesúdí" je opravdu velmi těžké a proto se omezím na vyjádření plným počtem hvězdiček pro Josefa Krónera, Oldřicha Velena, režiséra Petra Tučka a všechny ty další "kreatůry od filma", které si ve filmu zahráli. Speciální poklonu vystřihuji Zdeňku Galuškovi, coby autorovi knižní podoby a scénáristovi tohoto vynikajícího seriálu. ... Speciální poděkování patří také Mirovi Belkovi z Vacenovic, který uznale podává ubohému, zmrzačenému válečnému vysloužilci Jankovi Vyskočovi u hospody ve Vackách pivo. :-) a "kerého sem osobně viděél a na vlastné oči aji znál" http://www.ddmvracov.cz/Slovacko.htm ()

Galerie (8)

Zajímavosti (14)

  • Stařeček Pagáč (Jozef Kroner) říká nad rozpitým demižonem slivovice, že mu ho dala jeho žena ke zlaté svatbě, což je 50. výročí sňatku. Později při scéně na hřbitově je vidět, že se stařenka Pagáčová, která nedávno zemřela, dožila 59 let. Svatbu by tak mohli mít nejpozději v jejích 9 letech. (cundak)
  • Natáčení seriálu bylo velmi náročné, protože herci Velen a Kroner trávili hodně času v místních sklípcích a členové štábu je často museli dlouho hledat. Nakonec to produkční vyřešil tím, že si opatřil brokovnici a před začátkem natáčení vyšel na náves a několikrát vystřelil do vzduchu, což bylo slyšet i ve sklípcích po celé vesnici, a oba herci na ten signál přiběhli na plac. (raininface)

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama