Reklama

Reklama

Slovácko sa nesúdí

(seriál)
Československo, (1975–1984), 7 h 9 min (Minutáž: 31–43 min)

Režie:

Petr Tuček

Předloha:

Zdeněk Galuška (kniha)

Hrají:

Jozef Kroner, Oldřich Velen, Stanislav Hájek, Ilja Prachař, Oldřich Vykypěl, Jiří Lábus, Vlasta Peterková, Pavla Severinová, Josef Somr, Zdeněk Kryzánek (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Museli by ste hľadať poriadne dlho a prejsť nejednu dedinu, či mestečko, aby ste našli takých, ktorí by sa im aspoň trochu mohli rovnať. Pagáč a Klásek sú jednoducho príliš svojrázni muži na to, aby ste ich stretli iba tak. Týchto dvoch už sotva môže niečo prekvapiť. Azda len strata zmyslu pre humor, ktorým vyriešia každý problém. Bez akéhokoľvek zaváhania... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (178)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Zdenek Galuška, Petr Tuček, Jaroslav Dietl .. Kultovní slovácká záležitost, která zaručeně pobaví. Výtečně obsazená hlavní dvojice je bezesporu zárukou kvality. Navíc se v epizodních rolích vystřídá slušná plejáda československých herců, byť ne přímo zapadajících. A příběhy .. velice povedené. Mám k venkovu blízko, tady je to sice v jiné době než znám, ale své přetrvávající kouzlo to má. Díky střídmé stopáži se jedná o seriál, který si kdykoliv dám s chutí znovu. 70% ()

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

shlédl jsem první díl seriálu Vinaři z produkce TV Prima a vyprovokovalo to ve mně nutkání napsat sem komentář. jestli chcete 100% Moravu, zapomeňte na Vinaře i na Bobule, v české filmografii je toto snad jediný úkaz, který dokázal tento kraj (tedy přesněji moravské Slovácko) vykreslit opravdu bezchybně. říkám to, jako člověk, který se na Moravě narodil a vyrostl a který svůj kraj miluje. vše, co v tomto seriálu uvidíte nebo uslyšíte, působí oku a uchu místního člověka naprosto autenticky (samozřejmě s patřičnou nadsázkou, dramatizací a humorem, který je narozdíl od těch současných pokusů opravdu vtipný a peprný jak se na Slovácko patří). Na pevném základu, který tvoří famózní knižní předloha Zdeňka Galušky, stojí výkony Josefa Kronera a Oldřicha Velena, ale překvapivě i dalších moravských i nemoravských herců, kteří pocitvě nacvičili nářečí a pečlivě přenesli Galuškův svérázný humor do filmových polí. Je škoda, že v druhé sérii (natočené o několik let později) toto pravidlo krapet povolilo, nicméně stále se laťka drží dostatečně vysoko. Někdo by mohl namítnout, že v současné době už Morava není taková, jako za Rakouska-Uherska a že seriál ze současnosti už nemůže být stejně dobrý, ale věřte mi - lidé té stejné nátury, ty stejné zvyky, tradice, zpěv, kroje, nářečí a komické situace z knih Zdeňka Galušky jsou tu k nalezení stále. ()

Reklama

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Přiznám se že tento seriál moc neznám. Dívám se na něj jen velmi ojediněle, a to jen když mám tu kliku že zapnu TV a ono to tam zrovna jde. Dílů jsem viděl jen velmi málo, a ty byly takové nemastné neslané a moc humorné mi taky zrovna nepřišli. Možná že jsem jen kápnul na těch pár slabších dílů a ty ostatní jsou lepší, tak jsem se rozhodl dát průměrné 3 hvězdy za originální mluvu a dvojku dědků co dělají problémy jak malí kluci. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Tož proti gustu žádný dišputát - negdo to naše nářečí, folklór a všecko, co k temu patří, nemosí, negdo na to nedá dopustit. Tentok seriál je perfektní verze, pro nekeré kultovní, knihy (vzhledem k temu, že já sama su ze Slovácka - přímo od "Hradišťa", patřím do té druhé skupiny). Řekla bych, že je moc povedený - dala bych 5*, nebyt herců, kerým slovácké nářečí dělalo problémy a krojovaných ženských, keré byly v kroju ogajdané a zašněrované enem tak na oko. Ináč je to moc pěkný obrázek Slovácka snáď negdy na přelomu 19. a 20. století a všeckých tradic, kerých u nás néni málo:-) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem měl rád už do puberty. Kroje, dialekt a velmi zajímavé charaktery jednotlivých postav, které souvisí i s probléme, jež Pagáč a Klásek řeší. Mnohdy velmi svérázně. Jako by na slováckou vesnici ani nedorazila moderní doba. V seriálu si zahrálo i mnoho známých herců. A aby té atmosféry nebylo málo, tak je vše ještě doplněno studiovými prostřihy s orámovaným zdobením. V naší historii je tento seriál velmi ojedinělý úkaz dodnes. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (14)

  • V seriálu hraje manželku Jozefovi Kronerovi jeho skutečná žena Terezia Hurbanová-Kronerová. (M.B)
  • Kniha pana Galušky se jmenuje "Slovácko sa sůdí", ale zásahem vedení ČT musel být název seriálu změněn. (sator)

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama