Reklama

Reklama

Bouřlivý příběh legendárního Jerryho Lee Lewise, hvězdy rokenrolu, která dobyla celý svět... Zpěvák, skladatel, pianista, významná americká rock’n’rollová legenda Jerry Lee Lewis (narozený 29. 9. 1935) byl velkým konkurentem Elvise Presleyho. Stále patří mezi velké osobnosti světové populární hudby, kterou výrazně ovlivnil. Díky síle jeho zvuku a dynamické hře je označován za zakladatele tzv. piano rocku. Někdy během svých bouřlivých vystoupení odkopnul stoličku, na níž seděl, a hrál ve stoje. Prsty nechal dopadat z velké výšky, což vytvářelo dramatický akcent. Občas hrál i nohama či se na klavír rovnou posadil... Film zachycuje Jerryho Lee Lewise od jeho nastěhování se do rodiny bratrance, s kterým chce prorazit u známého hudebního vydavatele Phillipse. Přichází vydání prvního úspěšného singlu a rychlé stoupání po americkém hudebním žebříčku, následuje tajný sňatek s třináctiletou Myrou, dcerou svého příbuzného a spoluhráče z kapely, u něhož bydlí. Dopad tohoto rozhodnutí však podstatně ovlivní jeho popularitu… Ve filmu Jerryho Lee Lewise ztvárnil známý americký herec Dennis Quaid. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

emma53 

všechny recenze uživatele

Já bych se musela mrknout, kolik filmů jsem viděla s Dennisem Quadem, ale mám pocit, že tohle byla jedna z jeho životních rolí, jak se s tou rolí senzačně porval. Vidět ho hrát u klavíru, notabene jak jsem četla, tak něco hrál i v reálu, byl obrovský zážitek sám o sobě. Já nevím do jaké míry byl Lee takový živel, ale to co se s ním zachovalo v originále tomu nasvědčuje. Ta jeho živelnost a rock'n'rollový duch se přenesl i na mě, protože to byla fakt báječná jízda s jednou hvězdou minulého století. Já nikdy nevím, do jaké míry jsou tyhle životopisné filmy autentické a co je už mírně přibarvené, protože tady to závěrečné finále včetně jeho cesty do Anglie a tamní reakce obyvatel na jeho život byla přece jen trochu přehnaná. Nicméně Winona Ryder hrála moc roztomile tu malou třináctiletou, poblázněnou a naivní holčinu a ty její kukadla, které vrhala na Leeho při jeho prvních koncertech byly kouzelný. Taky nevím jestli byl skutečně ten jeho bratránek až takový naboženský fanatik, protože ten mě fakt dost iritoval a chudák Alec Baldwin měl v tomhle případě dost nevděčnou roli. Po delší době je to film, který strašně ráda doporučím a to nejen fanouškům Dennise. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Rock 'n' Roll je hudba mojej mladosti a Jerry Lee Lewis patrí medzi jeho najvýraznejších predstaviteľov. V mladosti sa k nám záznamy ich koncertov nedostávali a tak nemôžem posúdiť, či grimasy a gestá inak vynikajúco hrajúceho Dennisa Quaida boli autentické alebo z nejakého dôvodu preháňal. Cítil som sa pri nich trochu trápne. Inak sa filmu dá ťažko niečo vytknúť. Poskytne dnešným teenagerom predstavu, ako to v tých rokoch vyzeralo. A nabúra vžitú predstavu, že hudba šesťdesiatych rokov je mŕtva. ()

Reklama

Murphy722 

všechny recenze uživatele

Vidět takovéhlo bouřliváka v akci je radost pohledět, že měl nějaké pletky s mladšíma holkama a taky si ji i vzal, to už mě v dnešním světě nepřekvapuje :-) Jsou naopak horší věci. Dennis Quaid zářil jak světlo nad čističkou ve svém projevu a byla radost ho sledovat!! Když jsem s odstupem sledoval uvedení Jerryho do rockové síně slávy, tak nic z jeho kouzla se neztratilo. Potvrdil to tím, že jak dohrál a dozpíval, tak se vší grácií ve svých 80 letech odkopl piánovou židličku kdesi do háje !! ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Great balls of fire je skvělý film, nabitý stejným množstvím energie jako hudba skvělého rock n' rollového zpěváka a pianisty Jerry Lee Lewise. Dennis Quaid zahrál excentrického hudebníka s obrovskou chutí a noblesou. Tenhle film nenudí ani na vteřinu, ale osobně doporučuji shlédnout alespoň scénu, kdy Jerry Lee proti své vůli vystupuje na koncertě před Chuckem Berrym a ne až na závěr jako hlavní hvězda. Vlétne tedy na jeviště a rozpálí diváky svým hitem. Na závěr klavír zapálí a to už fanoušci doslova lezou po zdech. Vzápětí odchází z jeviště a předává Chucku Berrymu diváky se slovy: "They're yours" s vědomím, že už je černošský kytarista nedokáže ničím překvapit. Tato scéna totiž přesně nastiňuje celou osobnost Jerry Lee Lewise, hudebnika, kterého už naše generace neznají. Možná že kvůli tomuhle nemá Lewis tento film rád. Ukazuje ho přesně takového jaký byl. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Rokenrolová hvězda mě neskutečně štvala. Předpokládám, že Dennis Quaid nepřehrával, myslím, že skutečný Jerry Lee Lewis byl opravdu magor. Třináctiletá manželka je přece jen příliš silný kafe. Bez ohledu na to, jak dobře ji hrála Winona Ryder. Drogy, alkohol, domácí násilí, sedm manželek...Tohle všechno sice ve filmu nebylo, ale to, co jsem viděla, mi stačilo. Nedokázala jsem si ho oblíbit. Ale zpěvák byl vynikající. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • S výjimkou několika složitějších scén Dennis Quaid ve filmu skutečně hrál na piano. Nicméně aby svou postavu realisticky zvládl, učil se od Jasona D. Williamse, který ho právě v těžších partech zaskakoval. V době natáčení uměl Quaid hrát na piano sotva dva roky, zatímco na kytaru hrál 20 let. (StarsFan)
  • Scény ze Sun Records studia byly natáčeny přímo v tomto slavném studiu. (facojurka)
  • Winoně Ryder bylo v době natáčení téměř dvacet let a od její filmové matky, kterou ztvárnila Lisa Blount, ji tak dělilo pouze necelých čtrnáct let. (Cherish)

Související novinky

Není Kravitz jako Hendrix

Není Kravitz jako Hendrix

01.04.2006

Se životopisnými snímky se poslední dobou roztrhl přímo obrův pytel. Kinohity Frida, Walk the Line, Capote, Ray a starší neméně úspěšné Doors, Elvis Presley nebo Great Balls of Fire! se prostě musely… (více)

Reklama

Reklama