Reklama

Reklama

Přísahám a slibuji

(seriál)
Československo, 1990, 5 h 28 min (Minutáž: 76–89 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílný příběh z lékařského prostředí nás zavede do nemocnice pohraničního města na severu Čech v době těsně po válce, kdy po odchodu německých lékařů a řádových sester se jejího vedení ujímají čeští lékaři. Vypráví nejen o smyslu lékařského povolání, ale také o lidském osudu v čase, kdy mnohé ideály zplaněly a mnoho skutečných a potřebných zůstávalo jaksi ve stínu jiných, více proklamovaných a žádaných. Příběh MUDr. Vojtěcha Alberta začíná po válce v roce pětačtyřicátém a končí ještě před únorem roku osmačtyřicátého. V prvním dílu nepotkáte ještě doktora Alberta "v bílém", nýbrž v těsném sáčku, které mu bylo darováno na cestě z koncentračního tábora do Prahy, která právě povstala proti okupantům ... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

I já bych pravděpodobně podlehl zdejším oslavným ódám na tento film, kdybych předtím neviděl celou Zdivočelou zemi. Tento doktorský příběh z pohraničí oproti Zdivočelé zemi jen zlehka klouže po povrchu, je takový bezkrevný, umocněn Abrhámovým nevýrazným hereckým výkonem ala Člověk proti zkáze. Obecně bych řekl, že i další velká herecká esa tak nějak procházejí seriálem a nezanechávají za sebou skoro nic. Divák tak zůstává nezasažený. Odsun německých doktorů ve mně nevyvolal žádné emoce a to určitě měla být silná chvíle. Vlastně ani vůbec nevíme o co tomu Abrhámovi ve finále jde, zklamání. 70% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Začátek seriálu mě celkem uchvátil, a to i přesto, že z něj přímo čišela jeho nízkorozpočtovost. Bohužel později už to tak dobré nebylo. Osobně nemám nic proti Zuzaně Bydžovské, ale tady mi hrubě nesedla a je asi hlavní příčinou, proč hodnotím jenom třemi hvězdičkami. Kdyby děj neutíkal tak dopředu a zůstali jsme pořád v roce nebo ve dvou od konce války, scénárista se zaměřil víc na detaily než na notoricky známý a smutný poválečný politický vývoj, dalo se z toho vytlouct víc. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Lékařské prostředí je samo o sobě atraktivní, k tomu navázaný příběh z let cca 1945-1947 o lékaři, který během války přišel o důležité pilíře života (rodinu i práci) a začíná úplně znova, od začátku, kdesi v zapadlém městečku v pohraničí, je zajímavý a působivý.. Josef Abrhám propůjčil hlavní postavě zejména sebe samého a mně se moc líbil, no a zřejmě chci věřit, že jsou lékaři, pro které je jejich povolání posláním.. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle to vypadalo na jasné čtyři hvězdy, bohužel s každým dalším dílem to šlo trošičku dolů, děj je čím dál rozplizlejší a řeší se čím dál méně zajímavé věci. Což vyvrcholí kauzou konkurzů na primariáty, která mi přišla v podstatě úplně o ničem. Také Abrhámův vztah s Bydžovskou mi ze začátku přišel celkem v pohodě, ale časem to začalo být hodně otravné. A postava Abrhámovy dcery tomu též moc nepomohla. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přísahám a slibuji tak by měli konat všichni lékaři, nejen v době poválečné, ale i dnes. Dnes se lékaři věnují raději politice,účinkují v televizi lezou na Mont Everest nebo Antarktidu. Pro lékaře jsme pouze zkušební králíci. Hlavně mají u sebe seznam léků a podle toho na nás zkoušejí co zabere. Pokud si neuříznu ruku , tak si tělo samo poradí, uzdraví, rána sroste i bez doktora. Všem lékařům všichni pacienti zemřou tak to na světě je a bude . Pokud se lékař splete a zapomene v těle pacienta špachtli , tak to svedou na instrumentářku, že nespočítala použité nástroje po operaci . No coment :-) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Natočeno podle stejnojmenné knihy lékaře Oty Duba (1909–1987). (sator)
  • Venkovní záběry nemocnice byly pořízeny v nemocnici Beroun. (busa)

Reklama

Reklama