Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu Na pokraji slávy se režisér a scenárista Cameron Crowe inspiroval vlastními novinářskými začátky – jako mladý psal pro prestižní časopis Rolling Stone. V roce 2000 tak natočil vtipný i citlivý příběh o patnáctiletém vášnivém fanouškovi rockové hudby, který se roku 1973 vydává s kapelou Stillwater na turné, aby o nadějné skupině napsal reportáž právě pro Rolling Stone. William má před sebou téměř nadlidský úkol: uchovat si v šíleném cirkusu rockových produkcí nadhled a zdravý rozum, nepropadnout alkoholu ani drogám a ještě napsat objektivní článek. A nijak mu to neusnadňuje ani přítomnost několika náruživých fanynek, které tvoří nezbytný doprovod všem rockovým kapelám. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (387)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JEDNOHO DNE BUDEŠ FRAJER. PODÍVEJ SE POD POSTEL. TO TĚ VYSVOBODÍ....“ /// ...takže porno časáky? Pche! Rockový desky, který ovlivní jeho život, protože ,,ROCK SPASÍ SVĚT“! (...nebo spíš to: ,,ODPANIT!“?) Frances je skvělá matka (,,DOSPÍVÁNÍ JE NÁSTROJ KOMERCE“), Hoffman zase sympatickej kritik, ale hlavně tady jsou ROCKOVÝ desky (vinylový, to jsou takový ty....), ROCKOVÝ názory, ROCKOVÁ muzika a ROCKOVÝ fanynky (žádný kurvy chlapče...fanynky!). Chcete něco vědět o životě v ROCKU? Někomu stačí Ozzy, někdo bude chtít třeba víc. Film plnej optimismu (ROCK vole!... a taky tráva, LSD.... jo dám si...kurva na světě je tak krásně!) o mladým géniovi, kterej prožije životní orgasmus na svoji ROCKOVÝ ,,Pouti“. ROCKOVEJ ALMANACH (neměj za přátele lidi, kteří tě využijou – hustý!! ROCKOVÝ...) ve kterým se o povyražení staraj muzikantský ,,Lidušky“ a tak si na tomhle ROCKOVÝM turné můžu užít věci, který (kurva bohužel!) nezažiju. ROCKOVÁ kapela – to je panečku složitej proces. (,,Většina zkurvenin na světě vzešla z mozku, ne z instinktů“ – tý jo, to je taky ROCKOVÝ!) To je totiž tak: místo Willa si dosaď sebe a místo ,,Stillwater“ třeba .... (když se ti to líbí....). Dám 5*. Víte co, tohle technaři prostě nepochopěj. A těch 160 minut je vlastně málo! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Pamatuju ty časy, kdy se chodilo do obchodu s deskama pokecat s přáteli. 2.) Kdo je fotbalovej fanoušek (už) vím. Teď potřebuju naštudovat ,,fanynku“. 3.) Mám rád filmy s pořádným soundtrackem. 4.) Thx za titule ,,dragon-_-“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Rockové hvězdy mi unesly syna" říká Frances McDormand svým studentům. A má pravdu. Její synáček infikován dědictvím- deskami s rockovou muzikou - po starší zběhlé sestře odjíždí na turné s kapelou, aby se vrátil jako jiný člověk: bez iluzí o čistotě rockerské filosofie, bez panictví a nakonec i bez článku do novin, pro který to všechno začalo. Perfektní film, nadupaný klasickou i pro film nově složenou muzikou, s vtipným scénářem a dobře obsazenými (a ještě lépe zahranými) rolemi. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

To je asi sen každého začínajícího novináře, v tomto případě studenta, být se svou oblíbenou kapelou na šňůře, poznat zákulisí, vztahy, mejdany a v neposlední řadě fanynky.. První polovina snímku mě nijak zvlášť neoslovila, nicméně ta druhá mi to bohatě vynahradila.. Zejména se mi líbila maminka v podání Frances McDormandové, pravidelně mě rozesmívala - „neber drogy“ + neúnavné telefonáty s následným „tvoje matka mě rozhodila“, krásná rolička se tu našla pro Philipa Seymoura Hoffmana, coby rádce a průvodce byl báječný, no a to mládě bylo zajímavé, Patrick Fugit u mě zabodoval.. Za zdařilý závěr dávám čtvrtou hvězdičku.. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze prodlouženou verzi a nemohu se pouštět do srovnávání, ale vystačím si s logickým faktem, že Director's Cut by měl být tím stoprocentním vyjádřením hlavního tvůrce filmu - a určitě chápu, proč Cameron Crowe k tomuto kroku přistoupil. Jedná se o příběh s mnoha významy, které se často nepodávají explicitně, ale divák je musí vyčíst z interakcí postav, z jejich vztahu k muzice, z nikdy nekončící éry hippies, která se do aktérů otiskuje, i z muziky samotné. A jestliže hudební fachman Crowe zvládá žánr road movie v tom nejuvěřitelnějším odkazu na vlastní hudební tripy či vyprávění ve stylu fiktivního Reinerova This Is Spinal Tap, tak se bohužel neubrání častým opakování a minimálně v režisérském sestřihu začnou konflikty mezi více či méně vykreslenými aktéry občas dost nudit. Musím ale uznat, že kdykoli jsem měl nutkání přetáčet, po chvilce mi v tom zabránil nějaký chytrý či vtipný dialog nebo scéna, během níž na mě poselství filmu vkusně a nenásilně doléhalo. Almost Famous je film pro užší skupinu diváků, kterým nevadí trpělivě přijímat osobní autorskou vizi a společně s hlavní postavou procházet světem, jenž se zdá být v průběhu důležitější než jeho příběh. Nebyl jsem úplně vtáhnut a podruhé bych do toho asi nešel, ale jako milovník tehdejší hudby a přemýšlivějších generačních děl jsem za zkušenost s tímhle většinově přehlíženým snímek rád.. 75% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Vrchol Crowovej režisérskej aj scenáristickej tvorby. Rocková muzika v tej najlepšej podobe doplnená o príbeh chlapca, ktorý si k sláve pričuchol trocha iným spôsobom ako ostatný. Dojemný, pravdivý a hlavne krásny príbeh, ktorý spolu z hereckou elitou - hlavne McDormand, Crudup a Hoffman vytvárajú jeden z najlepších hudobných filmov aké kedy vznikli. Táto sonda do duše umelcov sa na nič nehrá, ale ani nemá tendenciu šokovať. Skrátka sa snaží podať skutočný obraz sveta komercie a starých zásad očami mladého chlapca. A funguje to. Humor, dobrá hudba, dramatické scény - dokonca sa film môže pochváliť dokonalou lietadlovou scénou - dokazujú že Crowe ako tvorca dospel. Vrchol jeho tvorby aj žánru. Film, ktorý môžem pozerať dokola a vždy to skončí tím že si musím pustiť Zeppelin. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (46)

  • Kirsten Dunst bola takmer obsadená do role Penny Lane namiesto Kate Hudson. No Cameron Crowe si nakoniec vybral Hudson, pretože cítil, že má "slobodného ducha". Dunst však sľúbil, že ju obsadí do svojho budúceho filmu a sľub aj o štyri roky splnil, keď si zahrala hlavnú postavu vo filme Elizabethtown (2005). (U_S_O)

Reklama

Reklama