Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedaleko francouzského pobřeží vytáhnou rybáři z moře postřeleného muže. Když se probere, nedokáže říci, kdo je a co se mu stalo. Jediným pojítkem s minulostí je čip s kódem k účtu ve švýcarské bance, který měl implantován pod kůži. Když se uzdraví, vydá se pátrat po své minulosti. Ke svému překvapení zjistí, že dokonale ovládá bojová umění, když v parku hravě vyřídí policisty, kteří chtějí vidět jeho doklady. Pátrání ho zavede k bankovní schránce, kde objeví pistoli, velkou finanční částku, americký pas na jméno Jason Bourne. Jde na americký konzulát, tam je nečekaně napaden a musí prchnout před ozbrojeným komandem. Dostane se z budovy a venku přesvědčí německou dívku Marii, aby ho za dvacet tisíc odvezla do pařížského bytu, jehož adresu našel také v bankovním boxu. Teprve s její pomocí začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 153)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Film o agentovi, který pátrá po své minulosti, je jako píseň Ready Steady Go od Paula Oakenfolda (doprovod k automobilové honičce) - je rychlý, dynamický, tajemný, napínavý. Jasona Bournea, jenž kromě několika světových jazyků používá vytříbený bojový styl a v případě potřeby umí proměnit obyčejnou propisovačku v nebezpečnou zbraň, ztvárnil zcela přesvědčivý Matt Damon. Oč jsou jeho protihráči zběhlejší v komunikačním mikrosvětě, papírování, kontaktech a politice, o to víc umí Bourne používat selský rozum a na jeho činy je radost pohledět. Děj filmu je do poslední minuty napínavý, kousek po kousku se odkrývá agentova záhadná minulost a krůček po krůčku se Bourne blíží k odhalení své pravé identity. Důraz je kladen především na příběh, dočkáte se však i originálních, bleskových a nápaditou choreografií přetékajících šarvátek (zvláště ta v domě je skvostná). Bourneova výbušná svalová vlákna kompenzuje příjemná Franka Potente. Skvělý hudební doprovod. Film funguje dobře i napodruhé. 60 miliónů dolarů(rozpočet)/214 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Agent bez minulosti a tak trochu bez koulí. Matt Damon je fajn a neříkám, že se mi tohle pojetí "chlápka z lidu", co se v krizi mění v mašinu na zabíjení a mistra geniální strategie úniku nelíbí. Ale přeci jen mě postava Jasona bavila spíš v akci než mimo ní, kde jí chybí charisma a trochu i přesvědčivost. Doug Liman vyplodil pár hodně solidních akčních scén, které mají španung jak se sluší a patří. Pak je tu zase pár pasáží, kdy se film snaží vypadat cool a špiónsky a ono to nějak ne a ne přijít. Ale civilní rovina "agenta bez minulosti" je navzdory vší prvoplánovosti a Damonovy prkennosti opravdu fajn a rozhodně ne bez vlivu, co se budoucnosti agenta 007 týče. Dobře do ní sedí rozhodně ne krásná Franka Potente a kupodivu i závěrečný hepáč má něco do sebe. Poněkud jsem nepochopil kouzlení s alternativním koncem, který tvůrci chystali po 9/11. Je to tak debilně korektní, až jsem upřímně rád, že se to do ostré verze filmu nakonec nedostalo. Koneckonců, i vyjádření jednoho z tvůrců, že po 9/11 to vypadalo na konec explozí ve filmech je dostatečně vypovídající. Časy se mění, agent Bourne i exploze zůstávají. Po první části trilogie bych řekl: je to docela dobře. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hm, mírně nadprůměrný akční thriller, mysterioza a dramatu tedy zas tak mnoho tam není, to je zase nějaká finta distributora, že... Tři a půl hvězdičky, v rámci žánru a pro příjemnou Franku Potente tedy snad lze zaokrouhlit nahoru... - - - P.S. Na dvd s alternativním (prý korektnějším - kvůli 11.září - jaká pitomost - však vypoceně happyendovějším) koncem, jenž zaplaťpánbourn skončil nakonec jen mezi bonusy... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tady jsem zjistila, že i lidé mohou být majetkem státu a dokonce za 30 milionů dolarů! wow! Taková živá zbraň, která na rozkaz zabije kohokoliv a to kdekoliv. Matt Damon zahrál zabijáka s amnézií velmi dobře, mladičký a krásně zmatený, snažící se postupně dopátrávat své identity. Film má velmi osvěžující, diváka nepouštějící, tempo. Svižné akční scény v pařížských ulicích, kdy v jeho rukou ze sebe prehistorický brouk vymáčkne neuvěřitelnou rychlost a mrštnost, snažící se setřást polovinu policejního sboru z celého města. Mé jedno vyjeknutí rovněž znamenalo, že mě celou dobu drželi v příjemném napětí a nebýt otravných reklam, tak vydechnu až na konci. Schodištní scéna s dlouhým pádem a přesným zacílením byla pro mě přehnaná, tím mě pobavili a já si říkala, že zas za každou cenu není nutné z hlavního hrdiny dělat Supermana. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Začalo to jako hodně svižný a napínavý akční thriller (navíc řádně mysteriózní) se skvěle padnoucí hudbou, skončilo to jako lepší kriminálka. Škoda, že to směrem k závěru začalo ztrácet původní šťávu a tempo, jinak by to bylo možná i za 5* (ikdyž ten pád z x-tého patra, přestože vypadal dost "cool", mi slušně nadzvihl mandle). ()

Galerie (132)

Zajímavosti (77)

  • Režisér filmu Doug Liman vycházel při natáčení více ze vzpomínek svého otce, bývalého zaměstnance NSA, než z knižní předlohy. Proto se dostal do výrazných rozporů se studiem Universal Pictures. Výsledkem byla spousta dotáček, úprav a rovněž výměna režiséra pro další filmy série s Jasonem Bournem. (raininface)
  • V Curychu není americká ambasáda. Velvyslanectví USA je v Bernu. (FilmFan24)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Reklama

Reklama