Reklama

Reklama

V jako Vendeta

  • USA V for Vendetta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdo je muž skrývající svou zjizvenou tvář pod maskou? Hrdina nebo šílenec? Osvoboditel nebo tyran? Kdo je V? A kdo se k němu přidá ve snaze zlikvidovat totalitní režim, který ovládl jeho národ? Od tvůrců Matrixu přichází V jako Vendeta, napínavá a nekompromisní vize budoucnosti podle komiksu Alana Moorea. Natalie Portman v roli Evey, obyčejné dívky, která musí rozhodnout, jestli se její hrdina nestal vetší hrozbou, než jsou ti, proti kterým vede válku. Hugo Weaving jako V – silný, charismatický bojovník za svobodu, hnaný touhou po pomstě na těch, kteří ho znetvořili. Stephen Rea v roli detektiva, který se zoufale pokouší V dopadnout dřív než rozpoutá revoluci. Sázky na vítěze rostou. Napětí stoupá a doutnák byl zapálen. Kterou ze stran zvolíte? Ve světě V neexistují střední cesty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 308)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá sci-fi ladená akčná dráma. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v blízkej budúcnosti, keď vo Veľkej Británii vládne totalitný režim a ľudia sú obmedzovaní na každom kroku, ale tajomný muž s maskou sa s tým nehodlá zmieriť a chystá svoju vlastnú revolúciu. A zoznamuje sa s mladou ženou, ktorá sa postaví autoritám a tak je nútená unikať pred zákonom. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa to podať aj o dosť lepšie. Hlavným problémom tohto filmu je jeho minimálna informačná úroveň, tématika totalitného režimu ponúka vždy veľký potenciál, keďže je tu veľký priestor pre nové nápady, ale v tomto prípade by tvorcom všetko, čo chceli povedať vystačilo na bežný krátkometrážny film a tak sa im to podarilo už v úvodnej dvadsaťminútovke, pričom aj tak nič nové nepriniesli a potom sa to už stále len naťahuje a čaká na koniec. Okrem toho tu už ide prakticky len o vzťah so ženou, ktorý je tiež vlastne stále rovnaký, takže oba hlavné prvky filmu sú podané tým najpovrchnejším spôsobom, ale aj tak si nemôžem pomôcť, má to niečo do seba a niekoľko situácií sa skutočne vydarilo, obzvlášť časť vo väzení. Akcie je tu veľmi málo, ale tá sa vydarila. Je to až prekvapivo akčne podvyživené, ale zase scéna s nožmi je výborná a tých pár revolučných scén tiež zaujme. Herecké obsadenie je na tom dobre, bavil ma muž s maskou, ako vždy výborná Natalie Portman a viacero slušných vedľajších postáv, obzvlášť Stephen Rea. Réžia a technická stránka sú v rámci blockbusterového štýlu vydarené, takže im aj viditeľne vyšlo to, čo bolo v pláne. V ako Vendeta síce nemá v rámci podobných filmov takmer vôbec čo ponúknuť, táto tématika už bola využitá mnohokrát a asi vždy aj omnoho kvalitnejšie, ale aj tak nemám dôvod dávať nižšie hodnotenie, získala si ma aj táto verzia a kladov je tu dosť. 71% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Na film se koukat dá. Oproti většině dnešních rádoby hlubších SF z Ameriky tu přeci jen nejde hlavně o triky nebo akci, ale i o nějakou tu myšlenku. Jenže problém je, že to není dotažený. Prostředí totalitní Anglie nemá ani na stav, jakej byl u nás (například, že by vysílali předtočenou revue, která zesměšňuje Stalina nebo Lenina, tomu by neuvěřil nikdo, či že by pro tvůrce této revue přišli až pozdě v noci, nebo způsoby, jak upravují cítění a myšlení lidí - zprávy a prohlášení v televizi a rádiu a zatýkání nepohodlných - to prostě není přesvědčivý). V něčem je zase až příliš drsný (střílení lidí na ulici apod). Prostě a jednoduše, s atmosférou a reálností prostředí si žádnou velkou práci nedali, spíše ji odflákli. Posledních deset minut Pelíšků má tu totalitu stonásobně hutnější, než celej tenhle film. Další věc, hlavní hrdina (a později i ta mladá) se po tom světě pohybují bez jakýchkoliv obav nebo potřeby nějak se krýt, mají přístup kdykoliv kamkoliv, a nikdo z desetitisíců tajných poldů si jich nevšimne. No a za kardinální sračku považuju konec. Nevím sice, jak vypadá ve skutečnosti krvavá revoluce, ale tohle považuju za krásně idealistické (pokud ne přímo naivní) zakončení jedné totality. Nepřesvědčivé prostředí, nepřesvědčivý konec, nepřesvědčivé ubíhání času. 451 stupňů Fahrenhetia je podobně minimální co se týká triků, ale tam je ta totalita přímo cítit z každýho kroku. Z každýho pohybu a slova. Tam nikdo netuší, jestli brácha nebo matka není náhodou udavač všeho schopný. Tady jsou všichni proti režimu a jen to nedávají najevo. Viděl jsem horší, ale to neznamená, že by to bylo kdovíjak nadprůměrné dílo. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nehodlám se nijak zaobírat oprávněností boje proti diktátorskému režimu vyhazováním budov do vzduchu. Každopádně obecně "boj proti totalitě" patří k mým oblíbeným tématům. Film přináší dost zajímavých myšlenek, fašistická Anglie je vykreslena zajímavě - i když by přeci jen ještě stálo za to více propracovat atmosféru bezvýchodnosti a zrůdnosti tohoto systému. Velice se mi líbily herecké výkony, obzvláště bych vyzdvihl ve vedlejších rolích dva Stepheny - Fry a Rea. V náročné roli obstála Natalie Portman a s gesty a hlasem si na výbornou vyhrál Hugo Weaving. Celkem se snad povedlo vyvážení osobní a "politické" roviny snímku. Uřvaný John Hurt a jeho nohsledi vs osudy konkrétních lidí (nejvíce zaujme osud pronásledované lesbické ženy). ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Maska a akékoľvek fyzično je pominuteľné, ideály a idey však majú potenciál odolať zubu času. Ľúbivá myšlienka, ktorá vhodne charakterizuje i ľúbivosť samotného filmu. Viac ako jeho maska a vzhľad ma oslovili predostierané názory a podnety k úvaham. Ambivalentne je to však aj výtka, pretože "V ako režisérsky rukopis" bolo prebité s "W ako scenár (navyše oproti predlohe značne skresaný)". ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Měl bych počkat až na den, kdy odložím čerstvě přečtený comics, ale nějak to nejde. Musím si zkrátka říct svoje, i když o spoustě souvislostí vím houby. Proto se ptám: "Alane Moore, co ti to přelítlo přes nos?" Někdo kdo se blahosklonně usmívá nad Ligou Výjimečných se distancuje od tohohle díla? Jak říkám, možná budu po přečtení originálu mluvit jinak, ale zrovna teď to cítím tak, že stvořitel tohle dítě zatracuje zcela neprávem. Výborný příběh, skvělí herci, atmosféra, hudba, všechno na svém místě a ready to go. 1984 tak trochu jinak, výpověď nebo varování, skvělý film. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (64)

  • Celosvětová premiéra proběhla 11. prosince 2005 na festivalu Butt-Numb-A-Thon v Austinu. (Varan)
  • Při natáčení závěrečné přestřelky ve stanici Victoria se všichni pohybovali zpomaleně, kromě dvojníka Huga Weavinga (V). Vše se navíc natáčelo při 60 snímcích za sekundu, aby se efekt zpomalení ještě více zdůraznil. (HellFire)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Comicsové Mýty mají scenáristku

Comicsové Mýty mají scenáristku

20.01.2015

Stříbrnému plátnu střídavě kralují comicsové adaptace od Marvelu a DC, neměli bychom ale zapomínat ani na Vertigo. Dospělácká odnož DC nám dala filmy jako Constantine, Dějiny násilí, V jako Vendeta… (více)

Špionážní mimozemská invaze

Špionážní mimozemská invaze

06.09.2014

Režisér James McTeigue asistoval sourozencům Wachowským u Matrixu nebo Speed Racera, po comicsovém debutu V jako Vendeta ale příliš štěstí neměl. Sci-fi remake Invaze, mlátička Ninja Assassin ani… (více)

Wachowští, sci-fi, Natalie Portman

Wachowští, sci-fi, Natalie Portman

07.01.2012

Lákavá kombinace. Andy a Lana Wachowští nedávno ve spolupráci s Tomem Tykwerem dotočili adaptaci objemného, cenami ověnčeného románu Cloud Atlas, a nechtějí ztrácet čas. Jejich čerstvá novinka má… (více)

Reklama

Reklama