Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jedné chaloupce žila maminka (J. Bohdalová), tatínek (J. Somr) a Honza (P. Nárožný), který se celý svůj život jen válel na peci. Jednou se otec dozvěděl, že drak Kvadrát chce, aby mu všichni králové poslali své dcery, aby si je mohl vzít za manželky. A protože se Honzův tatínek přece také jmenuje Král – poslal syna k drakovi, aby se za něj „provdal“. Na cestě se Honza potkává s bytostmi z pohádek, kterým pomůže a ony pak, jak už to bývá, na oplátku pomohou jemu, když se pustí do boje s drakem Kvadrátem, který vězní ve sluji čtyři princezny… (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Pro některé hodinové pohádky mám opravdu slabost a toto je jedna z nich, i když patří mezi ty nejbláznivější a nejunikátnější zároveň - naštěstí tím správným směrem. Skvělí herci včetně parádně nadabovaného draka Jirky Krampola, neobvykle posazená zápletka spolu s hooodně přestárlým Honzou výtečného pana Nárožného, tedy nejen ta správná pohádková atmosféra hodinovek, ale i pořádný kus legrace nad některými hláškami zejména pana Somra, ale i samotného Honzy. Jediným problémem pro mě je snaha o určité prvky modernizace zejména při boji s drakem, které jako jediné nebyly z pohádkového hlediska optimálně vyřešeny (formule 1), a proto strhávám jeden bodík, jinak by to bylo jasně na plný počet. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Honza se na peci pěkně prospal, aby byl vyspinkaný do růžova, až pošupačí k drakovi Kvadrátovi jako jeho nevěsta, konec konců, jmenují se Královi, tak je stejně dobrým adeptem na svatbu, jako kdejaká nanicovatá princezna. Strašlivého čtyřhlavého draka, předbíhám ději a spoileruji, hraje Krampol, a pak, že nikdo není dokonalý. Drak tedy, jak to tak v pohádce bývá, s Honzou prohraje, ale s grácií. Jeho čtyři rozmazlené manželky si rozeberou více méně náhodně se vyskytnuvší samečci libovolného druhu, co se vyskytli ve špatnou dobu na špatném místě (kdo jen hrál prince Banejo?). A po dobře vykonaném týrání zvířat se všichni sešli na gálbík v hospodě, kterou vede Červená Stella, paráda. ()

Reklama

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Krucinál, jak já jsem klidnej!" Zápecník Honza Nárožný opúšťa mamahotel aby sa ponúkol zlému drakovi za manželku a tým spasil svet. Potĺka sa po svete ako batôžkár a stretáva rozprávkové entity v nezvyklých roliach, Karkulka vedie krčmu, kde sa ožierajú zbojníci a princovia, vodník skončil na staré kolená v perníkovej chalúpke a výstredne odetá a učesaná ježibaba utancováva náhodných okoloidúcich do vyčerpania. Po príchode k drakovi zisťuje, že tento sa dal na polygamiu a skamenie. "Jednou ´sem kamenej, ani slzy mě nevobměkčí!" Nasleduje súťaženie v rôznych elementoch, komentované v priamom prenose v rozhlase a televízii, aby ako v správnej rozprávke všetko dobre skončilo, všetci sa oženili, vydali a žili šťastne až do smrti. Pôsobí to vďaka absurdnému humoru, pesničkám a povedomým tváram trochu ako scénka z Malého televízneho kabaretu roztiahnutá do vyše hodinovej stopáže a funguje to. Ako decko som sa pri tom neskutočne rehotal, ako dospelý oceňujem originálne poňatie, herecké výkony a chytľavé pesničky so Svěrákovými textami. Plný počet. "Já takhle nemůžu, když vidím jak devastuješ tu slepici!" ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nesnášim pohádky, ale protože v tomhle hraje Nárožnej, tak tomu se nedalo odolat. A taky že to stálo za to. Je to jak pro děcka, tak pro zasmání. Obzvlášť tam exceluje ten Nárožnej, jehož hlášky a hlavně Honza v jeho podání jsou neodolatelné. Nebo ty dvojsmysly, chch: "Kvadrát si nás vzal za ženy všechny 4, protože má 4 hlavy a vůbec všechno má 4x." ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Pohádka nebyla špatná když tam naservírovali něco z moderního světa aby to ozvláštnili. Ale ten rychlý a příliš jednoduchý konec se mi moc nelíbil. Ihned se všichni zadali jak to šlo aniž by se trochu hlouběji poznali. Ale Ivana Andrlová opět nezklamala. Neodolatelná a proto uvažuji že si ji přidám možná do oblíbených hereček. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • V chalupě rodičů Honzy (Petr Nárožný) mají televizi, ve které běží závody Formule 1. (M.B)
  • V pohádce vystupuje drak Kvadrát, který není vidět, ale jen slyšet a namluvil ho Jiří Krampol. (M.B)

Reklama

Reklama