Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladík Sean Jones se stal náhodným svědkem vraždy, kdy mafiánský bos Eddie Kim zavraždí státního zástupce, jenž proti němu chystal žalobu. Jako nepohodlný svědek se pochopitelně stane dalším cílem Kimových zabijáků, před nimi ho nečekaně zachrání drsný agent FBI Neville Flynn. Ten ho také přesvědčí, že jediný způsob, jak být v bezpečí, je vypovídat u soudu. Navzdory všem bezpečnostním opatřením se Kim od svých informátorů dozví, kterým letadlem má být Sean dopraven do Los Angeles. Krátce po startu začnou z krabic v zavazadlovém prostoru vylézat běsnící hadi. Pomalu se rozlézají po letadle a jejich obětí se stane každý, kdo se ocitne v jejich dosahu. Poškodí elektroniku řízení a díky nim zemře i kapitán letadla, který se snažil zjistit příčinu závady. Když pak hadi zaútočí i v pilotní kabině, druhý pilot při obraně omylem otevře v celém letadle schránky s dýchacími maskami a odtud na cestující vypadnou další hadi. Neville Flynn začne s pomocí letušek Claire a Tiffany organizovat záchranu cestujících a obranu proti agresivním plazům. Agenti zjistí, že v letadle jsou stovky hadů z celého světa, proti kterým nemají nemocnice protilátky. Zdá se, že letadlo se stalo dokonalou smrtící pastí, ze které není úniku. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (33)

  • Původně měl film být mládeži přístupný, ale mnoho diváků i tvůrců pak potěšilo, když padlo rozhodnutí přitvrdit. Včetně Samuela L. Jacksona (Neville Flynn): "Mohli jsme přitočit záběry, jak se hadi do někoho zakousnou - už jsme je nemuseli decentně odstřihnout těšně předtím a mohli jsme klidně natočit třeba i to, jak nějaký ženský visí kobra na bradavce, což je fakt cool... a samozřejmě se v něm taky teď mohlo mluvit sprostě. Už když jsme točili, měl jsem pořád sklony křičet: What the fuck? Shit! A tak podobně. Ale David mi říkal: 'To nemůžeš! To nám neprojde!' Jenže když jste v letadle, kde ze stropu pršej zasraný hadi, tak přece nemůžete říkat: Ale božínku! Fakt se mi ulevilo, když jsem si při přetáčkách mohl zanadávat. A fandové to ocenili." (NIRO)
  • Samuel L. Jackson (Neville Flynn) ke svému názoru na hady řekl: "Že bych je měl bůhvíjak rád, to ne. Ale nebojím se jich. Když jsem byl malej, tak jsme je s klukama na venkově zabíjeli nebo těm chudákům dělali fakt něpěkný věci. Teď jsem se s nimi při natáčení vůbec nemusel setkat. S živými hady pracoval jenom druhý štáb, na nás zbyli ti uměli nebo digitální. Ale kdykoli jsem si mohl zajít do místnosti, kde je 'skladovali', a na nějakého si sáhnout." (NIRO)
  • Samuel L. Jackson (Neville Flynn) má obecně ke zvířatům pozitivní přístup, hady nevyjímaje. Jediná stvoření, která prý nemusí, jsou "šneci! Nechápu, jak to někdo může žrát. Když nějakýho vidím doma na zahradě, má problém." (NIRO)
  • Samuel L. Jackson (Neville Flynn) měl o roli ve filmu zájem aniž by četl scénář: "Bylo to tak, že jsem si doma v novinách přečetl, že Ronny Yu má točit film, který se bude jmenovat Hadi v letadle. Řekl jsem si: co to sakra...? Nějaká metafora? A hned jsem Ronnymu poslal e-mail - my se známe, už jsme spolu dřív točili. Odpověděl mi, že je to fakt o letadle, ve kterém řádí spousta jedovatých hadů. Hnedka jsem se zeptal, jestli v tom můžu hrát, a za chvíli se všechno dohodlo. Nakonec to sice místo Ronnyho točil David Ellis, ale já už zůstal. Docela mě ale v jednu chvíli prudilo, když studio změnilo název na Pacific Air Fight 121. Říkal jsem jim: Tak moment! Co je tohle za kravinu? A oni na to že nechtějí prozrazovat moc děje. Já: Děláte chybu, měli byste chtít. Vždyť jste vydělali spoustu peněz na filmech, které se jmenovaly Freddy vs. Jason a Vetřelec vs. Predátor! U těchhle filmů je dobře, když divák přesně ví, na co půjde." (NIRO)
  • Nejslavnější hláška z filmu byla v televizní verzi cenzurována do poměrně bizarní podoby: „Enough is enough! I've had it with these monkey fighting snakes on this Monday-to-Friday plane! Everybody strap in. We're about to open some freaking windows.“ (L_O_U_S)
  • Děj se odehrává v letadle Boeing 747. (imagoo)
  • Samuel L. Jackson (Neville Flynn) obsadil roku 2012 první místo v anketě „The Hollywood Reporter“ o filmové postavě, která by nejlépe vedla zemi v boji proti zombiím. (JoranProvenzano)
  • Kuchyňka letadla ve filmu je vybavena speciální mikrovlnkou, která nabízí kromě klasických předvoleb pro nastavení výkonu také jedno nestandardní tlačítko s nápisem „snake“. Steward tuto funkci využije, když se zbavuje nepohodlného hada. (pajik)
  • Frázi „Hadi v kokpitu.“, která zazní ve filmu, používají piloti jako narážku na množství složitých operací vykonávaných při řízení letadla. (imro)
  • Na slávě okolo filmu se přiživil také nízkorozpočtový Snakes on a Train (r. The Mallachi Brothers), který vyšel na DVD tři dny před premiérou slavnějšího souputníka. (imro)
  • Falešný název snímku napsaný na klapkách byl „Anaconda 3“. (imro)
  • Někteří z hadů byli digitálně dotvořeni, protože se nehýbali tak, jak režisér potřeboval. (imro)
  • Tvůrci použili ve filmu 450 hadů, mezi nimi také 7-metrového barmského pytóna. (imro)
  • I když natáčení skončilo už v září 2005, v březnu tohoto roku povolalo studio New Line Cinema herce na 5 dnů před kamery. Aktivita vzešla z masívního internetového ohlasu fanoušků, díky kterému se také zvýšila hranice přístupnosti na R a Samuel L. Jackson navíc dostal legendární repliku: „Enough is enough! I have had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane!“ (imro)
  • Jacksonův manažer údajně trval na změně názvu, jeho klient prý nebude hrát ve filmu s takovýmto názvem. Herec však okamžitě vyhlásil, že úlohu vzal právě proto, že ho zaujal titul „Hadi v letadle“. Původně plánovaný název „Pacific Air Flight 121“ tedy zmizel v neznámu. (imro)
  • Snímek měl původně režírovat Ronny Yu (Freddy Vs. Jason, 2003), ale nakonec se neshodl s produkcí na výšce rozpočtu a ve hře byly též tzv. kreativní rozpory. (imro)
  • New Line Cinema nasypalo do očekávaného hitu 33 milionů dolarů, ale během prvních třech dnů promítání (18. – 20. 8. 2006) diváci zanechali v kinech jen 13,8 mil. dolarů. I když to byla sotva polovina očekávané sumy, stačilo to na první místo v návštěvnosti. Film se na vrcholu dlouho neudržel a celkový výdělek se zastavil na 33,9 milionu. (imro)
  • Fanoušci k filmu dělali vlastní plakáty a upoutávky - aniž by z něj viděli jeden jediný záběr. (Siriuss)
  • Když fandové začali psát petice proti změně názvu, režisér David R. Ellis zjistil, že natáčí kultovní film. (Siriuss)
  • Pôvodný, 122 strán dlhý scenár bol počas prepisovania, ktoré si vyžiadal producent filmu, skrátený na 102 stránok. (ČSFD)

Související novinky

Pomsta opeřeného hada

Pomsta opeřeného hada

09.05.2006

Věřte nebo ne, ale dějí se divné věci. Princ Charles začal nosit šaty lady Di, 90% blondýnek zmizelo nedlouho po premiéře Titanicu a v USA vznikl další fenomén. Ptáte-li se proč, řeknu netuším. Ptáte… (více)

Reklama

Reklama