Reklama

Reklama

Rambo: Do pekla a zpět

  • USA Rambo (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Stárnoucí válečný veterán z Vietnamu, John Rambo, se usadil a kdesi v Thajsku vede samotářský život. Provozuje loďku, rybaří, odchytává hady a především se snaží vyhýbat problémům. Ale problémy si najdou jeho. Poklidný Rambův život naruší misionářská skupina, vedená Sarah a Michaelem Burnettem, která se i přes jeho varování vydá do Barmy. Do končin, kde je nic dobrého nečeká. A Johnovi nezbývá než přispěchat na pomoc.

Scénář filmu koloval hollywoodskými studii mnoho let, původně měl Rambo bojovat proti nelegálním těžařům dřeva v Amazonii. Dlouho se nemohlo přijít na ideálního Rambova protivníka, nakonec – po konzultaci s redakcí renomovaného časopisu Soldier of Fortune – „vyhrála" jihovýchodní Asie, kde je prý „nejhorší politicko-vojenská situace".

Prakticky od jejího vzniku v roce 1948 bojuje v Barmě státní armáda proti guerillovým skupinám etnických menšin, především Karenů, které usilují o autonomii. Jejich boj je momentálně jeden z nejdéle trvajících válečných konfliktů na celém světě. Právě Karenům jde na pomoc misionářská skupina, přičemž barmská armáda do oblasti žádné humanitární pracovníky zásadně nevpouští. Thajsko, kde se usadil Rambo, do Barmy za pomoci mezinárodních organizací dodává čistou vodu, jídlo a poskytuje azyl barmským rodinám, které s veškerým majetkem v nůších na zádech prchají před válkou. Přestože tato oblast zdaleka není tak známá jako Dárfúr či jiná africká pekla, čísla vypovídají o rozsáhlé humanitární katastrofě. Ve snaze zbavit povstalce jídla, financí, informací a rekrutů barmská armáda pod vedením represivní junty vypálila či jinak zničila přes tři tisíce vesnic. Kolem půl milionu Barmánců muselo opustit své domovy a před boji prchají barmskou džunglí z místa na místo. „Pozemní miny, nucené verbování do armády, konfiskace majetku, využívání vesničanů k přenášení munice, nelidské mučení a popravy jako trest za napomáhání povstalcům,“ tak popisují situaci zpravodajské zdroje. K válečným hrozbám se přidává malárie, podvýživa a další onemocnění, proti nimž v místě nelze sehnat léky. V říjnu roku 2007 otřásl světem další skandál, když nechala Barmská policie střílet do protestujících mnichů. Téma Barmy se tedy zdá být vpravdě nadčasové a dobře zvolené. Samotný Sly, který strávil natáčením Ramba 4 na barmsko-thajských hranicích šest měsíců, prohlásil, že Barma je horší než Vietnam. (Shadwell)

(více)

Diskuze

Wacoslav1

Wacoslav1 (hodnocení, recenze)

Tak se mi podařilo kápnout na prodlouženou verzi a i když tam jsou přidaný vesměs jenom dialogový scény, a občas nějaká mikro akce, ale hned mi pár věcí přišlo víc logických. Docela se divím, že do kin šla ta sice údernější, ale dost osekaná verze. Ta extendet je perfektní určitě doporučuju.

Uživatel BloodyBeast smazal svůj příspěvek.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

3hvězdy...musím si však projít dějiny té Barmy, neboť jakmile USmani někoho démonizují, je třeba být ve střehu a ne hned slepě uvěřit

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

7lubos77: to není potvrzené že bude... až se začne natáčet, tak pak to může opravit :)

7lubos77

7lubos77 (hodnocení, recenze)

POMO by si mal opraviť komentár , pretože by mal byť ešte jeden "Rambo" , už posledný . 

podfuk

podfuk (hodnocení, recenze)

Dneska jsem si dal mensi Rambo marathon: Rambo 1 jsem vynechal tu znam nazpamet(o tridu lepsi nez ostatni dily dohromady), Rambo 2 jsem nevidel dobrych 10 let a prijemne me prekvapil, podle mne druhej nejlepsi dil, Rambo 3 demence na n-tou, bohuzel to neni ani moc zabavny, Rambo 4 podle mne vykradacka 2. a 3. bez ty debility a s realistickym zabijenim, tech podobnejch, nebo stejnejch secen tam proste bylo prilis, uz tam chybel jenom ten Trautman na zacatku, ale to bude spis tim, ze je R. Crenna po smrti.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

DaliX

DaliX (hodnocení, recenze)

Potomáč: Je to otras, ale zase sú tam pridané niektoré dialógy. Ja by som bral predĺženú R - kovú verziu.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

skipercak

skipercak (hodnocení, recenze)

Stvorka sa podarila viac nez som cakal. Super. Pre mna je to ale tiez najslabsi clanok serie. Je to sice skvely film a kvalitou lepsi nez dvojka a trojka ale chyba mi tam viac tych starych veci - kamera a strih su prilis moderne a striekajuca krv vyzera inac ako v prvych troch castiach:) Jednotka je pre mna naj., dvojka a trojka su sice naivne zidealizovane ale nostalgicky krasne. Heroizmus z nich srsi v kazdej sekunde a stvorka je skvely film a Sly tam naozaj na svoj vek vyzera obdivuhodne ale ten film pre mna skor zapada do radu modernych Bournoviek nez klasickych Ramboviek.

AkrObatiX

AkrObatiX (hodnocení, recenze)

mzss1: ano vypadá to tak že se vraví domů a tak dobré bylo na konci po akci jak stojí na konci a drží se za rameno a pod sebou ty mrtvoly jediné co nebylo moc reálné jak je trefil tím sniperem a oni odletěli 5 metrů ale vypadalo to dost dobře

mzss1

mzss1 (hodnocení, recenze)

AkrObatiX : Tak jasný délka zhruba 77 minut byla malá , Rambo se moc nepral , ale akce ke konci i v průběhu filmu bylo dost. Bylo to vše reálné a příběh byl nejlepší na tom. Konec dojemný  , Rambo se podle pošt.schránky vrací zřejmě ke svému tátovi...

AkrObatiX

AkrObatiX (hodnocení, recenze)

mzss1: přesně tak bylo to parádní a s rounenem nesouhlasím v tom že Rambo vypadal jak duchodce na svůj věk je obdivuhodné jak Stallone vypadá jediné co mi trošku vadilo byla délka mohlo to být delší ale jinak se tam pořád něco děje a akce vypadá dost reálně což je naprostě skvělé a scéna s lukem je fantastická

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

nejslabší díl...málo akce,a Sly se vůbec nepředvedl,špatný děj,a celkově nic moc,Sly všechny postřílí v jednom autě,a to je všechno,navíc krátký film,u mě zklamání,snad co mi nejvíce vadilo ,že Rambo už nevypadal jako Rambo,ale jako důchodce v akci...jeho svalnatá vyrýsovaná,mladá postava byla ke shlédnutí už v minulých dílech,tady mi ta jeho postava důchodce už prostě vadila,to už si radši pustím Expendables.... jinak dávám za 4.díl  3* ...asi nejlepší byl druhej díl...

Dejvid007

Dejvid007 (hodnocení, recenze)

Stallone to je prostě extratřída!Začíná nám trochu stárnout,ale i tak je to prostě bůh.Je vidět,že je ve formě a předvádí něco neuvěřitelného.Co se týče příběhu,tak to je trochu klišé,ale celkově to vypadá exkluzivně.Hodně jsem četl,že Stallone chtěl ukázat,co dokážou zbraně s lidským tělem a dokázal to výborně.Tento film vás chytí a už nepustí a do konce filmu koukáte s otevřenou pusou.Výborná práce Sly!

Trustme

Trustme (hodnocení, recenze)

V červenci 2010 vychází pouze na bluray Extended Cut Rambo IV. Po mém pátrání jsem zjistil, že prodloužení filmu o 9 minut se týká v podstatě o scény emocionálního charakteru, kde se buď Rambo vyzpovídává se svým osudem, vnitřním bojem a volbou muset zabíjet. Větší prostor dostává i letmý vztah s misionářkou Sarah, kvůli které nakonec i celou misi podstupuje.

Související novinky

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

06.11.2017

Už řadu měsíců je jasné, že úspěch amazonské princezny přižene do kin další superhrdinky. V Sony chystají týmovku s Black Cat a Silver Sable, v 20th Century Fox řeší spin-off Logana s X-23, a jak… (více)

Creeda 2 natočí Stallone

Creeda 2 natočí Stallone

10.10.2017

Boxerská sága o Rockym se před dvěma lety dočkala spin-offu se synem Apolla Creeda. Film za 35 milionů dolarů vydělal 173 milionů a dovedl Stalloneho ke Zlatému glóbu a nominaci na Oscara, takže není… (více)

Rambo se přesouvá do televize

Rambo se přesouvá do televize

23.08.2013

Rambo: Do pekla a zpět z roku 2008 nebyl žádný komerční trhák, ale fanoušci akce ocenili jeho žánrovou čistotu a snímek si pamatujeme jako důstojný návrate Slye do slavné role. Dlouho se mluvilo o… (více)

Stallone ubere na brutalitě

Stallone ubere na brutalitě

22.06.2009

A to jak v ostře sledovaných The Expendables, tak i v možném Rambovi 5. Podle producenta Aviho Lernera by totiž čtvrtý Rambo přilákal do kin mnohem víc diváků, kdyby neobsahoval tak obrovské porce… (více)

Reklama

Reklama