Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Českou filmovou komedii Světáci natočil režisér Zdeněk Podskalský podle původního námětu a scénáře Vratislava Blažka. Je to bujný a současně i trochu nostalgický příběh tří venkovských fasádníků, jejichž snem bylo prožít alespoň jednu noc ve víru velkoměsta. Na splnění tohoto snu věnovali nejen velké finanční prostředky, ale ve snaze, aby na nich nikdo nepoznal jejich zcela nesvětácké povolání a prostý venkovský původ, vyvinuli nesmírné úsilí k získání aspoň povrchního nátěru vybraného chování a vzdělanosti. Tento pygmalionovský motiv autoři filmu rozvedli ve zcela nezvyklé šíři a nechali vyústit v mumraj vtipných nápadů, slovní i situační komiky. Trojice světáků (J. Sovák, V. Brodský, J. Libíček), které společenské výchově vyučuje kustod Dvorský (O. Nový), doplněná trojicí lehkých slečen (J. Jirásková, J. Bohdalová, I. Janžurová), z nichž se stará kuplířka (J. Šejbalová) snaží udělat opravdové dámy, dovolila naplno rozvinout bohatou škálu komediálního umění, které ani po letech neztratilo nic ze své účinnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (630)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Taková malá česká parafráze na Pygmalion. Výborná ukázka "převýchovy" buranských fasádníků a hospodských holek na milé, slušně vychované a vzdělané gentlemany a dámy. Skvělé herecké výkony pod dokonalou režijní taktovkou Zdeňka Podskalského, holt ve druhé půli 60.let a počátkem let 70. byly zlaté časy české komedie a generace vynikajících (nejen) herců (nejen) té doby byla na vrcholu svých tvůrčích sil. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

No co, i Bušek z Velhartic radši chlastal v Praze s Kájou Čtvrtým, tak proč by si tři balíci (dlouhej, širokej a bystrozrakej), co makají za (asi víc jak) 7Kč,-/hod, nemohli taky trochu povyrazit v Praze, co svítí neonem? Až na ty příšerný songy, kdy jsem měl sto chutí dát si kravskej hlt alpy francovky, to byl zážitek jak Brno. Teda pardon, jak Praha. Jedna z nejlepších komedií. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ Trio fasádníků se známého Werichova moudra drží jen částečně, protože nic cizího jim není lidský a s gustem čmeláka chtějí mlsat svět, ale znáte to. I když zastrčíte čouhající slámu do bot, pořád v nich je.. Méně té vody, chlapče, méně té vody, písek skřípající v zubech vládního režimu, pár na beton improvizačních momentů a trojice Sovák, Brodský, Libíček může nahazovat zednickou lžící jednu hlášku za druhou. Jsem rád, že Oldřich Nový mohl beze slov říct své: „Zavřete oči, odcházím..“ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Vratislav Blažek .. Parta obyčejných fasádníků si hraje na intelektuály. Česká komediální klasika s geniálním scénářem. Mimořádně zábavné a dobově trefné dialogy („-Proč mám jít první?“ „–Protože jsi ve straně!“), kterým se budete i dnes smát.. 85%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Malarkey tenkrát zkazil Enšpíglovi radost ze Světáků, protože s ním řešil na icq téma obsahující sex, malarkey, enšpígl, Eva Braunová a Adolf Hitler. Debata to byla tak urputná, že naprosto zapomněl Světáky si pustit. Grúpn sex to totiž byl zajímavý a v tu chvíli Světáci holt museli jít stranou. Samozřejmě se k nim vrátil a při pohledu na to, jak pod stolem nejluxusnější restaurace bouchnou flašku slívovice mu rozeskočilo srdce. Nedivím se. Rok na to jsem ten film viděl i já a popravdě jsem si na tu debatu vzpomněl. Hlavní je ale to, že já ty chlapy chápal. Nejsem sice z vesnice, ale taky se dokážu chovat jako správný Světák. Možná tím občas někomu zkazím náladu, ale sranda musí být a díky patáliím zdejších Světáků rozhodně byla, no ne? Jen bych snad dodal, že Enšpígl sledováním Světáků na icq debatu o nejžůžovějším grúpnsexu zapomněl, já jsem si na ní bohůžel vzpomněl...chlapy občas řešej divný věci. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (34)

  • Ve filmu použitá anekdota s portrétem muže visícího v bytě dámy, kterou hrála Jiřina Šejbalová („To je váš nebožtík? Nikoliv, to je Bedřich Smetana), měla negativní odezvu z Muzea Bedřicha Smetany (Novotného lávka, Praha). Odtud napsali Zdeňku Podskalskému, že je nedůstojné dělat si legraci z velikána naší kultury. (raininface)
  • Pri scéne s nácvikom stolovania u emeritného profesora (Oldřich Nový) mala byť i scénka, kde Tonda Skopec (Jiří Sovák) reaguje na oheň slovami: „Pane emeritní, s dovolením, já ten oheň uchčiju!" Nakoniec však bola vystrihnutá. (dyfur)
  • Příslušník VB zabuší na dveře bytu a zařve: „Bezpečnost,“, načež se Marcela (Jiřina Jirásková) chvatně vrací do obývacího pokoje ke zbytku osazenstva. V momentě, kdy má vejít do dveří, si ale můžeme na vteřinu všimnout, že za nimi ve skutečnosti čeká, až zazní od režiséra pokyn. (jlumos)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama