Reklama

Reklama

Výpravný historický film kanadského režiséra Jena-Marca Valléea sleduje první roky vlády královny Viktorie, která nastoupila na britský trůn v pouhých osmnácti letech. Mladičká panovnice si musí vybojovat své místo v rámci zkostnatělého systému a emancipovat se jak ve vztahu k vlivným politikům své doby, tak ve sféře soukromé ve vztahu k panovačné matce a jejímu ctižádostivému tajemníkovi lordovi Conroyovi. V prostředí plném intrik nachází tolik potřebnou oporu ve vztahu k princi Albertovi. Viktorii ztvárnila Emily Bluntová, která byla za svůj výkon nominována na prestižní Zlatý glóbus, prince Alberta hraje Rupert Friend. Ve vedlejších rolích obrazově i technicky dokonale zpracované podívané se představují Jim Broadbent, Mark Strong, Paul Bettany a Miranda Richardson. Snímek získal celou řadu cen, včetně Oskara za nejlepší kostýmy. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Ducharme

všechny recenze uživatele

Perfektní tónování utváří příjemnou atmosféru podtrženou krásnou hudbou. Dějově "Viktorie" nejednou prudce zakopne a vymáchá si čumák v kaluži slizu - hlavně druhá polovina má hodně okopané špičky bot. Ač je film zařazen do žánru drama myslím, že potěšeny budou spíše romance chtivé dámy. Já místy byla. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica sa zaoberá najmä nezrozumiteľnými politickými pletkami, tá druhá je tak trochu gýčová červená knižnica. Je to škoda, pretože sa film akoby dobrovoľne zriekol vyšších ambícií ako len žiadosti o obdiv akademikov nad kostýmami a výpravou. Osobne by som vzhľadom na záverečné konštatovanie, že sa Viktória s manželom zaujímali o vedu a techniku privítal nejakú tú dejovú líniu aj v tomto smere a možno aj celý film. Predsa v každom podobne ladenom filme máme najmä dvorné intrigy a už ma táto jednotvárnosť žánru prestáva baviť. ()

Reklama

fragre odpad!

všechny recenze uživatele

Dějiny à la Rosamunde Pilcher čili přeslazený kýč monarchistický . Stejně hloupé jak ta pradávná trilogie o Sissi (leč tam se to dá trochu omluvit rokem vzniku), jen to má lepší technické parametry a modernější kameru. Příležitost pro producírování se v dobových kostýmech. Prostředek masového oblbování. ()

Thommie 

všechny recenze uživatele

Pokud to beru jen jako drama, tak je to dechberoucí. S tou historičností a životopisností (faktografie mě nezajímá, jde o to, že jí tam bylo zoufale málo) bych přibrzdil. Tedy jako drama je to úchvatnost sama. Skvělá monarchistická atmosféra, pro kterou mám slabost. Jednu chvíli se mi chtělo křičet, "ať žije král", takže za skvěle odvedenou práci jak režijní, tak kostýmní patří tvůrcům jen chvála. Já se na tyhle monarchistický filmy nemůžu dívat, protože jednou přijde den, kdy budu ochotnej dát za monarchii všechno :)))) A Paul Bettany je skvělej herec! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Viktorie je sice momentálně druhým nejdéle vládnoucím panovníkem/panovnicí v britské historii, pro film je ale důležitá osobnost. A z královského páru to byl podle mě spíš princ Albert, kdo byl podstatně zajímavějším charakterem, který se díky své inteligenci a pracovitosti nespokojoval jen s rolí prvního gentlemouna, což v raných letech manželství bylo příčinou častých sporů s panovačnou Viktorií. O tyhle věci se film jen otře a většinu výplně tvoří vkusná kostýmní romantika okořeněná dobrými herci. Emily Blunt se postupně propracovává do mého oblíbeného žebříčku a není to jen vzhledem. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • Většina záběrů interiérů se natáčela na zámku Belvoir v hrabství Leicestershire v Anglii. Na posteli, kterou vidíme o svatební noci, spala opravdová královna Victorie. Ložnice je tak malá, že kamery musely být umístěny za okny. (HellFire)

Související novinky

McConaughey léčí AIDS drogami

McConaughey léčí AIDS drogami

11.03.2011

Na nějakou dobu si dal pohov od rolí hezounů v romantických komediích, takže jej uvidíme v právnickém dramatu The Lincoln Lawyer a pak možná i v jeho vysněném projektu nazvaném The Dallas Buyers Club… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama