Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický příběh mladého špičkového sportovce - hokejisty, ukazující i stinné stránky všestranné péče, které se naši vrcholoví sportovci těší. Na jedné straně stojí mimořádně přísnivé životní podmínky, na druhé však lidská závist, vrtkavost přízně publika, pomluvy, úplatkářství a další nešvary, které mohou negativně zapůsobit na méně pevný charakter... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Hodně plytká slátanina z nejen hokejového prostředí. Příběh, který neměl hlavu ani patu, jen se podbízel divákům jakýmisi pseudoproblémy stárnoucí ukřivděné hokejové primadony a snažil se brnkat na citové struny diváka také skrze úmrtí dítěte, což zavánělo až citovým vydíráním. Většina filmu je navíc nuda skoro  k nepřečkání. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Snímek z doby před 30-ti lety pojednává o pomíjivosti sportovní slávy. Juraj Kukura jako stárnoucí hokejista se těžko vyrovnává s křivdou. Na počátku je velmi populární. To se však záhy diametrálně změní, když je nespravedlivě obviněn z podvodu. Přijde o všechno. Končí i jeho vztah s „vysedávačkou“ (Čížková). Odchází do rodného města za otcem (Rozsíval), který se před lety po smrti jeho matky znovu oženil (Švormová). Juraj má bratra (Holý), který je ovšem velmi nemocný a později umírá. Juraj hledá sám sebe. Vrhá se do dalšího neperspektivního vztahu s manželkou technika (Šulcová, Prachař) v Mostu. Nakonec se vrací pomoci svému mužstvu do 1. ligy. Tento psychologický film nepřekročil práh průměrnosti tehdejší tvorby. Jednání některých postav, například technika (Prachař), jeho ženy (Šulcová), „vysedávačky“ (Čížková), novináře (Somr) je někdy překvapivé až nelogické. Škoda, že nedostali více příležitosti Holý, Švormová, Lábus, Beneš, Olmer a další. Myslím, že nadabování Kukury Brzobohatým nebylo šťastné. Některé herce jsem ani nepostřehl – Schránil, Merta, Štibich, Talpová, Janů atd. Díky za zajímavé záběry starého Mostu a připomenutí postav naší hokejové historie, především Martince, Hlinky, Guta a Staršího. 2 nejzajímavější poznatky z filmu: 1) Lábus si myslí, že se postupně bude bourat více měst a že se na tom dá vydělat. 2) Vysedávačky zpravidla spí nahé. Gek a Čuk ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Vrcholový hokejový hráč Jindřich Vacula (Juraj Kukura) se po nespravedlivém obvinění z úplatkářství stahuje pryč ze sportovní ligy z Prahy a odchází ke svému otci, nevlastní matce a nevlastnímu bratrovi na Mostecko, kde se neukázal už mnoho let a kde vyrůstal. Přijímá práci u nerudného a cynického alkoholika, inženýra Fridrycha (Ilja Prachař), kterému začne brousit jeho ženu (Jana Šulcová). Scénář Jiřího Křižana není vůbec špatný, na co jsem si ale zvyknout nemohl bylo předabování Juraje Kukury Radoslavem Brzobohatým, tohle mě strašně bilo do uší. Nechápu to, vždyť Kukura umí perfektně česky a kdo je na jeho hluboký hlas zvyklý, tak bude prskat jako já. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý film vyprávějící o hokejistovi, jenž se ocitl v postavení mimo hru, jak ve sportovním smyslu, tak zejména v životním. Po zamotané úplatkové aféře je kapitán Skláren Jindřich Macula disciplinární komisí potrestán zákazem činnosti. Vrací se tedy do rodného místa, do státem odepsaného sídla v severozápadních Čechách určeného pro povrchovou těžbu uhlí. Zde se seznámí s místním zeměměřickým inženýrem, alkoholikem I. Prachařem a zejména s jeho ženou J. Šulcovou. Vynikajicí J. Kukura v hlavní roli svým typickým, slovně strohým, avšak celkově velmi působivým projevem odmítá prosit o prominutí trestu a odchází žít v samotě, kde diváka může zaujmout například excentrický alkoholový dýchánek s J. Lábusem. Domnívám se, že průměrný příběh, totéž platí i pro Hapkovu hudbu, byl v mých očích pozvednut o něco výše zejména díky dojemně smutné epizodě s malým nevlastním bratrem T. Holým, smrtelně postiženým odumíráním svalstva, dětsky věřícího v uzdravení. Dále mě zaujalo zobrazení tehdejší geodetické činnosti (Kukura měl ten stroj postavený nepřirozeně nízko), v té době považovanou za podřadnou práci vyvrhelů a nezvladatelných živlů. Herecký výkon hlavní postavy hodnotím též nadprůměrně, neboť Kukurův životní ofsajd mě hodně bavil sledovat. I přes některé nepodařené věci (podivný novinář J. Somr), mě Novákovo sportovně-životní drama poměrně zaujalo a příjemně překvapilo. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Dal bych jednu či dvě hvězdičky, ale za dnes již unikátní záběry Starého a neexistujícího Mostu dám jako patriot jednu navíc. Celý film je o sportovci, který se chce vrátit do vrcholového sportu (hokeje). Natáčelo se to na Mostecku a na Jihlavském a Litvínovském stadioně a ve filmu se mihlo tehdy spousta reprezentačních hokejistů včetně nebožtíka Hlinky. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu jsou na ledě tehdejší trenéři národního mužstva, Karel Gutt a Ján Starší. Malý dialog má s Jurajem Kukurou (Jindřich Vacula) hokejista Vladimír Martinec. Zápasy ve filmu komentoval rozhlasový komentátor Karel Malina. (M.B)
  • Film pravdepodobne nikto nevidel 30 rokov, pretože bol v zlom technickom stave, ale po oprave bol v marci 2011 znovu uvedený. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama