Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

vodafone 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Překousnu milion nedomyšlených scén.. ale konec fakt trapárna.. řekne mu to ..dalo se čekat ale musí se vydat na pouť dva dny cesty.. ok ale že umře 100m před cílem a na těch 100 si zavolá draka ? ARE YOU KIDDING ME ? fakt jako nejraději bych za tu poslední scénu dal hodnocení odpad.. ale zbytek ušel.. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Počáteční série jsou fajn, ale posléze velmi upadá scénář a příběh se točí ve stále méně a méně uvěřitelném kruhu. Když se Artuš na začátku hašteří s Merlinem, je to sranda. Když jsou po pěti letech pořád na stejném bodě (král a údajně neschopný sluha), už je to spíš k pláči. Že je to jednoduché proto, že je to pro děti? Děti nejsou idioti. ()

Reklama

Sammya 

všechny recenze uživatele

Po pěti dílech zatím velmi slušné a dost mě to baví. Podle fotek byla většina hlavních představitelů nesympatická,teď mi vadí akorát Morgana (ty ženy vážně nechodily ve středověku takhle zmalované). Merlin je roztomilý, Artuš by byl sexy, kdyby neměl křivé zuby, ale je to fajn frajírek. Guinevere je sympatická. Přemýšlím, jak tu legendu vlastně znám abych si mohla zkoušet domýšlet děj. Přece jen existuje spousta verzí. Btw., Lancelot je typický hezounek, toho asi nebudu mít ráda. Guest appearance Michelle Ryan mě potěšila. Uvidíme, co bude dál. Edit: Po 10 dílech - Artuš má úžasně sexy hlas. Morganu mám čím dál tím víc nerada, mluví, jako když má astma. Oh and...bromance FTW :D Po druhé a třetí řadě: Jsem závislák :D Úroveň seriálu se prudce zvedá, každá další série je zajímavější než předchozí. Nejlepší postavy mám teď Arthura, Guinevere, Merlina, Uthera a Gwaina. Mám ráda epizodní role mých dalších obíbených britských herců. Morganu si konečně můžu s klidem nesnášet, když už je zlá. Ta herečka je hrozná, neumí hrát a ten její škodolibý úšklebek, který má v každém druhím záběru, mě fakt vytáčí. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Krásne prekvapenie!! :) Iba sledovanie show je za 3*. No chápete, tie rozdiely s legendami, to sa najprv nedalo prekúsnuť. Merlin rovnako starý ako Atruš, kt. je arogantný, namyslený, majú tam "lekára"?!, černosi a ľudia tmavšej pokožky vtedy v Anglicku??? :D, príliš televízne triky /ako zo starej PC hry/, Lancelot !! Aký slabý "chlap" s malým sebavedomím a ešte menšou vôľou. /sklamanie/ umelecké vplyvy na zámku predčili dobu Artuša o niekoľko storočí, mágia ako vymyslené hatlaninky ale nie ako sa mi to páčilo - ako magické obrady spojené s poverami a prírodou atď. __ Jo, baví ma hľadať takéto odchýlky v každom dieli. Už mi to také nepríde. __ Zápletka zaujme, občas netrpezlivo čakám, čo sa stane, i keď niekedy, keď vidím tipovo rovnaké scény, škoda.. __ Ale čo je maximálnym plusom, HLAVNÍ PREDSTAVITELIA! /Colin a Bradley - Merlin a Artuš/ Oni to, čo hrajú skutočne prežívajú - ich skvelé vtípky, doberanie sa.. krásne, vtipné.. krom toho, pozrite na: http://www.youtube.com/watch?v=RhxqIJHICSI&feature=related Zlatí chlapci!:) Katie McGrath - kópia Keiry Knightley, nemyslíte?:) Antony Head- v každej scéne buď robí niečo s rytiermi, večeria, dáva pokyny Artušovi..:) atď. ___Celkovo, Merlin je veľmi príjemné rozptýlenie na tohtoročné skúškové:), napínavé, milé, zábavné. I keď úplne iné od toho, čo bežne poznáme. Veľké skvelé plus a hviezdičku naviac spravili zábery Behind The Scenes, ktoré natáčali herci samotní. To absolútne zmení atmosféru, je prirodzenejšia. Nie ako keď to natáčajú ľudia z vonka. Rozhodne worth watching! :) _____ DOPLNENIE PO FINÁLE 2. SÉRIE: Čím ďalej, KVALITA STÚPA. Uchvacujúce posledné diely nás ohromne vtiahnu do deja. "Prežívala" som to! :) Nemôžem sa dočkať 3. série!! ()

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku sľubné, avšak po niekoľkých dieloch sa dá objektívne konštatovať, že scenáristicky tento počin ani zďaleka nespĺňa kritériá moderného televizného seriálu. Tvorcovia navyše akoby si neboli istí, na ktorú vekovú skupinu sa zamerať, čo vo výsledku ešte znižuje slabý dojem zo seriálu ako celku. ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • Jméno seriálového archiváře Geoffreyho z Monmouthu (Michael Cronin) je shodné se jménem skutečného autora literárního díla "Dějiny králů Británie" - jednoho z nejvýznamějších britských literárních děl, z nichž pochází i legenda o králi Artuši. (Conspi)
  • První série byla výhradním distributorem FremantleMedia Enterprises prodána 52 televizním stanicím do více jak 180 zemí světa. [Zdroj: fremantlemedia.com] (Conspi)
  • Seriálovým Avalonem je ve skutečnosti středověký hrad Goodrich Castle v západní Anglii. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama