Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze uživatele Mistr119 k tomuto seriálu (37)

Valiant (2008) (S01E02) 

Krásná přehlídka psychologických archetypů král, bojovník, mág a hodnoty cti a důvěry. :) ()

Známky problémů (2008) (S01E03) 

Dílu dávám 4 hvězdy za dobré zrcadlo doby. Své doby by to bylo asi na 3*, ale dnes v době řádění "pandemie" Covid-19 díl velmi dobře zrcadlí, s jakou nesmyslností s nemocí zachází majestát a s jakým racionálním přístupem pracujou vědecké síly, na jejichž váhu se ale příliš seshora nedívá... Zároveň taky díl kontrastuje rozdíl mezi promyšlenou vědou a afektovanou nepromyšlenou magií/citem. ()

Otrávený kalich (2008) (S01E04) 

Tenhle díl překypuje dějem a akcí, Merlin s Artušem si opět zachrání zadnice, ale...to si Merlin nemohl všimnout toho plátku v kalichu dřív? O_o Celé se to točí kolem otráveného Merlina a díl by pozbyl platnosti, kdyby Merlin v trůnním sále poukázal na plátek rostliny v kalichu.. :/ ()

Lancelot (2008) (S01E05) 

Zatvrzelost krále proti hodnotám rytířství napříč zákony. :) Krásné první setkání Artuše se svým nejbližším rytířem. :) ()

Lék na všechny nemoci (2008) (S01E06) 

Tentokrát na hraně 3-4 *... O rozhodování starého muže, kterého že svých, kterým svěřil oddanost, zachrání. :) A pak také o dobru a zlu...byl onen nový "lékárník" skutečně zlý nebo jen toužil po podobné odplatě jako třeba v minulém díle Lancelot, kterého jsme považovali za čestného? ()

Na cestě do Avalonu (2008) (S01E07) 

Pěkná fantasy akční pohádka, ale tím to taky končí. :) ()

Každý konec má začátek (2008) (S01E08) 

Díl plný rozhodnutí, která jdou někdy až proti osudu. Každá akce má svou reakci, dobro a zlo jsou dvě strany téže mince. :) ()

Excalibur (2008) (S01E09) 

Pravděpodobně asi vrchol série (pokud ne celého seriálu?), ve kterém se dovídáme, jak to možná začalo s Excaliburem a proč jsme jej pak dlouho neviděli...jenom teda...ve vodě a ne ve skále? :/ ()

Okamžik pravdy (2008) (S01E10) 

Další výborný díl, ve kterém se ukazuje Artušova rytířská ctnostná povaha...na druhou stranu opět Merlinovo dilema, jestli Artušovi odhalit své tajemství... A nebýt přátelství až za hrob, dopadlo by to zle.. :/ :) ()

Legenda jednorožců (2008) (S01E11) 

Tento díl teda za 4* tak těsně... :/ Ukazuje se Artušova arogance, která se pak léčí a ještě se mu dává druhá šance, když se jeho arogance ukáže i při plnění úkolů.. Ale na druhou stranu v sobě má i čest. :) ()

Smrt krále (2008) (S01E12) 

Tento díl by byl na 5*, kdyby Uther skutečně padl a Morgana si to pak vyčítala... Takhle se trošku točíme v kruhu neustálého odpouštění a dalších nesmyslných zabíjení kvůli magii, což Tomovi ale život už nevrátí... Za sílu odpuštění ale teda tu 4.* ()

Merlin a staré síly (2008) (S01E13) 

Poslední setkání s Nimue a Merlin ovládl síly života a smrti. Ale jinak je zde jenom opět otázka cti a obětování života za přítelův, což v tomto díle působilo až komicky, jak se předháněli, kdo za koho vlastně položí život, až to skončilo soubojem a bylo vyřešeno. :) ()

Prokletí Corneliuse Sigana (2009) (S02E01) 

Nedokázal jsem si úplně zjistit, jestli Cornelius Sigan je postava podle legendy, vypadá to spíš, že je vytvořený tvůrci seriálu... :/ Jinak je to díl vesměs o Artušově aroganci, Merlinově oddanosti, Utherově zatvrzelosti a to vše už jsme tady viděli. :) Ještě, že se Merlin udobřil s drakem. :) ()

Budoucí královna (2009) (S02E02) 

Asi jedna z nejpodstatnějších epizod celé série i snad celého seriálu. :) Nejen pro to, co se odehraje mezi Artušem a služkou, ale také Artušovým prozřením vlastního charakteru a i když Mu to příliš nešlo, snažil se na sobě pracovat. :) Uvidíme, jestli se to ponese dalšími díly. :) ()

Noční můra začíná (2009) (S02E03) 

Další z poměrně důležitých dílů, kde Morgana začne odhalovat své schopnosti a Merlin opět koná proti vůli draka, protože nevidí budoucnost... :) Jen škoda, že druidové museli být takto vyhnáni... Šlo to i jednodušeji, kdyby Merlin sdílel s Morganou, kdo je a měli by pak společné tajemství... ()

Lancelot a Gwen (2009) (S02E04) 

Další z dílů, který leccos vysvětluje v pozdější legendě. :) Emocemi to stříká, hrozně dobře zahrané milenecké dusno a ctnostný odchod Lancelota zase pryč... :) ()

Kráska a zvíře (1. část) (2009) (S02E05) 

Jako pohádka dobrý..! :) Vyhrocená zápletka, pěkné "vytrollení" samotného krále, ale to je tak vše. :) ()

Kráska a zvíře (2. část) (2009) (S02E06) 

"Krása je jen otázka vkusu!" Svým způsobem má pravdu... ale tady vidíme opravdu krajní mez. :) ()

Mágobijec (2009) (S02E07) 

Díl o starověkém inkvizitorovi. Jeho techniky jsou neomylné a bohužel takto jednala spousta inkvizitorů ve středověku... :/ Naštěstí vše zase dobře dopadlo. ()

Hříchy otce (2009) (S02E08) 

Jeden z klíčových a emotivních dílů, kde Artuš odhalí pravdu. Zároveň díl o velké cti. :) Škoda jen toho tutlání na konci, že zůstáváme opět v bodě nula. :) ()

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama