Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černá krimikomedie Iana Fitzgibbona pojednává o irském mladíkovi Michaelovi (Cillian Murphy), který dluží dublinskému bossovi Darrenu Perrierovi (Brendan Gleeson). Když se ale dluh i s jedním z Darrenových poskoků ztratí, nezbývá Michaelovi než se spolu se svým otcem (Jim Broadbent) a přítelkyní Brendou (Jodie Whittaker) ukrýt v horách a vymyslet, jak získat peníze, za které ručí životem, zpět do 24 hodin. (Haluzz)

(více)

Recenze (77)

Santino7 

všechny recenze uživatele

Napriek mojej obrovskej záľube v britských gangsterkách a celkovo aj v ich poňatí humoru ako takého, som si tentokrát "ulahodil" len čiastočne. Bude to pravdepodobne tým, že filmu chýbala nejaká tá typická britsko-írska údernosť, skrátka to nebolo dostatočne svieže, iba výnimočne. Pákrát som sa skutočne celkom slušne zasmial, to áno, lenže boli to iba také svetlé momenty, ktorých mohlo (a malo) byť oveľa viac. Dosť mi vadila aj žánrová nevyváženosť, ktorá v konečnom dôsledku filmu viac uškodila ako pomohla, najmä čo sa týka celkovej atmosféry. Tá totižto nezafungovala tak, ako by sa patrilo a napriek pomerne krátkej stopáži sa vyskytlo hneď niekoľko hluchých miest. Škoda, pretože potenciál tu naozaj bol a to vskutku vysoký. Svedčí o tom okrem iného aj typologicky skvelo obsadený Brendan Gleeson (rola pre neho bola vážne akoby šitá na mieru) alebo aj mimoriadne vtipný Jim Broadbent. Dokonca ani Cilian Murphy mi tentokrát nejak extra nevadil, znesiteľný výkon. A hoci celkovo to za nejaké mimoriadne veľké sklamanie nepovažujem, prvotriednu írsku krimi-komédiu z prostredia Dublinu by som si predstavoval predsalen trošičku inak, snáď sa jedného dňa dočkám. 3/5 ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Tak se v klidu natáhněte a sledujte. Ty kecy, které uslyšíte maj totiž svůj smysl.............. Spousta Irských keců, Irského humoru a Irských dluhů. A jeden takový dluh je základem tohoto příběhu. CITÁT - Ukradla mi jí, aby se mohla zabít............ DIALOG: MICHAEL (Cillian Murphy) - Chtěla se zabít. Proto měla zbraň. JIM (Jim Broadbent) - Ty jsi se chtěla zabít? BRENDA (Jodie Whitaker) - Ano. JIM - To nerad slyším. A víš, že já umírám na rakovinu? MICHAEL - Jóóó, máte spoustu společnýho! A teď už, kurva, držte huby!!!!!...................... Následná scéna "otec a syn při společné práci" určitě každého rozesměje. Scéna je prostě boží. CITÁT - Sledujete mě pořád? Chápete,.................. Už jsem se zmínil, že film je částečně vyprávěn? Ano je tu neznámá třetí osoba v roli vypravěče a sem tam vstupuje do příběhu. Patří ji i můj úvodní citát. CITÁT - Jak chcete. Ale ještě než tento příběh skončí, bude to pěkně bolet.............. Je to dobrý a já se bavil. Sice to končí několika pohřby, ale to se přece, kurva, dalo čekat. Ale nebojte, zas tak tragické to není. CITÁT - Já jsem taky do vašeho pohřbu nekecal................ Po tomhle filmu získáte pocit, že přeci jen nejsme sami v tomhle velkým Vesmíru. Ve filmu, mimu jiné, zazní "Shark In The Water" od V. V. Browna. CITÁT - Nemůžu popřít, že jsem z toho trochu melancholickej a rozervanej.........do prdele,...ale to je prostě můj styl........................ ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

No tak, lidi, nebuďte so fokkin´ upjatí.. Pokud máte tento žánr rádi, nemůžete být zklamaní a už vůbec netřeba vytahovat Ritchieho a jeho přehnaně exhibiční manýry směřující k vlastnímu tvůrčímu úpadku (viz. RocknRolla). Perrierova štědrost sice nevnáší do žánru nic převratného, ale může se opřít o skálopevnou zeď hereckého obsazení. Mazák B.Gleeson sedí do podobných rolí jako prdel Leprechauna na divotvorný hrnec, C.Murphy pro mě až překvapivě hravě zaplul do neobvyklé role a nad vším ční nevyzpytatelně se chovající papá J.Broadbent, jenž si zuřivě potírá dásně koksem, krade policejní vozy a automat na rozpustnou kávu si zřídí přímo ve vlastním žaludku - to vše jen proto, aby se nevyplnilo proroctví Chmurného žnece. Zkrátka Irish way. That´s my way, man.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Priemerna gangsterka. K Ritchieho opusom by som ju rozhodne neprirovnaval. Na to jej chyba ich raznost, dynamicke tempo, vizualne exhibície alebo samoucelne cool dialogy. Tato gangsterka ma dost pomale tempo a snazi sa posobit dost civilne. Hlavne postavy su ale sympaticke a vdaka nim sa to da v pohode dopozerat do konca. Normalne by som svoje hodnotenie 5/10 zvysil na 3*, ale nasrali ma tym, ze tam zbytocne zabiju psov, na co som alergicky. Takze smola. ()

SelfishMan 

všechny recenze uživatele

Taková Irská verze Ritchieovek. Spadá do průměru svého žánru, ničím až tak moc nepřekvapí (až na příchod pejskařů), cool hlášek je taky po skrovnu a ta irská angličtina je děsná... naopak příjemný byl hlas "vypravěče", dobře obsazení herci a ta trocha humoru byla dostatečně černá aby se mi líbila. Tento žánr mám ale hodně rád, Irsko tuplem takže pro mě 70% na pomezí 3 a 4 *. Vidět stáčí jednou. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Z finančných dôvodov sa väčšina natáčania odohrávala v Londýne a nie v Dubline, v okolí ktorého prebiehal dej filmu. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2009 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno