Reklama

Reklama

Česká policie může zůstat v klidu, veškeré silniční běsnění se bude odehrávat v rozpálených ulicích brazilského Ria. Až sem utekli před spravedlností notorický zločinec s dobrým srdcem Dom Toretto (Vin Diesel) a Brian O´Conner (Paul Walker), bývalý polda, který mu naposled pomohl utéci z vězení. Ne však náhodou. Do města pod obří Ježíšovou sochou je přivedl plán, na jehož konci na ně čeká vstupenka ke svobodě. Potíž vězí v tom, že ten plán, v nominální hodnotě 100 miliónů dolarů, které na ně čekají v sejfu policejní stanice, je naprosto šílený. Brian a Dom povolají do Ria bývalé parťáky, aby zvýšili své šance na úspěch, jenže proti nim nestojí jen zkorumpovaný narkobaron a jeho bojůvka, ale také drsný federální agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson). Hobbs je typ člověka, který bere svou práci smrtelně vážně, a když dostane nějaký úkol, tak ho vždycky splní. A to je pro oba hrdiny smrtonosná kombinace. Ještě že mají auta a schopnost dostat z nich pokaždé to nejlepší. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (1 738)

JFL 

všechny recenze uživatele

Výtečný akčňák se skvěle inscenovnou akcí, jemuž podtrhává nohy místy směšný scénář a především zoufalá snaha Vina Diesela vystupovat drsně. Obzvláště v konkurenci ultimativně charismatického The Rocka působí Diesel se svou odulou tvářičkou a přísně sešpulenými rtíky jako nazlobený chlapeček. Po nonsensovém mixu středoškolských melodramat a tunningu v "Tokijské jízdě" a senilním mudrlanství "Rychlých a zběsilých" přišel nikoli návrat ke kořenům, nýbrž úderný akční spektákl bravurně propojující dynamiku, kontaktní řežbu a fyzickou destrukci. V zásadě se filmový Need for Speed transformoval v Grand Theft Auto, což značí i větší sepjetí s lokalitou, střídání druhů akce i povaha úkolů a funkce vedlejších postav. Závěr se sejfem taženým dvěma auty náleží mezi choreograficky nejdůmyslnější sekvence akčního žánru, neboť spojuje právě elementy rychlosti a kontroly automobilových honiček, bombastické síly ničení a současně i nadsázku a okatě přiznávanou atraktivnost. Podobné sekvence sice můžeme najít ve filmech Michaela Baye (Mizerové II, Ostrov, Transformers), ale zatímco ty sázejí na money-shoty ohromující svou nákladností, "Rychle a zběsile 5" sází na dynamiku a choreografickou graciéznost. Lze jen doufat, že podobně jako v předchozích dílech série bude i zde potitulková „to be continued“ sekvence předzvěstí obsahu dalšího dílu, protože reboot bez Diesela a Walkera, ale zato s Michelle Rodriguez a The Rockem by byl velkolepým soubojem charismatických titánů. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Justin Lin roste v akční jistotu, které bych s chutí svěřil i nějakou jinou sérii. Rychlá a zběsilá pětka nabízí nonstop jízdu, která je (díky bohu) jen čas od času pročísnuta nějakou konverzační (a zpravidla těžce nefunkční) scénou. Postavy naštěstí hláškují jako o život (občas podobně uvolněně jako postavy v RED!), tempo se drží na vysokých obrátkách a i ty rozpačitější momenty se záhy z hlavy vypaří, protože následuje nějaká nabušená scéna. Fight mezi Rockem a Dieselem (včetně celkového jiskření) - jak by řekl Barney - LEGENDÁRNÍ. Adrenalinová pecka první poloviny roku. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že Justin Lin chytá řemeslo do svých rukou. Po tragické trojce a jen trochu lepší čtyřce (především díky obsazení) tu máme slušný pátý díl, který funguje docela dobře i sám o sobě. Nechybí díky bohu hutná porce akce, která v předešlých dílech víceménně absentovala a místo samopalů a brokovnic jsme sledovali rádoby vytuněné bouráky a vrtící se pozadí. Zde jsou hodnoty převrácené a Linovi konečně došlo že doba se mění a diváci mají jiné požadavky. Prostředí Ria je velice atraktivní, režisér si pohrál s filtry a hudbou a udělal z průměrného projektu nadupaný akčňák, který je dějově sice velmi jednoduchý, ale příjemně odsýpá a díky stabilnímu obsazení a mistrovskému tahu v podobě The Rocka se na snímek dá velmi dobře koukat. Závěrečná "over the top" akční scéna mne zase tak neuchvátila, zatímco nasraný fight mezi Dieselem a Johnsonem byl kulervoucí. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Tie inkriminovane cca dve minuty som bol v akcnom nebi. Pokazde, ked boli na platne bud pred alebo potom znova The Rock a Vin som sa dostal minimalne na nadvorie akcneho Olympu. Potesila zaradena spiatocka od umelych CGI k vacsiemu zastupeniu skutocneho zeleza. Vyplnova vata by si zasluzila osekat/prerobit, ovsem chapem, ze s takou nabusenou zostavou sa tazko nieco v strizni hadze do kosa. A ten cliffhanger na zaver v titulkoch ma rovnou mierou sklamal ako potesil zaroven, pretoze ak sa podari akvizicia vsetkych zucastnenych, tak pojde o najnadupanejsi 6. diel v historii kinematografie, ktory zanecha za sebou aj all star team z P-ckovej serie "Where the boys aren't" ;) ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Takhle silný film jsem naposled viděl u Avatara!!! Kdo by řekl, že se z akční série Rychle a zběsile stane takhle silný, krásný a se smyslem pro humor udělaný, film? Možná jste si toho nevšimli, ale tento film není hlavně o akci i když je v něm obsažena, ale hlavně o citu, o kráse přátelství, humoru a krásy z příchodu něčeho nového (miminko). Je to film o lidské duši a povaze, o tom, že i když jsme na špatné straně zákona, tak jsme taky jen lidé a máme také své city a taktéž se rádi smějeme a máme smysl pro lásku, nejen tu partnerskou. Řekl bych, že takhle jednou budou vypadat akční filmy v duchovním a sjednoceném světě, kde vládne láska, přátelství, porozumění, tolerance a úcta k druhým, tak jak tomu bylo dříve. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (50)

  • Když Han (Sung Kang) a Gisele (Gal Gadot) sedí u plážového stolu a přemýšlejí o tom, jak získat Reyesův (Joaquim de Almeida) otisk ruky, jdou hned v záběru za Hanem a Gisele 3x dva chlapíci v plavkách. (TommyZR)
  • S tržbami 626 milionů amerických dolarů se jedná o dosud nejvýdělečnější díl série. Ve srovnání s druhým nejvýdělečnějším dílem, kterým je předchozí díl Rychlí a zběsilí (2009) s výdělkem 360 milionů, se jedná téměř o dvojnásobek. (O´Neill)

Související novinky

Smrtonosná zbraň 5 s Chrisem Hemsworthem?

Smrtonosná zbraň 5 s Chrisem Hemsworthem?

09.05.2014

Akční série Smrtonosná zbraň patří vedle Smrtonosných pastí nebo Mizerů k základům žánru. Její čtvrtý díl jsme viděli v roce 1998 a od té doby si detektivové Riggs a Murtaugh užívají zasloužený… (více)

Agent Hobbs bude rychlý a zběsilý samostatně

Agent Hobbs bude rychlý a zběsilý samostatně

22.03.2013

Byl vydatnou posilou v Rychle a zběsile 5. Vlastně kdykoliv byl na plátně, kradl si show pro sebe (není divu, že právě on měl privilegium pronést jedno povolené „f*ck" v PG-13 filmu). Drsný agent… (více)

Posádka pro rychlou a zběsilou jízdu číslo šest

Posádka pro rychlou a zběsilou jízdu číslo šest

05.05.2012

Rychle a zběsile 5 bylo hodně fajn, takže se těšíme na Fast Six. Natáčení je za rohem, Justin Lin zavelí do akce už příští měsíc v evropských lokacích. Logicky právě finišuje obsazování. Kromě Vina… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama