Reklama

Reklama

Ukradené Vánoce

  • Česko Ukradené Vánoce Tima Burtona (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jack Skellington je oblíbený vládce městečka Halloween, který dohlíží na tvoření všech morbidních potěšení, hrůz a překvapení. Jack je svou každoroční neměnnou rutinou absolutně znuděný. Jednoho dne se ocitne v sousedním Vánočním městě a za zvuků vánoční hudby prozkoumává zdejší tradice a obyvatele. Rozhodne se, že unese Santu Clause a uspořádá si Vánoce podle vlastních představ. Na pomoc si pozve své přátele ze záhrobí a vyrobí nádherné dárečky pro všechny hodné děti. Naloží je na sáně tažené kostrami sobů a vyráží nadělovat vánoční pohodu. Co na to budou říkat děti, až jim dárky budou předávat duchové a vlkodlaci? (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (795)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je až s podivem, jak tento animovaný muzikálový komediální hororový příběh dokázal Tim Burton předčit dlouhých 12 let po tomto, podobným ale naprosto jiným filmem o Mrtvé nevěstě. I když ho točil Henry Selick, Tim Burton se nezapře, to v žádném případě. Hudba fantasticky zní v podání Danny Elfmana a jestli jste nevěděli, že umí zpívat, zde se o tom přesvědčíte. Samotný příběh je nádhernou kulisou Vánoc a možná Vám to příjde divný, ale takovýto film se na samotné Vánoce rozhodně hodí. Škoda jen, že naše televize nejsou schopné ho v tom období vysílat v příhodném čase. Co naplat, nechápou co je dobrá a to je všeobecně známo. Jenže tento film si z toho nic nedělá a i tak každým rokem dokáže u nás doma rozeznít Vánoční shon fantastickou muzikou, vtipným příběhem a Burtonovskou atmosférou, která prostě a jednoduše nemá ve světě filmu obdoby. In fact: This is Halloween ! --- První cenu, za nejvíc odsáté krve za jediný večer, získávají upíři. Pochvalu a druhou cenu obdrží pijavice z temné laguny. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Trochu mě zarazilo, že televize upozorňovala, že pořad není vhodný pro děti a mladistvé. No, nevím, mně to přišlo právě naopak. Na tohle by se děti měli dívat, tohle by měli dávat v hlavním vysílacím čase. A ne ty stupidity, které dětem naservírují vše polopaticky a bezmyšlenkovitě. Tomuhle veledílu především nechybí vtip, je ho tu přehršel. Jeden za všechny - hadrová panenka Sally si radši povolí stehy a nechá svému trýzniteli svou ruku, než by u něj zůstala celá. HUDBA: Danny Elfman - půvabné písničky s nápadem. ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - One-man-show skladatele Dannyho Elfmana. Muzikálů tohoto typu jsem si nikdy moc nevážil, a ačkoli jsem Elfmanův fanda, ani tato nekrofilní záležitost mi k srdci nepřirostla. Tři hvězdy jsou za originální, zajímavý nápad, za explozi fantazie, a za barevnou hudbu, která roztomile osciluje mezi Saint-Saensem a Čajkovským. Nightmare Before Christmas je Úsměvný Úchylný Umrlčí Úlet.Úůůůů… ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Koukám, že nás tento film dělí na dvě části, já jsem v té o hodně menší. Kdoví, co by se s tímto dílkem stalo, kdyby v něm nefiguroval náš oblíbenc TB. Pro mě jeho shlédnutí bylo spíš utrpení, samozřejmě až na skvělé nápady a místy geniální výtvarnou stránku. Ale nicméně nás asi všechny zvednul ze židle...a o to jde ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších estetických počinů světového animovaného filmu, který vyšel z dílny režiséra a v tomto případě producenta a imagologa projektu, Tima Burtona. Burton má neskutečně obrovský tvůrčí kapitál, když je schopen přijít s nápadem a posléze realizovat podobně nekonvenční snímek. Osobitá makabrózní poetika, důraz převážně na expresívní funkci uměleckého díla, přičemž podceněna není ani funkce zábavní (téměř každý obraz obsahuje nějaký gag či drobný vtípek) a odpočinková, velmi příznakový neotřelý styl animace, metamorfóza hodnot (dobro ale nakonec i přesto vyhraje, koneckonců je to pohádka...), zasazení příběhu do Burtonova oblíbeného záhrobního světa s jeho emblémovými postavami - kostlivci, duchy, upíry, vlkodlaky, šílenými vědci... K realizaci projektu si Burton coby impresário přizval režiséra Henryho Selicka a především Dannyho Elfmana, který k celému filmu zkomponoval hudbu a nazpíval i hlavní part kostlivce Jacka Skellingtona. Nezdůraznil jsem totiž ještě to nejpřekvapivější - Ukradené Vánoce Tima Burtona jsou muzikálem, určeným nejspíše dětskému divákovi. Filmový tvar je tedy jakýmsi pásmem hudebních čísel, které spojuje jednoduchá dějová kostra - kostlivec Jack Skellington, typická bizarní postava Burtonovského světa, bytost uvězněná v monstrózní tělesné schránce, ale uvnitř hluboce citlivá a dá se říci lidská, jejíž obdoby najdeme snad v každém impresáriově filmu, se necítí ve svém údělu šťasten a vnitřně naplněn, náhodou se dostane do říše Santy Clause a napadne ho spásná idea - udělat dětem Vánoce po svém... Zprvu dobře míněný nápad se v praktické realizaci záhrobního světa zvrhne v cosi vysloveně negativistického a nový dýňový Santa se stává poslem Vánoční Apokalypsy... Jak už to u Burtona bývá, vše nakonec zachrání láska a divákům zbude hřejivý pocit, že ani v záhrobí nepřestávají platit humanizovaně metafyzické principy... Podobné filmy: Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Frankenweenie ()

Galerie (91)

Zajímavosti (26)

  • Tim Burton o filmu prohlásil: „Kdybych měl všechny ty loutky ručně animovat já sám, asi už bych teď byl zavřenej v blázinci.“ (Trainspotter)
  • Danny Elfman se zde projevil jako dokonalý tvůrce, nejenže složil hudbu a napsal slova, ale i propůjčil svůj zpěv několika postavám v čele s Jackem Skellingtonem. (Trainspotter)
  • Oproti klasické loutkové animaci, čítající 14 políček kinofilmu za sekundu, je zde použito 24 políček, které jsou typické pro hraný film. (Trainspotter)

Související novinky

Ron Howard a Gaimanův hřbitov

Ron Howard a Gaimanův hřbitov

24.01.2013

„Kniha hřbitovů“ populárního fantasy autora Neila Gaimana je tak trochu hororovou variací na slavnou Knihu džunglí. Jak už název napovídá, neodehrává se v džungli, ale na hřbitově, kde sirotu jménem… (více)

Reklama

Reklama