Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Havíři Kubovi a jeho ženě Markýtce přinesla vrána dvanácté dítě. Havířina nenese a proto jde Kuba poprosit bohatého sládka Pandrholu o trochu jídla pro hladové děti, ale ten ho odmítne. Kuba hledá kmotra pro své dítě. Odmítne Pánaboha i čerta, protože je považuje za nespravedlivé vůči chudým lidem a vybere Smrťáka. S jeho pomocí se Kuba stane zázračným doktorem. Od bohatých si nechá platit a chudé léčí zdarma. Když onemocní Pandrhola, Kuba ho nechce léčit. Vymyslí si nesmyslné úkoly a když je sládek splní, vyléčí ho i přes Smrťákův zákaz. Sládek nechá Smrťáka zavřít do sudu a lidé, ani zvířata nemohou zemřít… (Filmexport)

(více)

Recenze (480)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Pohádková agitka o hodných havířích a zlém panu správci, který jakoby z oka vypadnul Trautnberkovi, mě nikdy za srdce nevzala. Všechno to bylo takové kýčovité a na efekt. Včetně kulis. Zachraňuje to aspoň ansámbl skvělých herců, pro které je tento kousek opravdová škoda. Na našeho smrťáčka zatím nikdo na světě nemá. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2019: A je to eště lepší. Vůbec nevím, proč jsem se této pohádce dřív tak vyhýbal. ----- Mac Frič málokdy zabočil mimo svuj osvědčený žánr "továrnických" komedií. V roce 1959 to udělal hned dvojí exkurzí do říše pohádek. Po kýčovité princezně se zlatou hvězdou přišel s mnohem povedenější a komedialnější pohádkou Dařbuján a Pandrhola. Hezké kulisy v barandovských ateliérech. Sympatičtí herci v čele s začínajícím Jiřím Sovákem a skorostar Rudolfem Hrušínským v roli zlého sládka Dařbujána krásně pobaví i po padesáti letech. ()

Reklama

mortak odpad!

všechny recenze uživatele

Smrt ve službách komunistického režimu! To je urážka mého jména. Oslava komunismu ve své nejhorší podobě. Superdělňas Sovák pošle do háje Boha a Ďábla, pak utvoří pakt se Smrťákem, který byl vlastně od vzniku života, po celý feudalismus a kapitalismus, hrdinný předvoj proletariátu. Vůbec výkonný dělnický kádr Smrťák nepohrdne pivem, takže do hornické party zapadne jedna báseň. Lékaři se svým koktajícím věděním pomáhají maloburžoazii, to superdoktor Sovák má jinačí medicínu. Poselství filmu: Pro horňasy choď až naposled! ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Perfektní Jiří Sovák, Rudolf Hrušínský, Květa Fialová a spousta dalších hvězd, která pochází z našich končin. O smrťáčkovi, který ať chceme nebo ne neodmyslitelně patří k našim životům - čili koloběh přírody. Nejvíce je pro mě ovšem zapamatovatelný moment, kdy na stromě rostou jitrnice a v potůčku místo vody teče pivo :-D. Ryze a správně české. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1959 natočil režisér Martin Frič rozprávku "Dařbuján a Pandrhola". Je to príbeh o chudobnom Dařbujánovi, ktorý sa musí starať o svoju veľkú rodinu. Uživiť ich je takmer nad jeho sily. A do tejto biedy sa mu narodí ďalší potomok. Tomu sa však stane krstným otcom samotný Smrťák. S týmto novým kmotrom sa Dařbuján dohodne na tom, že budú spolu pracovať na tom, že sa z chudobného uhliara vypracuje na bohatého ľudového liečiteľa. Všetko sa to však zvrhne do toho, že závistlivý a lakomý Pandrhola Smrťáka uväzní, a tým pádom na svete nemôže zomrieť žiadna živá bytosť. To spôsobí chaos, ktorý bude musieť poctivý Dařbuján uviesť na správnu mieru. Dařbujána stvárnil Jiří Sovák, Pandrholu si zahral Rudolf Hrušinský a v úlohe Smrťáka exceloval Václav Lohniský. Bol to úchvatný herecký koncert pod taktovkou skúseného režiséra. **** ()

Galerie (12)

Zajímavosti (23)

  • Dařbuján (Jiří Sovák) vyléčí Matěje Klofáta (Bohumil Švarc) těstem, které mu rozmaže po břiše. Když ale Matěj vzápětí cvičí ve světnici, po těstě není nikde ani stopy. [Zdroj: tv.nova.cz] (Duoscop)
  • Obě jména Dařbuján (Jiří Sovák) a Pandrhola (Rudolf Hrušínský), ač znějí vymyšleně, jsou skutečná česká příjmení. Nositelů těchto přímení je však už jenom hrstka. Přímení Pandrhola se stalo po publikování Drdovy pohádky synonymem nectností. (sator)

Související novinky

Reklama

Reklama