Reklama

Reklama

Skupina odhodlaných ruských vojáků se uprostřed zničeného města ze všech sil snaží před nemilosrdnou německou armádou ubránit strategickou budovu. Během obléhání vzniká mezi vojáky a mladou ruskou ženou, která v domě žije, nečekané pouto. Režisér Fedor Bondarčuk ve filmu Stalingrad zkombinoval napínavé bojové scény s lidským dramatem ruských vojáků, několika zbývajících civilistů a německých okupantů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (243)

Nach 

všechny recenze uživatele

Spíše než historický pohled do jedné z nejkrutějších bitev v dějinách lidstva, jde spíše o vizuálně bohaté, příběhově chabé, atmosféricky nedokonalé a ve výsledku nijak originální válečné drama, kde parta rusů brání jeden zničený dům a početnější skupina nacistů se ho snaží dostat zpět. Postavy jsou ploché, nevýrazné a na ruské straně převážně moralistické. Nacisté krom kapitána Kana v podání Thomase Kretschmanna jsou jen figurkami v poli, kteří mají vyvolat nenávist vůči nim a v bitvách padají nesmyslně jeden za druhým. Thomas Kretschmann je zde však paradoxně nejzajímavější postavou filmu. Ač se nedá říci, že se jakákoli postava zde nějak vyvíjí, právě postava kapitána Kana má k tomuto vývoji nejblíže. Nebýt jeho procentuální hodnocení by bylo ještě nižší. Režisér Fjodor Bondarčuk je takový ruský Paul W.S.Anderson. Jeho film si též libuje ve zpomalovačkách. Má tu a tam opravdu úžasné panoramatické záběry, efektivní efekty i technicky vypiplané akční pasáže. Bohužel, stejně jako zmíněná americká alternativa, Bondarčukovo film působí stejně béčkově. Pokud si tedy přejete sáhnout po áčkovém kvalitním film pojednávající o Stalingradské bitvě, rozhodně svůj úhel pohledu obraťte na stále nesmrtelný Nepřítel před branami. Tento zmíněný skvost z roku 2001 je stále ve všech ohledech lepší i zajímavější. Takže ve výsledku Stalingrad z roku 2013 místy potěšil, ale jinak byl celkem zapomenutelný. 60% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jedna z najväčších a najkrvavejších bitiev druhej svetovej vojny sa odohrala v meste Stalingrad. Hrdinská sovietská ľudová armáda tam čelila nemeckým fašistickým agresorom. Padlo tam na oboch stranách tisíce vojakov. Natočilo sa o tom už mnoho filmov. No a tejto vojnovej témy sa v roku 2013 chopil i ruský režisér Fjodor Sergejevič Bondarčuk. Pojal to vlastenecky. Natočil niečo na rozhraní bombastického akčného filmu a tmavej komornej drámy. *** ()

Reklama

FaceMan 

všechny recenze uživatele

Malo to potenciál. Ale bohužial len potenciál mať nestačí. Začiatočná scéna obsadenia Stalingradu sa mi páčila, potom to však šlo už len s kopca. Toľko nevyužitého priestoru. Veľa hluchých miest ale čo čakať od Rusov. Ja som sa na to ešte aj tešil. Čakal som úžasné dobývanie stalingradu v podobe krásnych bitiek a dostal som toto. Vážne som uvažoval či dám aj tú jednu hviezdu. Viem si predstaviť aj lepšie strávené 2 hodiny môjho života. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Rusové umí bezpochyby točit velké a vizuálně lahodné filmy. Ukázal to už Timur s jeho Wanted a stejně tak to dokazuje i Fjodor se Stalingradem. Vizuálně, i když z toho cítíte greenscreen v každém záběru, je to fakt parádní a velmi se mi to líbilo. Co je podtatně horší, je způsob vyprávění a některé střihy. Na válečný film je tu velmi málo akčních scén. Je pravda, že když už akce je, nebo je nějaký náznak konfliktu, tak jsou natočeny s gustem, ale jsou tak krátké a rázně ustřihnuty, až je to místy kritické. Jako sonda do dějinné údalosti Ruska to neni vůbec špatné. Jenže stalingrad je zaměřen spíš na příběhovou stránku filmu, než akci. Fjodor se znaší moc mluvit, prohlubovat city v divákovi a přibližovat charaktery hrstky přeživších, kteří brání pobřežní dům. Mentalita Rusů je však úplně jiná, zkratkovitá a myšlenkově velmi prostá, alespoň tak na mě působil vesměs každý dialog. Proto mi nešlo pod kůži to rádoby emotivně a myšlenkově silné vyprávění. Na úkor stopáže je to utahané a nudné. Stalingrad, už kvůli tomu názvu, měl vypadat úplně jinak, mohl to být maximální válečný Epic zážitek. PS: Tady jsou si uvědomil jak moc stejné jsou mapy v Call of Duty a že mám strašnou chuť si trošku zagembit :). ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Bondarčuk mladší natočil technický spektákel, kde sa to len hemží vizuálnou dokonalosťou. Príbeh je však druhá. Mierne povedané, nenadchne. Divák si pomyslí, že keď sa díva na film, v ktorom je v názve miesto jednej z najväčších bitiek druhej svetovej, tak to bude predsa len o niečom inom. Nevadí, díva sa na to dobre a to mi v tomto prípade úplne stačí. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (12)

  • Pôvodný scenár Ilyu Tilkina nemá jeden literárny zdroj. Scenárista využíval muzeálne archívy a dokumenty, skúmal denníky účastníkov stalingradskej bitky a ich príbehy si podrobne zaznamenával. (sashazv)
  • Přestože se ve filmu objevuje množství obrněné techniky, žádná z ní není původní. Sovětský tank T-34 je pouze dřevěná maketa, německé samohybné dělo StuG III je novostavba postavená na podvozku poválečného obrněného transportéru MT-LB a tanky Panzerkampfwagen IV jsou repliky postavené na podvozcích tanků T-44. (p3tris)
  • Kulisy Stalingradu boli postavené pri Petrohrade, pričom sa dbalo, aby bol verne zobrazený každý detail tohto heroického mesta. Stavba kulís trvala 6 mesiacov, podieľalo sa na nej vyše 400 ľudí a náklady na ňu činili okolo 4 milióny amerických dolárov. (beso74)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Reklama

Reklama