Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 2
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Dragovit

Dragovit (hodnocení, recenze)

Tvůrci měli příležitost natočit solidní seriál, měli početný kompars i solidní kulisy (byť nikterak zajímavé, ovšem použitelné), ale bohužel svých možností drasticky nevyužili. Herecké výkony jsou bídné, jenže kamenem úrazu jsou spíše špatně napsané dialogy, které jsou natolik nepřesvědčivé a krkolomné, že by je snad i prodavačka z Lidlu dokázala vymyslet líp. Vznikla tedy vcelku obyčejná pohádka o boji dobra se zlem a o tom jak si dva Honzové vyšli do světa. Bratři Cyril a Metoděj tu jsou jak ztělesněná ctnost, kterým k přesvědčování pohanů stačí jen pouhý úsměv a laskavá slůvka. To nepokřtění dědičky pohanů jsou mnohem tvrdší oříšek, těm je navíc ještě zapotřebí dát na hraní křížek a už jsou v tu ránu z nich praví křesťané! :-D Jenomže co čekat od tvůrců, kteří zde zpodobnili pohany jako nějaké zaostalé divochy, kteří v lesích zapalují ohně, aby v nich pálili jakýsi doutnající sajrajt za doprovodu legračních skřeků, hekání a tlučení kamene o menhir? K definitivnímu vymýcení pohanství stačilo jen hodit pár dřevěných idolů do bažin a bylo hotovo, protestoval tu jen jeden jediný (zřejmě pomýlený) mládenec. To třeba Wiching a jeho prohnilý poskok, rovněž franský kněz, byť fiktivní postava, je mu v seriálu věnováno daleko více prostoru než samotnému Wichingovi. Tento pohůnek nemá zřejmě nic lepšího na práci, než z nějakých nám neznámých důvodů jezdit na koni po celé Evropě a intrikovat proti bratřím ze Soluně, ztvárněn jako ztělesněné zlo, či spíše jako nějaká náše stereotypní představa zlého franského kněze, aby skrze něj mohli být démonizováni východní Frankové (Němci) i celá latinská (rozuměj katolická) církev, jen ten obličej Voldemorta mu zapomněli dát. Čtyři díly jsou na poctivé ztvárnění historie žalostně málo. Jestli podzimní film nepřinese nic nového a bude jen zkrácenou a prostříhanou verzí tohoto seriálu, pak to bude nejspíš jen zklamání.

Uživatel Dragovit smazal svůj příspěvek.

Uživatel Dragovit smazal svůj příspěvek.

lucascus

lucascus (hodnocení, recenze)

Současně s tímto projektem se vytvářel celovečerní film, který měl jít na podzim do kin, nyní ale koukám, že ho tady nikde nevidím. Že by to nakonec zrušili a dokončili pouze tuto čtyřdílnou minisérii?

na příspěvěk reagoval Asenath

suomifilm

suomifilm (hodnocení, recenze)

Na to, akú to malo reklamu, dosť nuda... Mal to byť hraný dokument? Aj na to je to... priemer... :-(

rushid

rushid (hodnocení, recenze)

Po vsech strankach velmi slusne zvladnute, az na tu dramaturgii. Jestli nekdo v komentari napise, ze u toho 4x usnul, vubec se nebudu divit.

Reklama

Reklama