Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 3
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (99)

black.mao 

všechny recenze uživatele

Obecně toporné výkony kýčovitě a jednorozměrné podaných postav. Především tragický výkon Metoděje s chroniickou obrnou mimických svalů. Přestárlý, roztřesený Josef Abrahém (nic osobního, mistře) hraje energického a všehoschopného rádce Fótia.Témež totožné záběry na jedny a ty samé kulisy hradeb, jednou s titulky Veligrad, podruhé Nitra. Hodně levně vypadající s tradiční dávkou nenávisti vůdči těm zlým Germánům, co už tehdy chtěli zabít našeho Juldu Fučíka, jen ještě nevěděli jak, hajzli. Hvězdička za ... nevím, asi za tu dětskou naivitu s kterou se do toho tvůrci pustili. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tři hodně přísný a naštvaný hvězdičky. Nevim, fakt nevim: ne můj šálek kávy? Tím to nebude... Ještě, že ty objektivní názory vlastně neexistujou (jo, píšu to znova), každopádně "pilotu" zatím fakt víc než 60% ne s tím, že se to dle galerie k dalším částem může už jenom zlepšovat. Hodnocení tak račte brát s ohromnou rezervou, nicméně naučnou hodnotu to má neocenitelnou, vyloženě naštvaný od bedny odcházet nebudete... Na naše seriálové poměry jednoznačně čiré zjevení co se technických kvalit týče. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo hodně velký potenciál, který se proměnil ve velké očekávání, což samotnému mini seriálu uškodilo. Nedá se říci, že šlo o vyloženě špatné dílo, ale bohužel nebylo ani vyloženě dobré. Tvůrcům bych doporučoval se oprostit od pohledu dokumentaristů a naopak se více ponořit do hloubky postav, které byly až moc šablonovité. Osobně mě také rušilo několik zbytečných vrstev. Samotný děj a vzpomínání hlavního hrdiny bych ještě bral, ale pro do toho ještě přidali vypravěče? Škoda nevyužité šance, snad to někdy příště dopadne lépe. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Prvních pět minut prvního dílu bylo tak zoufale špatných na všech úrovních (především triky, herecké výkony a zvuk), že jsem si myslel, že vypnout to teď by byla chyba, protože tak trapně úděsné to být nadále nemůže. Inu... může. Především se přidala ještě špatnost scénáře (něco mezi filmem a dokumentem, ani jedno plnohodnotně a oboje se navzájem zabíjející), kterou jsem po prvních minutách samozřejmě nemohl tušit. Pokud jsem si po Lidicích myslel, že Nikolaev je schopný řemeslník se špatným vkusem, nyní ho nemám za víc než packala. Cyril a Metoděj překonává svým mimoňstvím i emogothic Kněžnu Libuši. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Uff. Jak jen toto ohodnotit. O seriálu jsem se dozvěděl úplnou náhodou. V TV mi úplně unikl a i když věřím, že někde nějaká mini upoutávka byla- jak je na ČT vyjma Sanitky 2 zvykem, s prezentací si asi moc hlavu na Kavčích horách nelámali. Hned u titulků mne zachvátila opravdová zvědavost, protože naznačovaly, kde všude se film bude ohrávat a fakt, že to bude i mimo Moravu mne nadchl. Jenže pak přišlo na první minuty a přišlo zklamání. Nevím, jestli obsazení neznámých herců (spíše neherců) bylo vhodnou volbou. Nemyslím teď hlavní postavy věrozvěstů, Rostislava, německé kněží a kupodivu i papeže Schmida (kterého jinak moc nemusím). Nechápu co koho vedlo k obsazení poradce císařského dvora Liborem Baselidesem.. Tahle postavička TV NOVA let devadesátých již mnohokrát v mini rolých prokázala, že hrát neumí...Obsazení hlavních hrdinů mi sedlo, u Zacha jsem rád dvakrát, protože tohohle sympaťáka můžu. Umí hrát a do role se dobře vžil i typově hodil svým zevnějškem.(Jen by mne zajímalo zda měl Metoděj také dva metry výšky jako tenhle čahoun .-)! Mile mne překvapily exteriéry i množství exotických lokací napříč tehdejší křesťanskou Evropou. Pěkně byly zpracovány i mapové předěly, které umožňovaly časové skoky a neznalému divákovi osvětlovaly tehdejší politicko-náboženské vztahy mezi panovníky a papežem. Na můj vkus jich tam však bylo více než hraných míst, kde měl divák možnost sledovat práci obou věrozvěstů jak v ,,terénu'' mezi Slovany tak u císaře či v Římě. Další co mi vadilo byla ta nažehlenost. Ačkoliv cesta na Moravu musela být v devátém století asi masakr, všichni jsou uhlazení, nažehlení a vypraní v Pervollu. Stejně tak Slované. Oblečeni jsou všichni dobově, ale tak, jakoby si právě vyndali prálo z čistírny. Já si o roce 850 nedělám iluzí a všechny ty osady a hradiště jistě nestály na svěží zelené louce. Chybělo mi tam to bahno ulic, stezek, špína prostého lidu. To vše mohlo dílu vtisknout punc autentičnosti, pravosti. Takto máme pocit, že sledujeme ryze náboženskou záležitost, kde obsah převažuje nad formou. Věřím, že náboženská a naučná stránka tohoto seriálu šla skloubit s dobře zpracovaným autentickým prostředím. Bohužel se tak nestalo. Co je třeba vyzdvihnout je hudba, všiml jsem si, že na ní spolupracoval i pan Pavlica a je to znát! Jak to shrnout? Rozhodně chválím ČT a další koprodukční partnery, za zpracování této silné látky. O Cyrilovi a Metodějovi a jejich dílu tu něco takového mělo být již dříve. Stejně tak hodnotím kladně, že ač si tvůrci vzali velké sousto, poprali se s ním se ctí. O to však více mrzí to haprování v detailech a volbě herců menších rolí, které celkový dojkem výrazně kazí. Je to škoda, jsem si jist že řada diváků pak seriál po shlédnutí prvního dílu nedokoukala, protože jej brala jako ryze náboženskou agitku... Přoč HBO nebo BBC podobné historické záležitosti točit umí? Je to o rozpočtu? Nemohu jinak než dát průměr. Tři svitky. * * * ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • Některé scény byůy filmovány v archeoparku v Chotěbuzi, nedaleko Českého Těšína. (LusSYx)
  • Že kosti nalezené na Krymu patří sv. Klimentovi (nebo též sv. Klementovi), bylo především Konstantinovo zbožné přání, neboť není pravděpodobné, že by kosti tak dlouho (cca 750 let - jelikož sv. Kliment zemřel kolem roku 101) vydržely pohromadě. (Zdroj: Toulky českou minulostí, díl 1. str. 129). (VMa)

Reklama

Reklama